Gevestigde en te ontdekken namen op World Soundtrack Awards

Films | Op het einde van Film Fest Gent worden naar goede gewoonte de World Soundtrack Awards uitgereikt, de prijzen voor componisten die ons in het bijzonder wisten te beroeren met hun filmcomposities. De uitreiking vindt plaats op 22 oktober in de concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke. Dit zijn de grote kanshebbers van dit jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Drie componisten maken dit jaar kans op een prijs in twee verschillende categorieën. Nicholas Britell is de man achter de soundtrack van het derde seizoen van succesreeks ‘Succession’ en een van de medecomponisten van het lied ‘Just Look Up’, van de soundtrack van de film ‘Don’t Look Up’. Hij is genomineerd in de categorieën Television Composer of the Year en ‘Just Look Up’ is genomineerd in de categorie Best Original Song.

Daniel Hart kennen we dan weer als de filmcomponist die vaak samenwerkt met David Lowery en dus de muziek schreef voor ‘Ain’t Them Bodies Saints’, ‘A Ghost Story’ en ‘The Green Knight’ in 2021. Voor die laatste en de muziek bij ‘The Last Letter from Your Lover’ versierde hij een nominatie in de categorie Film Composer of the Year. Zijn ‘Blome Swete Lilie Four’, van de soundtrack van ‘The Green Knight’, maakt kans in de categorie Best Original Song.

De derde componist die in twee categorieën kan winnen, is Daniel Pemberton, die vorig jaar nog werd benoemd tot Film Composer of the Year. Dit jaar kan hij zijn titel verlengen dankzij zijn werk aan ‘The Rescue’, ‘Being the Ricardos’, ‘The Bad Guys’ en ‘Brian and Charles’. ‘Strange Game’, zijn lied op de soundtrack van ‘Slow Horses’, dat door niemand minder dan Mick Jagger werd ingezongen, maakt dan weer kans op de titel Best Original Song.

Componisten van het jaar

Hart en Pemberton krijgen in de categorie Film Composer of the Year concurrentie van enkele grote namen. Alberto Iglesias (‘Madres Parallellas’), Jonny Greenwood (‘The Power of the Dog’, ‘Spencer’) en Germaine Franco (‘Encanto’) leverden puik werk af, maar tegen een gigant als Hans Zimmer (‘Dune’, ‘No Time to Die’, ‘The Survivor’) is het altijd moeilijk opboksen. Gelukkig kiest de jury van de World Soundtrack Awards graag voor een underdog in plaats van de grootste gevestigde waarde.

In de televisiecategorie zien we naast ‘Succession’ bekende namen als Natalie Holt & John Williams voor de muziek van ‘Obi-Wan Kenobi’. Ook ‘Squid Game’-componist Jung Jae-il, ‘The White Lotus’-componist Cristobal Tapia de Veer, ‘Severance’-componist Theodore Shapiro en ‘Moon Knight’-componist Hesham Nazih dingen mee naar de prijs.

In de categorie Best Original Song krijgen Hart, Britell en Pemberton dan weer weerwerk van nummers ‘Hold My Hand’ (‘Top Gun: Maverick’, geschreven door Bloodpop en Stefani Germanotta), ‘No Time to Die’ (van de gelijknamige film, geschreven door Billie Eilish en Finneas O’Connell) en ‘We Don’t Talk About Bruno’ (‘Encanto’, geschreven door Lin-Manuel Miranda).

Belgen en ontdekkingen

Een categorie die in ons land steeds met argusogen gevolgd wordt, is uiteraard Best Original Score for a Belgian Production. Daar vinden we Brusselaar Vincent Cahay terug, die de nominatie kreeg voor zijn muziek bij de film ‘Inexorable’ van Fabrice du Welz. De tweede genomineerde is Demusmaker, a.k.a. Fransman Blaise Delafosse, de componist van ‘Nowhere’ van Peter Monsaert. Ten slotte is er het duo The Penelopes, een indiepopgroep uit Parijs die verhuisde naar Londen, waar ze een zeer sterke reputatie opbouwden. Zij schreven de soundtrack van jeugdfilm ‘SpaceBoy’ van Olivier Pairoux.

De laatste categorie waar we een zijdelingse blik op werpen, is Discovery of the Year, de categorie voor de filmcompositietalenten van morgen. Daar vinden we onder anderen Eiko Ishibashi van het uitstekende ‘Drive My Car’ terug, naast de experimentele postrockband Son Lux, die de muziek schreef bij ‘Everything Everywhere All at Once’, Karl Frid (‘Pleasure’), Maurizio Malagnini (‘Coppelia’) en Isobel Waller-Bridge (‘Munich: The Edge of War’). Die laatste is een ietwat verrassende naam in deze categorie, want ze gooide eerder al hoge ogen met haar soundtrack bij de serie ‘Fleabag’ (2016 – 2019), die bedacht is door haar zus Phoebe Waller-Bridge.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top