Van Shakespeare tot scifi: de beste rollen van klasbak David Tennant

Series | VTM 3 zendt vanavond ‘Bad Samaritan’ uit, een misdaadthriller uit 2018 met David Tennant in de hoofdrol. De Britse acteur heeft al heel wat opmerkelijke rollen op zijn cv staan. Pickx stelde een top vijf samen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Bad Samaritan’ draait rond Sean Falco, die een baantje heeft als autoparkeerder van een restaurant. Hij gebruikt de auto's om bij de gasten in te breken. Op een avond ontdekt hij een vastgeketende vrouw in het huis van Cale Erendreich. Eerst wil hij er niets mee te maken hebben, maar uiteindelijk neemt hij het risico haar te bevrijden. De kidnapper ontpopt zich als een wraakzuchtige psychopaat en begint een kat-en-muisspelletje…

Toegegeven, de rol van Cale Erendreich is niet Tennants beste rol. De acteur zal vooral herinnerd worden omwille van volgende vijf vertolkingen.

5. Benedict (‘Much Ado About Nothing’)

In deze toneelbewerking van Shakespeares komedie spelen David Tennant en Catherine Tate de rollen van Benedict en Beatrice. Tennant en Tate doen iets waar ze in uitblinken: kibbelen. De hoofdrolspelers ontkennen hun gevoelens voor elkaar.

Tennant gedraagt zich als het soort man dat elke vrouw zou verachten. Hij laat de taal van Shakespeare zo natuurlijk klinken dat het lijkt alsof hij daadwerkelijk zo praat in de pubs van Glasgow. Onder zijn humoristische façade schuilt een eerlijke man met een oprecht gevoel voor rechtvaardigheid. De Britse kwaliteitskrant The Guardian schreef in zijn recensie: “De combinatie van Tennant en Tate is een match die, al dan niet made in heaven, uitstekend uitpakt.”

“Een clown met een manische energie en een geweldige komische timing, die op natuurlijke wijze kan schakelen tussen lichtzinnig en ernstig”, beschreef The Daily Express het acteertalent van Tennant.

4. Alec Hardy (‘Broadchurch’)

'Broadchurch' is een populair mysteriedrama, met Tennant en Olivia Colman als de twee hoofdpersonages. In de show werken ze allebei als detectives in een klein stadje.

Tennant portretteert een starre, geharde detective die gebukt gaat onder een zwaar verleden. Wanneer hij naar het stadje Broadchurch afzakt om de moord op een jongetje te onderzoeken, heeft hij moeite om info los te weken bij de lokale gemeenschap. Tennant speelt zijn rol met gravitas en naturel, maar slaagt erin om zijn personage ook een zekere kwetsbaarheid mee te geven.

De reeks zit boordevol wendingen en onthullingen, terwijl de waarheid aan een gezapig tempo ontrafeld wordt. In 2014 won de serie drie BAFTA Awards.

3. Prins Hamlet (‘Hamlet’)

Het beroemde verhaal van Shakespeare is al ontelbare keren verteld. Deze versie uit 2009 was anders, in die zin dat ‘Hamlet’ zich in de moderne wereld afspeelde, wat het verhaal toegankelijker maakte voor een breder en jonger publiek.

The Guardian noemde Tennant ‘de beste Hamlet van zijn generatie’. Met zijn typerende energie en bevlogenheid glijdt Tennant naadloos van teruggetrokken en verdrietig naar geïntrigeerd en sluw als hij complotten smeedt, en ten slotte naar een mix van veronderstelde waanzin en serieuze introspectie als hij zijn plannen uitvoert.

Het andere opvallend facet van Tennants interpretatie is de humor. De waanzin van Hamlet is hier bijna komisch - zelfs in dodelijk ernstige situaties kan de Hamlet van Tennant het niet laten om de andere personages te beschimpen. Een grandioze vertolking die nogmaals het buitengewone talent van Tennant in de verf zet.

2. Crowley (‘Good Omens’)

In deze comedyserie, gebaseerd op de gelijknamige roman van Neil Gaiman en Terry Pratchett, kruipt Tennant in de huid van Crowley, een demon die sinds het begin van de schepping op aarde leeft. Hij was de slang die Eva verleidde met de appel van de boom der kennis van goed en kwaad.

Zijn personage is een blend van al zijn vorige succespersonages. Hij is charismatisch zoals The Doctor, maar ook koelbloedig en berekend zoals Alec Hardy. Als Gevallen Engel en dienaar van de Hel presenteert Crowley zich graag als een kwaadaardig en gevaarlijk wezen, maar ondanks zijn inspanningen is hij eigenlijk een fatsoenlijke kerel.

Onder zijn cynische, sardonische bolster heeft Crowley een hart van goud en houdt hij oprecht van de mensheid. Hij werkt uiteindelijk samen met zijn aartsvijand Aziraphale om de aarde te redden van de op handen zijnde Apocalyps. Donker maar hilarisch: Crowley is weer een voorbeeld van David Tennants onweerstaanbare gevoel voor humor en charisma, evenals zijn vermogen om zelfs de meest over-the-top personages authentiek te laten aanvoelen.

Vorig jaar werd overigens aangekondigd dat de show een tweede seizoen zou krijgen.

1. De tiende Doctor (‘Doctor Who’)

Zijn doorbraakrol als tiende incarnatie van de Doctor in de langlopende sciencefictionserie ‘Doctor Who’ op de BBC is misschien wel zijn meest opvallende. Tennant nam de rol over van Christopher Eccleston aan het einde van het eerste seizoen van de revival in 2005 en tilde de serie tussen 2006 en 2010 naar een hoger niveau.

De Doctor van Tennant wordt aanvankelijk geïntroduceerd als een meer opgewekte en grillige versie vergeleken met Ecclestons humeurige, meer teruggetrokken incarnatie. De gekwelde overlevende van de Tijdsoorlog is verdwenen en vervangen door een lollige, theatrale avonturier die rare slagzinnen verzint.

Na verloop van tijd wordt duidelijk dat de Doctor van Tennant onder zijn vrolijke façade een duistere kant heeft. Wanneer een vijand hem echt woedend maakt, kan hij van innemend en charismatisch omslaan naar angstaanjagend. Hij is een complex en veelzijdig personage - soms aardig en meelevend, dan weer meedogenloos en arrogant. En dankzij Tennants optreden voelen beide kanten als even authentieke aspecten van hetzelfde personage. Meer dan tien jaar na zijn vertrek uit de serie blijft de tiende Doctor in de harten van talloze ‘Whovians’.

Bekijk ‘Bad Samaritan’ vanavond om 22u30 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top