Canvas brengt fictiereeks ‘This England’ over politiek in Groot-Brittannië: maar is het echt fictie?

Films | Vanaf zondag 30 oktober kan je op Canvas kijken naar ‘This England’. Die reeks gaat over de eerste coronagolf in Groot-Brittannië. De belangrijkste invalshoek van de serie is de politieke cultuur in het land, en laat net dat een heel actueel thema zijn. Nu Downing Street 10 de laatste drie maanden al drie verschillende bewoners heeft gehad, kunnen we ons de vraag stellen of ‘This England’ wel écht fictie is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de reeks, die door Michael Winterbottom en Julian Jarrod werd geschreven en geregisseerd, komen de verschillende hoofdrolspelers van de Britse coronacrisis aan bod. Enerzijds focust het verhaal op wetenschappers en mensen die aan de medische frontlijn stonden. Anderzijds volgt het verhaal ook de politiek, met de onnavolgbare Boris Johnson in de hoofdrol. 

Terwijl je aanvankelijk zou denken dat deze reeks als een documentaire werd ingeblikt, gaat het wel degelijk om een fictiereeks. In de coronacrisis handelde Groot-Brittannië aanvankelijk snel en goed en ook de vaccinatiecampagne werd vlot op gang getrokken. Maar nu de crisis wat langer achter ons ligt en de balans kan worden opgemaakt, helt die toch vooral negatief over. In totaal werden 208.000 overlijdens genoteerd, het hoogste aantal coronadoden in de Europese landen. Elk van die gevallen resulteert in een menselijk drama, en dat is exact waar deze reeks over gaat. 

Hoewel de maatschappelijke impact de rode draad doorheen deze reeks is, wordt hier en daar toch gekeken naar individuele tragedies. Zo brengen de producenten onder meer het verhaal van een huisvader aan bod. De man raakt besmet met het virus en overlijdt in het ziekenhuis zonder afscheid te kunnen nemen van zijn familie. Op die manier krijg je als kijker heel erg goed te zien wat voor een impact de beslissingen op politiek niveau effectief hebben.

Woelig klimaat

Het lijkt wel alsof het huidige beleid zich liet inspireren op de reeks, want de voorbije twee weken keek de wereld toe op het woelige politieke klimaat in het Verenigd Koninkrijk. Boris Johnson moest uiteindelijk definitief afscheid nemen van Downing Street 10 na een zoveelste lek over een schandaal tijdens de pandemie. De voormalige premier zou namelijk feestjes hebben georganiseerd op zijn kabinet terwijl hij zijn hele land verplichtte tot een lockdown

Iets later verkoos zijn partij Liz truss tot nieuwe premier. Haar nieuwe kabinet wilde meteen drastische hervormingen doorvoeren en vooral de minister van Financiën had die boodschap goed begrepen. Kwasi Kwarteng hervormde de volledige fiscaliteit van het land en bezorgde zelfs de financiële instellingen hoofdpijn. Niet veel later moest hij noodgedwongen ontslag nemen, een voorbode op wat nog zou volgen. Na 43 dagen was ook het liedje van de vrouwelijke premier uit. In financieel moeilijke tijden slaagde ze er niet in om het land goed door de economische crisis te loodsen, waardoor ook zij tot ontslag gedwongen werd. Intussen verhuisde Rishi Sunak naar Downing Street 10, hij moet na een extreem woelige periode opnieuw voor rust en stabiliteit in Groot-Brittannië zorgen.

Woelig docudrama

Maar wat heeft de voorbije moeilijke periode in de Britse politiek te maken met ‘This England’? Eigenlijk heel veel, want diezelfde politieke crisis(sen) zagen we ook terug in de coronacrisis. Met testcampagnes, lockdowns, persconferenties en crisisvergaderingen verliep ook die periode allesbehalve vlot. Spilfiguur in dit alles is natuurlijk Boris Johnson, die op onwaarschijnlijke wijze wordt vertolkt door Kenneth Branagh. Terwijl die het karakter van de voormalige premier volledig lijkt te kunnen kopiëren, slaagde hij er ook in om de typische looks van Johnson over te nemen. Het knullige kapsel, de typische bewegingen en de nonchalante interactie met anderen: hij speelt het prachtig na. 

Terwijl de premier moet worden opgenomen in de afdeling intensieve zorgen voor een coronabesmetting , dreigt de pandemie ook in Groot-Brittannië helemaal uit de hand te lopen. Ondertussen komt adviseur Dominic Cummings in opspraak omdat hij zich samen met zijn gezin niet zou hebben gehouden aan de lockdownregels.

Die rel zou later een storm in een glas water blijken in vergelijking met de heisa over ‘partygate’. Maar toen die losbarstte was de serie al grotendeels klaar, en dat schandaal kon er niet meer bij. Misschien stof voor een vervolgreeks, want ook in Groot-Brittannië bleef het niet bij die ene coronagolf...

Bekijk ‘This England’ dinsdag 30 oktober om 22u op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top