Dit is de dramatische balans van Mazzu bij Anderlecht

Jupiler Pro League | Felice Mazzu is uiteindelijk slechts 22 wedstrijden trainer van RSC Anderlecht geweest. De coach betaalde het gelag voor de historisch slechte resultaten van de ploeg. Na een veelbelovende start ging het helemaal mis... en dat was geen verrassing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht nam aan het einde van vorig seizoen afscheid van clubicoon Vincent Kompany. Felice Mazzu werd als eerste keuze van voorzitter Wouter Vandenhaute aangesteld als diens vervanger. Die nam daarmee een groot risico want de voetbalvisie van Mazzu en Kompany lagen mijlenver uit elkaar en bij Anderlecht verwachten ze nu eenmaal mooi voetbal.

Kompany pakte uit met technisch verzorgd voetbal, wat hij nu ook toont bij Burnley, en dat was in het verleden de stijl van het huis. Mazzu heeft een andere aanpak, waarmee hij succes boekte bij Charleroi en Union SG. Alleen is het type voetbal - een fysieke en zeer directe stijl - dat hij predikt niet echt het soort voetbal dat de fans van Anderlecht graag zien. 115 dagen na zijn aanstellling werd hij ontslagen.

10 nederlagen

De eerste weken waren de resultaten goed en door sommige media werd hij al in het rijtje van de allergrootste trainers van Anderlecht gezet. In het voetbal kan het echter snel omslaan. Eind augustus begon het mis te lopen en het werd nooit meer beter. Mazzu was 22 wedstrijden coach van Anderlecht. Er waren slechts 5 trainers die minder wedstrijden T1 waren van de Brusselaars. Onder meer René Vandereycken was met 20 wedstrijden minder lang aan de slag in het Lotto Park.

In alle competities samen verloor Anderlecht onder zijn hoede 10 keer, werd er 10 keer gewonnen en 2 keer eindigde een wedstrijd op een gelijkspel. Daarmee tikte hij af op een gemiddelde van 1,45 punten per wedstrijd. Anderlecht boekte in de Jupiler Pro League een 16 op 42, oftewel 1,14 punten per wedstrijd. Daarmee doet hij 'even goed' als Fred Rutten, inzake resultaten een van de slechtst presterende trainers in de geschiedenis van de club.

Positief?

Iets positief is uiteraard niet makkelijk te vinden in dergelijke situatie, maar we doen toch een poging. In de competitie scoorde Anderlecht amper 22 doelpunten in 14 wedstrijden, maar het incasseerde er ook slechts 19. In 22 matchen staat de totale teller op 30 gescoorde doelpunten en 23 geïncasseerde treffers. Defensief zijn dat goede cijfers, aanvallend niet echt.

Er is ook de progressie van een aantal jonge talenten. Zeno Debast is een lichtpunt en werd Rode Duivel, terwijl Julien Duranville toonde dat hij een toptalent is. Mazzu trok de lijn van Kompany door en gaf de jonge talenten de nodige speelkansen. Maar in zijn totaliteit was de passage van Mazzu bij Anderlecht jammer genoeg voor hem een grote flop.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top