Wordt de match op Standard de zwanenzang van Mazzu?

Sport | Het gaat van kwaad naar erger met Anderlecht: paars-wit moest gisteren het onderspit delven bij de rode lantaarn, nadat het op de vorige speeldag de ‘topper’ tegen Club Brugge verloor en in Europa geen al te beste beurt maakte. De ploeg van Felice Mazzu zit in een negatieve spiraal en reist zondag af naar Standard. Wordt die wedstrijd de laatste van Mazzu als T1 van Anderlecht?

Door Pickx

Deel dit nieuws

"In 5 maanden hebben jullie 3 jaar verspild." Anderlecht-fans ontvouwden in Zulte Waregem een spandoek dat in niet mis te verstane bewoordingen het klimaat rond de Brusselse club schetste. Het vertrek van Vincent Kompany liet een leemte achter die de directie probeerde op te vullen met Felice Mazzu. De Carolo had een fabelachtig seizoen achter de rug bij Union en zijn trainerscapaciteiten werden de hemel ingeprezen, maar zijn speelstijl was totaal anders dan die van Vince The Prince.

Anderlecht zit in een diepe crisis na de smadelijke nederlaag tegen hekkensluiter Essevee en een paar dagen na een onverdiende nederlaag in Brugge. Paars-wit verschijnt aan de aftrap van de Clasico tegen Standard met een berg twijfels, de positie van Mazzu is wankeler dan ooit. De spelersgroep blijft achter z’n trainer staan, maar doet het bestuur dat ook?

Anderlecht is Union niet

Toen Anderlecht Felice Mazzu naar Union haalde, hoopte heel de Anderlecht-familie dat zijn succesrecept ook in het Lotto Park zou aanslaan, na enkele jaren van sportieve en extra-sportieve instabiliteit. Mazzu veegde de door Vincent Kompany ingevoerde spelfilosofie, die eindelijk vruchten begon af te werpen, snel van tafel.

Of het nu de keuze van het systeem was of de manier waarop het team speelde, niets bleef echt hangen bij de kern. De nederlagen stapelen zich op en Mazzu lijkt te willen sterven met zijn ideeën. Ondanks het brokkenparcours van zijn team blijft Mazzu trouw aan zijn systeem, dat hem op de rand van ontslag leidt en Anderlecht op 12 punten van de top 4. De mayonaise pakt niet, hoezeer Mazzu ook blijft benadrukken dat zijn troepen vertrouwen hebben in hem.

Exit Mazzu?

De vraag die rijst na de tiende nederlaag van het seizoen, de zevende in dertien competitiewedstrijden, is of Mazzu de ontspoorde trein weer op de rails kan krijgen. De vraag stellen is ze beantwoorden, want er zijn weinig of geen tekenen van verbetering in het spel van Anderlecht. Een duidelijke mislukking, ook al weigert de hoofdrolspeler dat toe te geven.

"De balans is niet goed, dat is duidelijk, maar er zijn veel positieve dingen. De band met mijn spelers, de wil en de manier waarop we de trainingen afwerken", zei de T1 na de wedstrijd. Het feit is dat je met die positieve dingen geen punten koopt, wat toch het belangrijkste is.

Wordt Mazzu ontslagen voor de Clasico? De timing is bijzonder strak. Als dat het geval is, wie kan het team dan overnemen? Guillaume Gillet? Samba Diawara? Of is hun lot verbonden met dat van Mazzu? Kan de directie zich ook het risico van een nederlaag bij Standard veroorloven? De vragen zijn talrijk en de opties net zo talrijk. Maar één ding lijkt zeker: als Mazzu zondag nog trainer is van Anderlecht en Standard wint, zal zijn C4 klaarliggen.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de wedstrijd Standard - Anderlecht deze zondag vanaf 18u30, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top