In 2017 bereikte David Goffin tegen alle verwachtingen in de finale van de ATP Finals

Sport | Vijf jaar geleden werd David Goffin de eerste Belg in de geschiedenis die de finale van de ATP Finals bereikte. Na een zegereeks tegen onder meer Rafael Nadal en Roger Federer moest de Luikenaar het onderspit delven tegen Grigor Dimitrov.

2017 was een boerenjaar voor David Goffin. Hij bereikte de kwartfinales van de Australian Open en won twee ATP-titels, waaronder de meest prestigieuze uit zijn carrière in Tokio in oktober. Dankzij die titel dook hij opnieuw de top 10 in en sloop hij dichter bij kwalificatie voor de ATP Finals. De Masters, die worden beschouwd als het meest prestigieuze toernooi na de vier grandslams, zet aan het eind van het jaar de acht beste spelers ter wereld tegen elkaar in één enkel toernooi.

Goffin behaalde een top acht-plaats op de Masters 1000 in Parijs-Bercy, waardoor hij voor het eerst deelnam aan de ATP Finals. De Luikenaar, in de vorm van zijn leven, overtrof alle verwachtingen. In de groepsfase begon hij tegen de nummer één van de wereld, Rafael Nadal, en realiseerde meteen een huzarenstukje door de Spanjaard, weliswaar wat verzwakt door een knieblessure, op zijn vijfde matchpoint te verslaan (7-6, 6-7, 6-4) na 2 uur en 37 minuten.

Van prestatie naar prestatie

Nog niet voldoende hersteld van zijn partij tegen Nadal werd de Belgische nummer één vervolgens kansloos verslagen door Grigor Dimitrov (0-6, 2-6). In zijn derde groepswedstrijd nam hij vlot de maat van Dominic Thiem (6-4, 6-1) en plaatste zich voor de halve finales, waar hem een zekere Roger Federer wachtte, de grote favoriet van het toernooi en jeugdidool van de Belg. Slechts weinigen durfden hun geld inzetten op Goffin, nog minder nadat Federer de eerste set in amper een half uur won zonder veel moeite. En toch...

Goffin veranderde het geweer van schouder en speelde sneller en agressiever tennis, wat vruchten afwierp. Hij won de volgende sets en versloeg de Zwitser voor het eerst in zijn carrière (2-6, 6-3, 6-4). "Dit is zeker de overwinning van mijn carrière", reageerde hij na de wedstrijd. Dankzij de zege stond hij voor het eerst in de finale van een groot toernooi. Hij stond oog in oog met Dimitrov, de toenmalige nummer zes van de wereld die hem in de groepsfase had verslagen en die hij in vijf wedstrijden slechts één keer had geklopt. Na tweeënhalf uur kwam er een einde aan het sprookje van de 26-jarige Belg. Goffin vocht tot het laatste punt, redde zelfs vier matchpoints, maar verloor in drie sets (5-7, 6-4, 3-6) van de Bulgaar.

Een historische reeks

Goffin was de eerste Belg en de zesde speler in de geschiedenis van het mannentennis die zowel Nadal als Federer heeft verslagen in hetzelfde toernooi. "Ik ben trots op wat ik heb bereikt, hoewel ik natuurlijk teleurgesteld ben dat ik deze finale heb verloren", reageerde hij. De Luikenaar stond nog nooit zo hoog in de hiërarchie van ‘s werelds beste proftennissers. "Dit toernooi was een kans voor mij om mijn beste tennis te spelen en dat is me gelukt", vervolgde hij. "Soms, als je de top acht bereikt, weet je niet echt of je het niveau hebt. Maar ik heb bewezen dat ik mijn plaats in dit toernooi verdien. Na deze week denk ik dat ik een betere speler ben geworden, mentaal, maar ook fysiek."