'Zillion': is de film van het jaar feit...of fictie?

Films |

Tenzij je de afgelopen weken onder een steen geleefd hebt, heb je het vast zien voorbijkomen: er is zonet een film uitgebracht over de Belgische nachtclub Zillion. Flitsend, beroemd, maar vooral berucht. Dat is de beste manier om de plek die nu al ettelijke jaren gesloten is, te beschrijven. Maar hoe dicht zit de film met Matteo Simoni in de hoofdrol op de feiten? Pickx zoekt het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Seks, drank, drugs en beats. Gooi al die elementen samen en je krijgt Zillion: de beroemdste maar tegelijkertijd ook beruchtste discotheek die ons land ooit gekend heeft. Het was de jonge Antwerpse ondernemer Frank Verstraeten die aan het einde van de jaren negentig rijk werd door een club te openen waarin alles mocht. 

In 1996 gooide Zillion voor het eerst de deuren open als een plek waar volwassenen zich helemaal kunnen laten gaan op technobeats, vrij experimenteren met allerhande drugs én dansen naast een podium waar met regelmaat pikante seksacts op uitgevoerd werden. Oprichter Frank Verstraeten werd in een mum van tijd een echt jetsetfiguur en het middelpunt van de belangstelling in de media. Het was pas toen hij en zijn toenmalige vriendin
Miss België Brigitta Callens, homejackers op bezoek in hun loft boven de club, dat er echt onderzoek werd gevoerd naar alle wanpraktijken die doorgingen in de discotheek. Het resultaat? Het sluiten van de Zillion, verschillende rechtszaken, een effectieve gevangenisstraf én een film twee decennia later.

"Je weet niet wat echt is"

Het is misschien een van de meest geanticipeerde films uit 2022 en sinds woensdag is hij ook eindelijk in de bioscoop te zien. De Zillion wordt weer leven ingeblazen door regisseur Robin Pront, die zijn uiterste best heeft gedaan om de sfeer van de losbandige discotheek uit de jaren negentig naar het witte doek te brengen. In de hoofdrollen zien we Jonas Vermeulen als de kleine maar schatrijke clubeigenaar Frank Verstraeten, Matteo Simoni als zijn rechterhand en pornokoning Dennis Black Magic en Charlotte Timmers als Vanessa (de enige fictieve naam van het drietal), de vriendin van Frank.

De film is natuurlijk flitsend, een tikkeltje vulgair en vooral ontzettend entertainend, maar de vraag die op ieders lippen brand is: wat is er nu eigenlijk waar aan? In een interview met Het Laatste Nieuws laat hoofdrolspeler Jonas Vermeulen weten dat 'Zillion' weldegelijk gebaseerd is op waargebeurde feiten. "Robin en Kevin (Meul, nvdr.) hebben een verhaal geschreven met behulp van Frank Verstraeten zelf. Hij heeft een heleboel anekdotes aangeleverd die ervoor zorgen dat we wel kunnen zeggen dat de film gebaseerd is op waargebeurde feiten."

Maar dat wil nog altijd niet zeggen dat we zeker kunnen zijn, want zowel Jonas Vermeulen als Matteo Simoni, die in gesprek ging met Dennis Black Magic zelf, bevestigen dat er veel vraagtekens blijven hangen. "De film is toch fictie, want we zullen eigenlijk nooit weten of die verhalen en anekdotes echt zijn of niet. Gelukkig hebben Robin en Kevin er wel een geweldig verhaal van gemaakt", besluit Vermeulen. 

Je kan 'Zillion' nu gaan bekijken in de bioscoop. 


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top