Dit is waarom je 'Amsterdam' niet bij ons in de bioscoop zal zien

Films | Amsterdam' was zonder twijfel een van de meest geanticipeerde films van het jaar, en toch zien we hem niet op het witte doek in België. Pickx verklaart de reden voor deze verrassende keuze.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Amsterdam' neemt je mee op een wilde rit door de jaren dertig van de vorige eeuw. We volgen drie vrienden, Eerste Wereldoorlog veteraan dokter Burt Berendsen, verpleegster Valerie Voze en advocaat Harold Woodsman. Onbewust worden ze getuige van een moord waarvan ze dan ook nog eens worden beschuldigd. Zonder het te weten zijn ze in een groot complot gestapt waar ze maar beter zo snel mogelijk uit zien te komen.

Dit plot is geïnspireerd op ware gebeurtenissen die plaatsvonden in 1933. Het gaat over de Wall Street Putsch, een verrassend stukje geschiedenis dat verrassend genoeg maar bij weinig mensen bekend is. In die tijd waren de Verenigde Staten in de greep van een ongekende economische crisis, na de beurscrash van 1929. Er werd een coup georganiseerd tegen president Roosevelt, maar die mislukte.

Normaal gezien op Disney+...

'Amsterdam' is geschreven en geregisseerd door David O. Russell, en is losjes gebaseerd op de detectiveverhalen uit die tijd. De historische plot, de humoristische toon, maar ook de ongelooflijke casting van de film maakten het een voorspeld succes... 'Amsterdam' heeft inderdaad een trio topacteurs met Christian Bale, Margot Robbie en John David Washington, vergezeld door grote namen als Robert De Niro, Anya Taylor-Joy, Remi Malek, Chris Rock en zelfs zangeres Taylor Swift.

De cast is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende van het jaar, maar dat was niet genoeg om de film aan de kassa's te doen werken. 'Amsterdam' werd op 7 oktober uitgebracht in de Verenigde Staten en bleek een commerciële mislukking. De film kostte bijna 150 miljoen dollar en bracht slechts 20 miljoen dollar op in de VS en men verwacht dat hij hier niet meer dan 35 miljoen dollar zal opbrengen. Disney, die de film produceert, lijdt naar verluidt een verlies van 97 miljoen dollar, waardoor de studio het risico niet wil nemen.

De film die normaal gezien op 26 oktober was uitgekomen, zal uiteindelijk niet in de bioscopen te zien zijn. Maar niet getreurd als je hem echt wil zien: 'Amsterdam' komt wel naar het streamingplatform Disney+. Het valt nog te bezien of deze flop in de bioscoop zich ook op het kleine scherm zal voortzetten...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top