One day, one goal: Ismael Urzaiz neemt Recreativo-doelman op weergaloze wijze te grazen

Sport |

Athletic Bilbao maakte allesbehalve een makkelijk seizoen door op het hoogste Spaanse voetbalniveau in 2006-2007. Gelukkig konden de Basken rekenen op hun trouwe aanvaller Ismael Urzaiz. Zo nam hij die voetbaljaargang de keeper van Recreativo Huelva op weergaloze wijze te grazen.

Op 10 december 2006 kreeg Bilbao het bezoek van Recreativo op de veertiende speeldag van de toenmalige Primera Division. De thuisploeg zou een hele jaargang vechten tegen degradatie en had er dus alleen maar baat bij om de drie punten in het eigen San Mames te houden.

Urzaiz, die op dat moment al was uitgegroeid tot een boegbeeld van de club na meer dan 10 jaar trouwe dienst, had die boodschap goed begrepen. In een seizoen waarin hij zes doelpunten liet optekenen in competitieverband, toonde hij zich tegen de inmiddels vierdeklasser van goudwaarde met twee goals.

Scorpion kick

Vooral met zijn eerste treffer die dag deed de toen 35-jarige Urzaiz de monden openvallen. Hij zweefde in de 27e minuut van de ontmoeting door het luchtruim naar een schijnbaar onhaalbare voorzet en plaatste er in een achterwaartse beweging de hak van zijn rechtervoet tegen, waarmee hij een verbouwereerde bezoekende doelman met een soort scorpion kick het nakijken gaf. Het leverde zijn team een belangrijke dubbele voorsprong op.

Nog geen kwartier later, in de 40e minuut, plaatste hij zijn naam een tweede maal op het scorebord, waarmee Bilbao reeds voor rust gewonnen spel had. Verder dan een vroege 3-1 in de tweede helft en een late 4-2 geraakte Recreativo niet.

Op de valreep gered

Die deugddoende zege net voor de jaarwisseling droeg uiteindelijk bij tot de nipte handhaving van Bilbao in de Spaanse eerste klasse. Het eindigde maar net boven de degradatiestreep, op de zeventiende plaats in de algemene rangschikking met 40 punten.

Celta de Vigo (39 ptn.), Baskische rivaal Real Sociedad (35 ptn.) en hekkensluiter Gimnastic Tarragona (28 ptn.) degradeerden naar de tweede divisie. Vooral voor Celta, dat tevergeefs met 9 op 9 een puike eindsprint had ingezet, was het verdict een harde noot om te kraken.

Een transfervrije Urzaiz kon aansluitend Bilbao met een gerust gemoed verlaten en sloot zijn carrière af met een buitenlands avontuur bij Ajax.

Fan van deze reeks? Herbeleef hier hoe Luigi Di Biagio de Atlético-doelman met een keiharde knal fusilleerde.