‘Fantastic Four’ op VTM 2: hoe de reboot uitdraaide op een calvarietocht

Films | VTM 2 zendt vanavond ‘Fantastic Four’ uit, een Marvel-superheldenfilm uit 2005 over vier bemanningsleden van een ruimteveer die tijdens een experimentele missie aan onbekende kosmische stralen blootgesteld worden, waardoor ze superkrachten krijgen. Het productieproces van de reboot uit 2015 ging niet over rozen. Pickx geeft tekst en uitleg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na zoveel jaren van talloze superheldenprojecten heeft bijna elke grote creatieveling in Hollywood een duik in het genre genomen. Sommigen hebben misschien een betere staat van dienst dan anderen, maar er zijn genoeg comebackverhalen zoals Ryan Reynolds, Michael B. Jordan en onlangs nog scenarist Jeremy Slater.

De ‘Fantastic Four’-film uit 2005 was een financieel succesverhaal, maar de critici waren vernietigend: “Ontsierd door sullige pogingen tot gevatte humor, ondermaats acteerwerk en flauwe storytelling is ‘Fantastic Four’ een middelmatige poging om Marvels oudste heldenteam naar het witte doek te brengen”, zo luidt de consensus op reviewsite Rotten Tomatoes, waar de film een gemiddelde waardering van 4,6 op 10 scoort.

Verschillende creatieve visies

Filmstudio 20th Century Fox deed een tweede poging in 2015 met Josh Trank in de regiestoel en Jeremy Slater als scenarist. Het publiek maakte kennis met de Mr. Fantastic van acteur Miles Teller, Kate Mara's Invisible Woman, Michael B. Jordans Human Torch en Jamie Bells Ben Grimm. Hoe kon een film gebaseerd op een iconische stripreeks, met een jonge regisseur aan het roer die net een hitfilm achter de rug had en een cast met enkele van de meest getalenteerde jonge acteurs in Hollywood, zo slecht zijn?

Ten eerste hadden de regisseur en de scenarist twee zeer uiteenlopende creatieve visies voor het project. Slater legde op Twitter uit wat er mis ging: "De meeste van mijn problemen met ‘Fantastic Four’ kwamen voort uit het feit dat ik het probeerde te schrijven als een MCU-film, wat de regisseur net niet wilde."

Slater werd aan boord gehaald kort nadat ‘The Avengers’ was uitgekomen en een kassucces werd. Hij mikte op diezelfde toon en stijl, door een script te schrijven dat op het stripboek geïnspireerd was. Trank daarentegen haatte ‘The Avengers’ en kon zich niet vinden in Slaters script. De cineast wilde dat de film qua toon dichter bij de horrorfilms van David Cronenberg zou liggen, zoals ‘Scanners’ en ‘The Fly’. Hij hield informatie achter voor Slater over vergaderingen met Fox en studiomemo's, en een misnoegde Slater verliet uiteindelijk het project.

Afzonderlijke cuts

Kort voor de productie van start ging, sneed de studio 30 miljoen dollar uit het budget. Trank en 20th Century Fox hadden naar verluidt nogal wat ruzie tijdens het filmen. In januari 2015 bestelde Fox nieuwe opnames omdat ze niet tevreden waren met de versie die ze hadden gezien. Toen de film in postproductie ging, bleven Trank en de studio met elkaar in conflict over de film. Trank onderhandelde een nieuwe deal waarbij zowel Fox en Trank werkten aan hun eigen afzonderlijke cuts van de film. Uiteindelijk werd de versie van de filmstudio in de bioscopen gedraaid.

Op de releasedag uitte Trank zijn frustraties op Twitter: "Een jaar geleden had ik een fantastische versie van deze film. En het zou geweldige recensies hebben gekregen. Je zult het waarschijnlijk nooit zien. Maar dat is de realiteit.”

Nieuwe verfilming

Zoals verwacht was het eindresultaat een ramp. Na verschillende slecht ontvangen trailers bracht de film wereldwijd slechts 167 miljoen dollar op, tegen een budget van 155 miljoen dollar. Ter vergelijking: dat is minder dan het budget van ‘Spider-Man: No Way Home’ en is de slechtst verdienende film in het MCU – slechter nog dan ‘The Incredible Hulk’, dat wereldwijd slechts 265 miljoen dollar opbracht.

Fox annuleerde het eerder aangekondigde vervolg, dat op 9 juni 2017 in de bioscoop zou verschijnen. Intussen is er een nieuwe verfilming van ‘Fantastic Four’ aangekondigd, die in februari 2025 zal verschijnen. De volgende ‘Avengers’-film verschijnt kort daarna, met ‘Avengers: The Kang Dynasty’ op 2 mei 2025. ‘Avengers: Secret Wars’ komt nog in hetzelfde jaar uit, op 7 november 2025.

Met Jeremy Slater kwam het uiteindelijk helemaal goed: de man kreeg een nieuwe kans van Marvel en mocht het script van de minireeks 'Moon Knight' pennen. De serie, die op Disney+ verscheen, werd uitstekend ontvangen en werd dit jaar bekroond met een Emmy. Eerherstel voor Slater, dus.

Bekijk ‘Fantastic Four’ vanavond om 19u45 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top