‘True Crime Belgium’: de zaken die nog steeds voor ophef zorgen

Films | De true crime-reeks ‘True Crime Belgium’ is een hit op Streamz en is momenteel ook te zien op Play4. De programmamakers nemen enkele van de meest spraakmakende rechtszaken uit de geschiedenis van ons land onder de loep. Enkele van die zaken zorgen vandaag de dag nog steeds voor beroering en behalen krantenkoppen. Wij pikten er drie nog steeds actuele zaken uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Gifmoord

De nieuwste episode in de reeks ‘True Crime Belgium’ is er eentje over een zaak die de afgelopen tien jaar heel wat beroering heeft veroorzaakt. De bal ging aan het rollen op 9 mei 2013, toen het lichaam van Veerle Criel (45) werd ontdekt in het kanaal Gent-Brugge, ter hoogte van Lovendegem – intussen Lievegem. Ze was verdoofd en in het water gedumpt. De hoofdverdachte: ex-apotheker, en zoals hij later toegaf gifmenger, Marc Van Overschelde. Toen de politie in diens verleden groef, stootten ze op het verhaal van zijn vorige partner, Hanane Jouami. Haar overlijden werd als een zelfmoord bestempeld, maar die theorie zou niet lang meer standhouden.

De extreem narcistische Marc Van Overschelde, die uiteindelijk veroordeeld werd tot levenslange opsluiting, kon dus tweemaal zijn weerzinwekkende daad stellen. Een van de hamvragen bij dit dossier is dus logischerwijs of de tweede moord niet vermeden kon worden. Daarom, en omdat Van Overschelde zichzelf weer onder de aandacht weet te werken met verzoeken om een nieuw proces en vragen om als gedetineerde op het internet te mogen, zorgt de zaak tot op heden nog steeds voor ophef.

De Schellebellemoord

De peetvader van Schellebelle, is de titel die Prosper Van der Borght opgeplakt kreeg. Hij en zijn zoon Eddy leefden lang op gespannen voet, een spanning die op 11 juli 2011 fatale gevolgen kreeg. Eddy werd dood gevonden op de oprit van zijn vader. Prosper is niet degene die de trekker heeft overgehaald, maar de geruchtenmolen kwam wel duchtig op gang. Had hij echt twee cafégangers betaald om zijn zoon om te leggen?

De schutters waren drugsverslaafden die elke eurocent goed konden gebruiken. Prosper was een onscrupuleuze man in een incestueuze relatie met zijn eigen dochter die vond dat zijn zoon te vaak om geld kwam bedelen. Ze vonden elkaar op café, Prosper betaalde 7.000 euro en de rest is geschiedenis. De details over de huurmoord zouden de komende weken nog vaak de krantenkoppen domineren en tijdens het proces, waar Prosper in een rolstoel en met zuurstofflessen verscheen, werden alle saillante details nog eens boven gehaald. Prosper overleed in mei van dit jaar, nadat hij nog meermaals in rechtszaken verwikkeld was. Ondanks alles bleef een deel van zijn familie hem tot op het einde steunen.

Kansloos in Lot

De allereerste aflevering van ‘True Crime Belgium’ tackelde meteen een zeer ophefmakende zaak: de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen. Eind 2007 werd de 23-jarige politieagente samen met haar collega Peter Van Stalle opgeroepen in verband met een homejacking in Lot. Maar zodra ze ter plaatse kwamen, werd hun combi zwaar onder vuur genomen. Van Stalle liep ernstige verwondingen op, maar overleefde de schietpartij. Ismael Sacoor, het slachtoffer van de homejacking, kreeg drie kogels in zijn lichaam, maar overleefde ook. Van Nieuwenhuysen kwam om het leven.

Enkele weken later werden Nourredine Cheikhni, Hassan Iasir en Galip Kurum opgepakt op verdenking van de moord op de jonge politieagente. Ze werden veroordeeld tot dertig jaar cel, maar vandaag, 11 jaar na de veroordeling, zitten ze niet meer in de gevangenis, het gevolg van een reeks beslissingen die zowel de slachtoffers als de politievakbonden tegen de borst stuit.

In november keert 'True Crime Belgium' terug met opnieuw een diepgaand verslag van een ophefmakende zaak.

Ontdek 'True Crime Belgium' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top