Wist je dat 'I Will Always Love You' niet van Whitney Houston is?

Muziek | I Will Always Love You' zal voor altijd herinnerd worden als een van de grootste romantische ballades aller tijden. Hoewel Whitney Houston in 1992 uitpakte met de hit, werd het nummer eigenlijk geschreven door Dolly Parton.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dertig jaar geleden, op 3 november 1992, bracht Whitney Houston 'I Will Always Love You' uit als de soundtrack van de film 'Bodyguard'. Het was bovendien haar eerste nummer dat geschreven werd voor een film. In de door Mick Jackson geregisseerde komedie speelt de zangeres een wereldster die het slachtoffer is van een stalker. Omdat ze steeds vaker doodsbedreigingen krijgt, schakelt ze de hulp in van een geheim agent. Die agent, gespeeld door Kevin Costner, groeit uiteindelijk uit tot haar persoonlijke bodyguard. De relatie tussen de twee is er er een van de onmogelijke liefde. Iedereen kan zich nog wel de slotscène van de film herinneren waarin de twee tortelduifjes afscheid moeten nemen van elkaar. Tijdens deze scène weerklinkt de stem van Whitney Houston. Net wanneer de twee hartstochtelijk kussen, weerklinken de legendarische woorden “And IIIII will always love youuuu”. 


Een ander lied in het begin

De ballade zou uiteindelijk de grootste hit uit haar carrière worden. De single ging meer dan 20 miljoen keer over de toonbank en werd de best verkochte single van een vrouwelijke artiest ooit. Tijdens al haar concerten pakte de zangeres uit met het bijzondere lied, dat maar liefst veertien weken aan de top van de hitparade bleef staan.

Toch kozen de filmproducenten oorspronkelijk niet voor het nummer als soundtrack voor de scène. Eerst zou men een cover opnemen van 'What Becomes of the Broken Hearted' van Jimmy Ruffin. Maar omdat dat nummer al werd gebruikt als soundtrack van de film 'Green Tomato Fritters', vroeg Whitney Houston om nog een ander lied te zingen. Kevin Costner stond erop dat de ster nog eens 'I Will Always Love You' zou zingen. Ze speelde uiteindelijk de versie van Linda Ronstadt uit 1975 en stelde voor het begin a capella te zingen. David Foster (de producer van Celine Dion, Barbra Streisand, Mariah Carey…) ging met haar versie aan de slag en stak er nog een beetje meer soul in. Daardoor groeide het nummer uit tot een wereldwijde hit. 

Vele versies

Maar toch is deze hit niet van Whitney Houston noch van Linda Ronstadt. Het lied  werd oorspronkelijk geschreven en gecomponeerd door Dolly Parton in 1973. De countrylegende had net gebroken met haar partner en mentor Porter Wagoner, met wie ze zeven jaar had samengewerkt. Als dank droeg ze dit nummer aan hem op. Van zodra de man het lied hoorde, wilde hij zich niet meer wreken tegen zijn ex omdat hij zo ontroerd was door de oprechtheid van ‘I will always love you’.



De song gaat dus niet over liefdesverhaal van twee partners, maar eerder over de emoties van twee vrienden die uit elkaar moeten gaan. Het is duidelijk dat zij haar voormalige partner ‘geluk’ en ‘liefde’ wil toewensen.  In 1974 zette ze het nummer op haar album 'Jolene' en het bereikte de eerste plaats op de Billboard Country Singles chart. In 1982 nam ze het lied opnieuw op voor de film 'The Hen Cage'. Het nummer bereikte toen opnieuw de eerste plaats op de Billboard Country Singles chart. In de Billboard Hot 100 bereikte 'I Will Always Love You' slechts nummer 53. 

Van zodra het nummer werd gelanceerd, liet de grote Elvis Presley blijken dat hij een cover wilde maken van de hit. De zangeres was oprecht verheugd over het enthousiasme van de ‘The King’ voor haar lied. In een interview uit 2004 met Mojo Magazine zei ze zelfs dat ze “een moord zou hebben gedaan om hem te horen zingen.”

Helaas was de entourage van de superster te hebberig. Ze wilden dat Parton de helft van de rechten van het nummer afstond, een gebruikelijke afspraak in die tijd. Maar omdat ze haar erfenis niet aan andere artiesten wilde afstaan, wees ze het voorstel af. “Mijn liedjes waren wat ik mijn familie naliet. Ik wilde ze niet opgeven. Velen vertelden me dat ik dom was, ik heb de hele nacht gehuild”, vertelde de countryzangeres aan Mojo. Het was maar goed dat ze uiteindelijk voet bij stuk hield, want aan de versie die Whitney Houston een paar jaar later maakte, zou ze een stuk meer verdienen. 

Nog voor ze het nummer aan Whitney Houston doorgaf, wilde Dolly Parton haar nummer een soultint geven. Daarom gaf ze het liedje aan de spreekwoordelijke peetmoeder van het genre. Patti LaBelle was ontroerd door het gebaar en accepteerde het voorstel van Parton. Helaas bleef het project lang liggen, waardoor het een stille dood stierf. Gelukkig was er even later de versie van Houston, toen vergat ze meteen dat ze even daarvoor een contract had getekend met Patti LaBelle. 

Tijdloos

Sinds de lancering is 'I Will Always Love You' vele malen gecoverd. Toen Whitney Houston in 2012 op tragische wijze overleed, werd het nummer platgedraaid op de radio. Maar het werd ook gebruikt bij talloze ceremonies als eerbetoon aan de diva. Het moet gezegd dat de hit ons onmiddellijk aan de ster doet denken. Het is gebruikt voor covers van grote namen als Jennifer Hudson, Christina Aguilera en Beyoncé. 

Tot op de dag van vandaag wordt het lied nog steeds geregeld gecoverd ondanks het feit dat het zo moeilijk te zingen is. Het liedje wordt ook steevast gebruikt in talentenjachten op televisie en tijdens bruiloften. Het behoort tot het collectieve geheugen en blijft een van die liedjes die we uit ons hoofd kennen en onder de douche luidkeels meezingen. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top