Wat deden deze acteurs na hun titelrol in ‘Doctor Who’?

Series | De Britse sciencefictionserie ‘Doctor Who’ is de langst lopende televisiereeks in zijn genre. Omdat het hoofdpersonages, The Doctor, om de zoveel jaar herboren wordt, hebben de programmamakers telkens een goed excuus om hem door een nieuwe acteur of actrice te laten vertolken. Wij blikten even terug op de carrières van enkele van die acteurs na hun vertolking als The Doctor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Christopher Eccleston

Christopher Eccleston was de negende Doctor bij de reboot van de serie in 2005. Voor wie pas bij de start van de moderne reeksen is beginnen kijken, is hij dus de originele Time Lord. Hij incarneerde de rol van de machtige alien slechts één seizoen. Nadien was hij te zien in de serie ‘Heroes’, waarin hij de rol speelde van Claude, de mentor van enkele mutanten. Daarnaast heeft hij ook al enkele jaren een rol in de serie ‘The Leftovers’. In de televisiefilm ‘Lennon Naked’, waarin het uiteenvallen van The Beatles en de rol die Yoko Ono daarin speelde wordt uitgeplozen, kroop hij in de huid van John Lennon. In 2013 was hij ook op het grote scherm te zien als de antagonist Malekith in ‘Thor: The Dark World’. Zijn recentste rol was in ‘King Lear’ uit 2018, waarin hij Richard Eyre vertolkte.

David Tennant

In zijn tiende incarnatie had The Doctor de gedaante van David Tennant, de chou van veel fans van ‘Doctor Who’. Hij bleef drie seizoenen hangen in die hoofdrol. In dezelfde periode leerden de fans hem kennen als Barty Crouch Junior in de ‘Harry Potter’-films, de volgeling van Voldemort die zijn uiterlijk veranderd had naar Hogwarts-professor Alastor Moody. Na ‘Doctor Who’ reeg hij de successen aan elkaar, met bijvoorbeeld een hoofdrol in de reeks ‘Broadchurch' van 2013 tot 2017 en rollen in ‘Jessica Jones’, ‘Criminal UK’ en ‘Mary, Queen of Scots’, om maar enkele titels uit zijn enorme oeuvre te noemen. Maar zijn duidelijke liefde voor ‘Doctor Who’ is nooit verdwenen. Hij keerde terug voor twee specials en recent nog keerde hij kortstondig terug in de titelrol, waardoor hij technisch gezien ook de veertiende Doctor is.

Matt Smith

De fakkel overnemen van David Tennant was geen makkelijke opdracht. Maar Matt Smith slaagde er met verve in. De acteur speelde de rol van The Doctor drie seizoenen lang en gaf het personage een bijdehante en charmante draai. Sinds zijn rol als The Doctor nam ook zijn carrière een hoge vlucht. Tegenwoordig is hij een ware A-lister. Zo speelde hij de rol van Skynet in de ‘Terminator’-sequel ‘Terminator: Genisys’ en schitterde hij als Prins Philip, de man van Elisabeth II, in ‘The Crown’. Recenter was hij nog te zien in ‘Last Night in Soho’ naast Anya Taylor-Joy en in ‘Morbius’ als Milo. Daarnaast moeten we ook zijn rol in ‘Game of Thrones’-spin-off ‘House of the Dragon’ vermelden. Zijn personage is wreed en unscrupuleus, maar wel een lieveling van het publiek.

Peter Capaldi

Met zijn permanent strenge gezicht, iets meer gevorderde leeftijd en Schotse accent gaf Peter Capaldi een heel ander elan aan The Doctor dan zijn voorganger. In 2012 werd hij de twaalfde Doctor en deze incarnatie was getormenteerd en ernstig. Met onder andere de hoofdrol in de serie ‘The Thick Of It’ was hij al lang een gevestigde waarde in het Britse film- en televisielandschap. Hij was ook in iets minder ernstige rollen te zien, zoals in beide ‘Paddington’-films en de blockbuster ‘The Suicide Squad’, waarin hij The Thinker vertolkte. Hij was recent ook te zien in de film ‘Benediction’, waarin hij een poëet en schrijver genaamd Siegfried Sassoon speelt op gevorderde leeftijd. Muziekliefhebbers herkennen zijn familienaam misschien om andere redenen. Hij is een verre neef van singer-songwriter Lewis Capaldi. De twee werkten samen voor de videoclip van het nummer ‘Someone You Loved’.

Ncuti Gatwa

Dertiende Doctor Jodie Whittaker – de eerste vrouw die de rol speelde – gaf nog maar net de fakkel door, dus we kunnen het nog niet echt hebben over haar carrière na ‘Doctor Who’. Opmerkelijk is wel dat ze samen met David Tennant acteerde in ‘Broadchurch’ en dat ze aan het einde van haar laatste seizoen als The Doctor reïncarneerde in Tennant, die dus kortstondig terugkeert voor hij op zijn beurt de fakkel weer zal doorgeven aan… Ncuti Gatwa! Hij begon zijn carrière met enkele kleine rollen, zoals in de serie ‘The Van’ van Bob Servant en miniserie ‘Stonemouth’. Zijn grote doorbraak kwam in de serie ‘Sex Education’, waarin hij de rol speelt van Eric Effiong. Dankzij de rol won hij al meerdere prijzen, stal hij de harten van het publiek en kreeg hij dus ook de kans om de volgende Doctor te spelen. Als zijn voorgangers een voorbeeld mogen zijn, staat hem nog heel wat te wachten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top