Welk waargebeurd verhaal schuilt er achter 'High Water'?

Films | Series en films zijn altijd leuk om te kijken, maar het wordt nog beter als ze gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. Dat is ook het geval voor 'High Water' op Netflix. Deze serie neemt je mee naar een natuurramp die in 1997 plaatsvond: de overstromingen in Midden-Europa. Pickx vertelt je alles over de Poolse reeks. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

'High Water' is een van de nieuwe toevoegingen op Netflix die je echt wil zien. Dit Poolse drama is gebaseerd op de verschrikkelijke overstromingen in Midden-Europa in 1997, een van de dodelijkste natuurrampen in de geschiedenis van Polen. Veel Midden-Europese landen, zoals Tsjechië en Duitsland, werden door de overstromingen getroffen, maar Polen leed de meeste schade, vooral door de overstroming van de Oder in Wroclaw. Historische gebouwen werden beschadigd, hele steden kwamen onder water te staan en het aantal slachtoffers, al dan niet met dodelijke afloop, is niet te overzien. Deze serie, die sterk vasthoudt aan de realiteit, is nog indrukwekkender als je bedenkt dat hij gebaseerd is op dit waargebeurde drama.

De serie gaat dieper in op het verhaal van hydroloog Jasmina Tremer, die verantwoordelijk is voor de analyse van het grondwaterpeil van de stad Wroclaw. Terwijl in Polen een mooie zomer opbloeit, beseft Jasmina dat er een overstroming op komst is. Ze slaat zelfs alarm wanneer ze beseft dat de gevolgen van deze overstroming catastrofaal kunnen zijn, maar stuit op debatten die ze niet had verwacht. Deze tragedie komt namelijk op een moment dat de paus in Polen wordt verwacht en de stad midden in een gemeentelijke campagne zit. Tussen politici met andere prioriteiten en oude wetenschappers die haar mening niet delen, kunnen de genomen weleens het leven van vele burgers beïnvloeden.

Is alles waargebeurd? 

Hoewel de serie van Jan Holoubek volledig waargebeurd lijkt, is het niet allemaal werkelijkheid en feit. De gebeurtenissen van de overstromingen zijn waargebeurd, maar de personages zijn volledig fictief. Kortom: de feiten zijn ontleend aan de werkelijkheid, de menselijke verhoudingen en de hoofdpersonen zijn volledig verzonnen.

Jasmina Tremer wordt gespeeld door de getalenteerde Poolse actrice Agnieszka Zulewska. Tomasz Schuchardt en Ireneusz Czop spelen de andere hoofdrollen. Een verbluffende acteerprestatie en zes adembenemende afleveringen, genoeg om je op het puntje van je stoel te houden en je bewust te maken van een zeer actueel onderwerp: de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan.  

Ontdek ‘High Water’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top