Lin Yin is de sluwe Freya in ‘Flunk’: “Mensen willen een ander soort verhalen zien”

Series | De Australische coming-of-agereeks voor tieners ‘Flunk’, die nu te vinden is op Pickx.be als webserie, behandelt LGBTQIA+-thema’s op een positieve manier. Pickx stelde enkele vragen aan Lin Yi, de actrice achter de schijnbaar vastberaden en manipulatieve Freya. “Eigenlijk worstelt ze vooral met zichzelf”, oppert de actrice. Lees ook ons interview met hoofdrolspeelster Jessica Li!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoe omschrijf je in je eigen woorden de serie en je personage?

Lin Yi: “’Flunk’ volgt een groep jongeren die proberen uit te vissen wie ze zijn, wat hun identiteit is, hoe ze kunnen liefhebben en waar ze thuishoren. Freya is een queer meisje dat geworsteld heeft om in het reine te komen met wie ze is. Ze komt heel cool en zelfzeker over, maar eigenlijk heeft ze het nog altijd moeilijk. Ze twijfelt aan zichzelf en voelt zich bedreigd wanneer haar ex Dani een nieuwe liefde heeft. Ze houdt oprecht van Dani en doet er alles aan om in haar leven te blijven, maar onbedoeld begint ze daardoor morele grenzen te tarten. Gaandeweg verliest ze zichzelf helemaal.”

Onderrepresentatie op het scherm is nog steeds een probleem. Hoe belangrijk is het voor jou dat minderheidsgroepen belangrijke rollen krijgen?

Lin: “Toen ik zelf in Australië opgroeide, zag ik amper afspiegelingen van mezelf, laat staan positieve. Zonder dat ik het goed en wel besefte, had dat een grote impact op mijn zelfbeeld en zorgde dat ervoor dat ik me beperkt voelde in wat ik kon bereiken in het leven. Representatie en inclusiviteit in film en tv zijn essentieel in het huidige medialandschap. In onze samenleving worden nog steeds mensen gemarginaliseerd en gediscrimineerd omwille van hun afkomst, huidskleur, gender, seksuele voorkeur en meer. Een publiek dat consequent een breed spectrum aan verhalen met diverse, complexe personages te zien krijgt, zal makkelijker de nodige gesprekken aangaan en begrip tonen voor een ander.”

Creatievelingen grijpen de macht

Wat kan er nog beter?

Lin: “Productiehuizen, netwerken en studio’s hebben een heel invloedrijk platform en moeten de stemmen van ondergerepresenteerde groepen luider laten klinken. Bevolkingsgroepen die doorheen de geschiedenis constant ondergerepresenteerd waren, moeten nu op elk niveau mee de beslissingen kunnen maken, van de zakelijke kant tot de creatieve teams. Als we op elk niveau een diverser spectrum aan stemmen hebben, zullen unieke, authentieke en diverse verhalen makkelijker voet aan de grond krijgen. Er is veel bewijs dat mensen zitten te wachten op een ander soort verhalen.”

De serie ‘Flunk’ boekte intussen internationale successen, en daarnaast zijn er ook een reeks boeken en films over de personages. Hoe verklaar je dat succes?

Lin: “Volgens mij heeft de wens om verhalen als deze te horen altijd al bestaan, maar individuen konden in het verleden veel moeilijker iets gedaan krijgen. Ze waren afhankelijk van grote studio’s en grote budgetten om een project van de grond te krijgen. Vandaag de dag wordt er meer content gemaakt zonder die studio’s, die veelal online te vinden is. Creatievelingen hebben de macht gegrepen en kunnen nu hun eigen verhalen vertellen. Dat klinkt vooral bij het jonge publiek als muziek in de oren. Het verbaast me niet dat ‘Flunk’ zo populair is geworden, want het gaat recht naar het hart van een jong, queer publiek dat nu nog maar net personages begint te zien die hen vertegenwoordigen.”

Heb je je eigen ervaringen en karaktertrekken kunnen verwerken in je personage?

Lin: “We hadden tijdens het filmen veel vrijheid om suggesties te doen. Onze regisseur Ric Forster was heel flexibel en wilde dat de acteurs in elke scène authentiek overkwamen. Dat was belangrijker dan het script tot op de letter volgen. Wat Freya betreft, denk ik dat we ons allemaal wel kunnen vinden in haar universele ervaringen zoals angst, jaloezie, een honger naar liefde en jezelf een vals beeld voorhouden van wie je bent. Uiteindelijk wil Freya gewoon dat iemand van haar houdt, dat ze zich goed kan voelen in haar vel en veilig in haar relatie. Daar vecht ze de hele serie lang mee.”

'Flunk' is nu beschikbaar als gratis webserie op Pickx.be!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top