Indiesensatie The Haunted Youth lost debuutalbum ‘Dawn Of The Freak’

Muziek | Wat een jaar is het geweest voor The Haunted Youth. En het beste moet nog komen voor de band rond Joachim Liebens, met de release van debuutalbum 'Dawn Of The Freak' op 4 november, als hoogtepunt van een duizelingwekkende rit die begon in het voorjaar van 2021.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Haunted Youth werd in een mum van tijd dé indielieveling van België. Hun eerste singles 'Coming Home' en 'Gone' trokken ook meteen de aandacht in het Verenigd Koninkrijk en de VS, waar ze lof oogstten van grote titels in de muziekpers als Consequence Of Sound (“Belgian indie outfit's promising first track takes a cue from Tame Impala and MGMT”) en NME. The Haunted Youth haalde zelfs 'Song of the Day' ('Coming Home') en werd gedraaid op invloedrijke Amerikaanse radiostations als KEXP en KCRW. Bovendien kreeg de band internationale Spotify-ondersteuning.

De heerlijke single ‘I Feel Like Like Shit And I Wanna Die’ als voorsmaakje voor het debuutalbum heeft een zorgeloze, opgewekte vibe (dat sprankelende The Cure-esque gitaartje!) die in schril contrast staat met de zwaarmoedige lyrics en titel. Niets is echter wat het lijkt in de wereld van Liebens, waar het oké is om je slecht te voelen en dat te benoemen, en het oké is je nét daardoor begrepen en geborgen te voelen door de mensen die je graag ziet.

Verlossing en verbondenheid

Voor alle hoogtepunten die The Haunted Youth tot nu toe heeft meegemaakt, heeft Liebens zijn deel van de dieptepunten in het leven gehad. Voor hem is muziek maken een manier om de demonen uit zijn verleden onder ogen te zien en ze uit zijn systeem te schrijven. "Het is therapie, een manier om met mijn bestaan om te gaan", zegt Liebens. "En ik hoop dat dit album universeel en toegankelijk genoeg is voor anderen om er op dezelfde manier van te genieten."

Hoe donker de teksten vaak ook zijn, als geheel en muzikaal ademt het album verlossing en verbondenheid uit. De centrale boodschap? Dat het oké is om je soms klote te voelen. En "It'll all be over someday soon, I promise you", laat Liebens een sprankje hoop achter in afsluiter 'Fist In My Pocket'.

Shoegaze

Liebens legde zijn hart en ziel in 'Dawn Of The Freak', schreef alle nummers en produceerde het album. De muziek van The Haunted Youth echoot de shoegaze en droompop van muzikale helden als Slowdive, The Cure, My Bloody Valentine en DIIV. Maar de band heeft ook een heel eigen en herkenbaar geluid met die typische dromerige gitaar, melancholische synths en Liebens fluwelen stem. Een geluid waar zowel de doorgewinterde indiekenner als de doorsnee festivalganger van houdt, getuige de live-sensatie die The Haunted Youth in no time is geworden en de lovende ontvangst op festivals als Rock Werchter, Best Kept Secret, Pukkelpop, Tomavistas, ESNS en Reeperbahn (inclusief een nominatie voor de prestigieuze Anchor Awards!).

The Haunted Youth speelt uitverkochte releaseshows in Nederland en de grote zaal van de legendarische Ancienne Belgique in Brussel, gevolgd door een uitgebreide reeks release- en festivalshows door heel Europa in 2023.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top