Pokeren op een WK: geblesseerde Rummenigge doet halve finale tegen Frankrijk in 1982 kantelen

Rode Duivels |

De halve eindstrijd tussen Frankrijk en Duitsland op het WK van 1982 blijft in het collectieve geheugen gegrift staan als die van de onbestrafte aanslag van Schumacher op Battiston. Voorts weten we dat de Duitsers het laken naar zich toe trokken, maar niet per se dat Rummenigge ondanks zijn blessure voor de kentering zorgde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Fransen houden nare herinneringen over aan hun halve finale op het WK van 1982 tegen Duitsland. Ze snappen nog steeds niet hoe de Duitse doelman Harald Schumacher niet van het veld gestuurd werd na een aanslag op Battiston, die met een draagberrie afgevoerd moest worden. Les Blues zijn van mening dat de overwinning hen ontnomen is.

Ze vergeten vaak te vermelden dat een zekere Karl-Heinz Rummenigge de match deed kantelen. De speler van Bayern München was op de koop toe geblesseerd, maar zijn X-factor leidde tot de kwalificatie voor de finale. Zonder hem had de geschiedenis er totaal anders kunnen uitzien.

Verzwakt, maar van cruciaal belang

Het toernooi van de Duitsers kende allesbehalve een droomstart en ze dankten hun plaatsing voor de volgende ronde aan de match van de schande tegen Oostenrijk. Met een 0-0 gelijkspel verzekerden beide naties zich door middel van een salonremise van de volgende ronde en zetten ze Algerije schaakmat. Later dat toernooi viel met Rummenigge één man in het bijzonder op. De recente winnaar van de Gouden Bal lukte vier doelpunten.

Tegen Frankrijk behoorde de aanvaller niet tot de basiself. De reden daarvoor was een blessure. Bondscoach Jupp Derwall nam liever geen risico’s en beriep zich enkel op hem in noodgevallen.

Risico loont

Na 90 minuten was er geen afscheiding tussen Frankrijk en Duitsland in Sevilla, waardoor verlengingen uitsluitsel moesten bieden. De Fransen hadden het betere van het spel en dat resulteerde in de snelle 2-1 van Marius Trésor.

Na de achterstand gooide Derwall Rummenigge in de strijd. De Fransen troffen nadien zelfs nog een derde keer raak via Giresse. Nochtans wees niets erop dat de partij nadien in een beslissende plooi lag.

In de 102e minuut schonk Rummenigge Duitsland hoop met de 3-2 en in de 108e minuut hing Fischer de bordjes zowaar in evenwicht. Met herwonnen mentale kracht triomfeerde de Mannschaft finaal na penalty’s. En dat allemaal dankzij de inbreng van een niet fitte speler...

Is pokeren ook jouw ding? Ga naar Pickx Prono, daag je vrienden uit en maak kans op een van de fantastische prijzen!

Meer van deze reeks?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top