Het beste werk van ‘Un beau matin’-regisseur Mia Hansen-Løve

Films | De nieuwste film van Mia Hansen-Løve, ‘Un beau matin’, maakt deel uit van de competitie op Film Fest Gent en is sinds enkele dagen te zien in alle Belgische zalen. Ter gelegenheid daarvan blikt Pickx terug op de beste films van de Franse filmmaakster.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Un beau matin

De achtste prent van de regisseur Mia Hansen-Løve volgt een jonge weduwe  - een glansrol voor Léa Seydoux (‘La vie d’Adèle’, ‘Spectre’, ‘The Grand Budapest Hotel’) – die kampt met haar dagelijkse uitdagingen. Aan de ene kant investeert ze veel tijd en energie in de zorg voor haar demente vader, aan de andere kant krijgt ze energie dankzij een nieuwe liefde. En tussendoor moet ze tijd maken om haar kind op te voeden. Het verhaal, waarin een lach en een traan nooit veraf liggen, is grotendeels waargebeurd. Ook liefhebbers van Parijs zullen van ’Un beau matin’ kunnen genieten, want de stad is een waar personage in de film. Mia Hansen-Løve gaf aan dat deze film haar zeer nauw aan het hart ligt, want het scenario is deels gebaseerd op haar eigen leven.

Tout est pardonné

In haar eerste langspeler richtte de filmmaakster haar lens op een zwaar onderwerp, dat van een familie die door de verslaving van de pater familias uit elkaar gerukt is. Het verhaal begint in Wenen, waar Victor (Paul Blain) met zijn vrouw Annette (Marie-Christine Friedrich) en zesjarige dochter Pamela (Constance Rousseau) woont. Victor werkt wat als leerkracht en schrijver, maar is doelloos. Hij vult zijn nachten met alcohol en drugs. Annette opteert uiteindelijk om naar Parijs te verhuizen, in de hoop dat Victor daar over zijn depressie zal geraken, maar zijn verslaving wordt alleen erger en Victor wordt zelfs gewelddadig. Annette slaat met Pamela op de vlucht naar Caracas, waar de dochter elf jaar later leert dat haar vader nog leeft en haar nog eens wil zien.

Eden

Deze film uit 2014 is gebaseerd op het leven van de broer van Mia Hansen-Løve, Sven. Hij is dj in het French Touch-milieu in de jaren 90 en 2000. Het verhaal begint bij Paul (Félix de Givry), die in het begin van de jaren 90 helemaal weg is van elektronische muziek en zijn plaats vindt in de Parijse housewereld. Naast zijn opmars als dj in de daaropvolgende jaren zien we zijn financiële moeilijkheden, zijn worstelingen met middelenmisbruik en zijn amoureuze escapades, die gewoonlijk tot weinig goeds leiden. Kijk ook uit voor de fictieve versie van Daft Punk die de revue passeert, gespeeld door Vincent Lacoste en Arnaud Azoulay.

Maya

Voor haar zesde film, die verscheen in 2018, vertelde Mia Hansen-Løve het liefdesverhaal van een ex-oorlogsverslaggever en een jonge Indische vrouw. We schrijven december 2012. Twee Franse reporters komen na maanden in gevangenschap in Syrië weer op vrije voeten. Een van hen, de bijna-dertiger Gabriel (Roman Kolinka), slaagt er na enkele maanden maar niet in om het gewone leven in Parijs weer te hervatten. Hij besluit te vertrekken naar het Indische Goa, waar hij opgroeide. Daar waar zijn wortels liggen, hoopt hij de volgende stap in zijn leven te kunnen zetten. Hij ontmoet Maya (Aarshi Banerjee), de 18-jarige dochter van zijn peter. Bij haar voelt hij zich herboren.

Bergman Island

Deze film volgt een koppel filmmakers die naar het Zweedse eiland Farö trekken – waar de legendarische Ingmar Bergman woonde. De nonchalante Tony (Tim Roth) organiseert ontmoetingsmomenten met zijn fans terwijl zijn vrouw Chris (Vicky Krieps) probeert om haar volgende film te schrijven. De geest van Bergman hangt constant boven hun hoofden. Naarmate de dagen vorderen, vervagen de grenzen tussen realiteit en fictie. ‘Bergman Island’ is een romantisch drama en werd voor het eerst vertoond op het filmfestival van Cannes op 11 juli 2021, waar de film genomineerd was voor de Gouden Palm.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top