De Belgen gaan in Namen de jacht openen op Lars van der Haar

Sport | Het Europees Kampioenschap Cyclocross vindt deze zondag plaats in België en meer bepaald in Namen. De beroemde citadel zal het toneel zijn van een race waar de Belgen willen schitteren en de regerend Europees kampioen, de Nederlander Lars van der Haar, van zijn troon willen stoten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het veldrijden is enorm populair in België, vooral in Vlaanderen. De Belgen domineren samen met de Nederlanders deze sportdiscipline al een aantal jaren. Vorig jaar was het de Nederlander Lars van der Haar die het EK won. Sinds 2015 wist Nederland al 5 keer de zege over de streep te trekken: 3 keer Mathieu van der Poel en 2 keer Lars van der Haar. De andere keren waren Toon Aerts en Eli Iserbyt de winnaars.

Dit jaar vindt de race plaats in België, in Namen. Lars van der Haar is uiteraard de grote favoriet om zichzelf op te volgen, maar in zijn zog zijn er ook een aantal Belgen die op de zege azen.

Eli Iserbyt in vorm

De grootste concurrent van de Nederlander wordt - bij afwezigheid van Wout Van Aert, Mathieu Van der Poel en Tom Pidcock - Eli Iserbyt. De Belg verkeert in topvorm en heeft zojuist de eerste drie manches van de World Cup in Waterloo, Fayetteville en Tabor gewonnen. Hij is het speerpunt van de Belgische selectie en hij is alvast goed omringd. Met Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Jens Adams, Daan Soete, Laurens Sweeck, Toon Vandebosch en Niels Vandeputte zijn er heel wat kleppers in zijn team.

Van der Haar is echter ook in vorm. "Op papier zijn er vier Belgen - Sweeck, Hermans, Vanthourenhout en ikzelf - die met Van der Haar kunnen meedingen naar de Europese titel. Ons vormniveau is vergelijkbaar en details zullen zondag het verschil maken. Ik zit in een goede vormperiode en zal het beste van mezelf geven en proberen de titel te veroveren”, aldus Iserbyt op de persconferentie voor het EK.

Geen prestigieuze trofee

Als Iserbyt het EK niet weet te winnen, zal hij daar ook niet héél erg lang van wakker liggen. De veldrijder is van mening dat dit kampioenschap niet het meest prestigieuze van allemaal is.

"Ik moet toegeven dat het EK het gemakkelijkst te winnen is omdat de grote namen er niet zijn. Van Aert, Pidcock en Van der Poel zullen in de andere kampioenschappen weer van de partij zijn, wat het veel moeilijker zal maken. De Europese trui is dan ook de minst prestigieuze van de drie titels, naast het WK en BK. Ik zou liever in een seizoen de drie klassementen winnen”, verklaarde hij nog.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top