Hartprobleem maakt vroegtijdig einde aan de wielercarrière van Sonny Colbrelli

Wielersport |

Op 32-jarige leeftijd heeft Sonny Colbrelli besloten een punt achter zijn carrière te zetten. Na een hartprobleem in maart kan de Italiaan, hoe hard hij dat ook wil, nooit meer een professionele comeback maken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 21 maart, tijdens de eerste etappe van de Ronde van Catalonië, werd Europees kampioen Sonny Colbrelli in een sprint verslagen door de Australiër Michael Matthews. Zodra hij in Sant Feliu de Guíxols de streep passeerde, smakte de Italiaanse renner door een hartstilstand tegen de grond. Hij overleefde gelukkig het incident, kon herstellen en kreeg een hartdefibrillator ingeplant.

Sindsdien is Colbrelli echter niet meer in competitieverband verschenen, en nu blijkt dat dit ook in de toekomst nooit meer zal gebeuren. Colbrelli, die vanwege zijn defibrillator al volledig uitgesloten werd uit de Italiaanse competitie (dat is er wettelijk bepaald), heeft uiteindelijk besloten zijn fiets voorgoed aan de haak te hangen. En dan te bedenken dat de renner een jaar geleden nog een ongelooflijke editie van Parijs-Roubaix won.

Tweede kans

“Ik had nooit gedacht dat ik een jaar later voor een van de meest gecompliceerde uitdagingen van mijn leven zou komen te staan”, zei Colbrelli in een verklaring van zijn team. “Maar ik wil gewoon dankbaar zijn voor dit leven dat ik bijna verloor en dat me een tweede kans gaf.”

Hij had er nochtans van gedroomd een grote ronde te winnen of de Ronde van Vlaanderen, zijn ultieme doel, maar moest uiteindelijk de moed vinden om die droom op te bergen. Het is dankzij de mensen rondom hem dat hij die kracht wist te vinden, zo benadrukt Colbrelli ook. Toch had hij aanvankelijk de trainingen hervat. “Ik gaf niet op en begon weer te fietsen, onder verscherpte begeleiding. Maar de risico’s waren te groot”, luidt het.

34 overwinningen

Sonny Colbrelli werd prof in 2010. Hij begon met een stagecontract bij Colnago en verhuisde naar Bardiani in 2013, voordat hij in 2017 naar Bahrein trok. Daar kreeg zijn carrière een andere dimensie en begon hij zijn palmares aan te vullen met prestigieuze overwinningen. Tot vandaag heeft hij 34 races op zijn naam geschreven.

De Italiaan won een etappe in Parijs-Nice, de Brabantse Pijl (2017), een etappe in de Tour de Suisse (2018), de Europese en Italiaanse kampioenschappen op de weg en, als kers op de taart, Parijs-Roubaix in 2021. Zijn jaar als wielrenner in 2022 duurde niet lang, maar hij werd wel nog 2de in de Omloop het Nieuwsblad.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top