Pokeren op een WK: Roberto Martinez verrast Brazilië met positiewissels bij aanvallend trio

Rode Duivels | In 2018 kende België een prachtig WK en het eindigde derde. Het was de beste prestatie ooit van de Rode Duivels op een WK. De wedstrijd tegen Brazilië zal voor eeuwig in het geheugen gegrift staan van de Belgische voetbalfan. Bondscoach Roberto Martinez pakte die dag uit met een knappe tactische zet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Rusland waren de Belgen van bij de start een van de grote favorieten voor de wereldtitel. De gouden generatie stond op het toppunt van zijn kunnen. Ze kwamen de groepsfase vlot door met een 9 op 9 en na een heroïsche wedstrijd tegen Japan in de achtste finales stootten ze door naar de volgende ronde. In de kwartfinales wachtte met Brazilië een zeer zware tegenstander.

In 2002 had België de Goddelijke Kanaries al eens ontmoet op een WK. Door de omstreden arbitrage kon België toen geen stunt bij elkaar spelen, maar in 2018 konden ze revanche nemen. Roberto Martinez had echter een plannetje bedacht.

Lukaku vanaf de flank

Roberto Martine koos altijd voor een 3-4-3 en veranderde weinig aan zijn systeem. Romelu Lukaku was altijd de centrumspits, met daarachter Kevin De Bruyne en Eden Hazard. Niemand had verwacht dat de bondscoach het anders zou gaan aanpakken tegen Brazilië.

Martinez verraste echter vriend en vijand en hij besloot om Lukaku op de rechterflank uit te spelen en De Bruyne als valse negen te positioneren. De Brazilianen waren verrast en zagen sterretjes in de eerste helft. Lukaku was met zijn kracht en snelheid zeer gevaarlijk op de flank en maakte daardoor ruimte voor anderen. Anderen profiteerden daarvan, met name De Bruyne.

Een tweede doelpunt met de handtekening van Martinez

België kwam op voorsprong via een own-goal van Brazilië, maar het tweede doelpunt was van prachtige makelij. Het was het grote gelijk van Martinez. Lukaku recupereerde de bal laag op eigen helft, pakte nadien uit met een geweldige run naar voren en hij bediende De Bruyne. Die stond vrij en de wijkende Brazilianen lieten hem aanleggen en KDB trapte het leer strak in doel: 0-2 voor de Rode Duivels.

"Wanneer je tegen Brazilië speelt, moet je een tactisch voordeel hebben. Brazilië brengt een psychologische barrière met zich mee. Als je tegen hen speelt, speel je tegen het iconische gele shirt, vijf WK-titels etc. Je moet dapper zijn om van tactiek te veranderen tijdens een WK. Het was een gok, maar de spelers geloofden erin”, vertelde Martinez nadien over zijn geniale tactische ingeving.

Is pokeren ook jouw ding? Ga naar Pickx Prono, daag je vrienden uit en maak kans op een van de fantastische prijzen!

Meer van deze reeks?

Meer van deze reeks?


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top