Robin Veldman, de workaholic die Anderlecht weer op de rails moet krijgen

Jupiler Pro League | Na het ontslag van Felice Mazzu heeft de directie van Anderlecht besloten om de tijd te nemen om een nieuwe trainer aan te stellen. In afwachting van de aanstelling van een nieuwe coach, is besloten dat beloftetrainer Robin Veldman tijdelijk overneemt. Veldman wordt erkend voor zijn werk bij de club met de U23's, maar ook overal waar hij is gepasseerd, zijn ze tevreden over hem.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vaak zorgt het ontslag van een coach ervoor dat een mindere naam in de schijnwerpers komt te staan, al is het maar voor één of een beperkt aantal wedstrijden. Dat gaat gebeuren met Robin Veldman, die na het ontslag van Felice Mazzu is gepromoveerd tot coach van het eerste elftal van RSCA. De taak wordt moeilijk, maar de Nederlander lijkt wel tegen een stootje te kunnen.

Een goede leerschool

Veldman heeft een atypische achtergrond in de voetbalwereld, want hij heeft nooit tegen een bal geschopt op professioneel niveau. Hij maakte zijn debuut bij Heerenveen door de U13 van de club onder zijn hoede te nemen. De 36-jarige steeg snel in de hiërachie en werd vervolgens trainer van de U19's en ook video-analist voor het eerste team dat destijds door Trond Sollied werd gecoacht.

In 2017 verhuisde hij naar het gerenommeerde trainingscentrum van Ajax. Hij nam de leiding over de U14 en vervolgens de U16 en hij kreeg nogal wat lof voor zijn werk. "En het feit dat hij daarin is geslaagd zonder een professionele spelerscarrière te hebben gehad, zegt veel over de manier waarop hij zijn stempel op de club heeft gedrukt", vertelde Marco van Galen, een van zijn voormalige collega's bij Ajax, aan La Libre Belgique. "Hij slaagde er direct in zijn manier van werken en spelen op te leggen." Maar omdat het niet evident is om coach van het A-team van Ajax Amsterdam te worden, gaf hij in het voorjaar van 2021 de voorkeur aan een overstap naar Anderlecht, waar hij de U21 onder zijn hoede nam.

Onmiddellijk succes

Op Neerpede, het opleidingscentrum van Anderlecht, won hij in zijn eerste seizoen als coach van de U21 de beker en zijn U23-team staat momenteel derde in de Challenger Pro League. "Hij is meer geïnteresseerd in de manier waarop hij speelt dan in het resultaat. Het individu komt voor het resultaat. Alleen het eerste team moet winnen. Deze filosofie maakte zijn reputatie bij Ajax en zet zich voort bij Anderlecht. Het kost veel energie omdat hij twintig spelers wil ontwikkelen en niet alleen de drie beste", zegt van Galen over de man die er niet voor terugschrikt om 12 tot 14 uur per dag voor zijn team te werken.

Robin Veldmans aanstelling als interimcoach van het A-team van RSCA is zijn eerste ervaring als coach van een professioneel team. "De afgelopen week is mij regelmatig gevraagd of ik klaar ben. Die vraag kwam niet van het management, maar van de mensen om me heen. En ja, ik ben er klaar voor. Tegelijkertijd besef ik dat het bijzonder is om via zo'n korte weg naar het eerste elftal van zo'n grote club te gaan", vertelde hij aan Het Nieuwsblad. Het valt dus af te wachten of Robin Veldman het succes dat hij had met zijn jeugdteams ook kan herhalen met het eerste elftal van paars-wit.

Volg de Jupiler Pro League, met op zondag 30 oktober vanaf 13u30 RSC Anderlecht – KAS Eupen, het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top