Het fenomeen Barry: van 'tester' van een Franse vijfdeklasser naar topschutter in de CPL

Challenger Pro League | Thierno Barry scoorde alweer 2x tegen Jong Genk en staat sinds zondag mee op kop van de topschutterslijst in de Challenger Pro League. De 20-jarige spits deelt die leidersplaats met Leonardo Rocha en Lucas Stassin, maar heeft voorlopig wel het minste aantal speelminuten nodig om een goal te scoren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Barry had in de eerste ronde van de CPL gemiddeld amper 90 minuten nodig om een goal te scoren. Lucas Stassin zit aan 96 minuten en Leonardo Rocha aan 125 minuten. Indrukwekkende cijfers voor een tiener die deze zomer gewoon als 'tester' neerstreek op de Freethiel.

De jonge aanvaller speelde vorig seizoen namelijk nog bij de B-ploeg van Sochaux in de National 3 (Bourgogne-Franche-Comté). Dat is het vijfde niveau in Frankrijk. Barry maakte daar een goede indruk (10 goals in 22 wedstrijden), maar werd na het seizoen toch aan de kant geschoven bij Sochaux.

Via via belandde Barry deze zomer dan op de Freethiel, waar hij meteen een goede indruk maakte op Wim De Decker en Jordi Condom. Hoewel de spits bijzonder vlot scoorde in de voorbereiding, duurde het toch nog relatief lang vooraleer de Waaslanders hem ook effectief onder contract legden. Dat had dan weer eerder te maken met wat twijfels rond zijn fysieke présence in een stevige reeks als 1B.

Maar die twijfels zijn inmiddels al een tijdje weggeveegd. Dankzij zijn polyvalentie (op de flank of centraal) lijkt hij - zelfs na de komst van Mbokani - incontournable geworden in de basisploeg van SK Beveren.

TOPSCHUTTERS CPL

8 goals: Rocha (Lierse), Stassin (RSCA Futures), Barry (Beveren)
7 goals: Baeten (Beerschot)
6 goals: Anne (Virton)
5 goals: Van Acker (Lierse)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top