Er was eens een Rode Duivel: Jeroen Simaeys

Voetbal | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Jeroen Simaeys.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jeroen Simaeys brak als jonge snaak door bij toenmalig derdeklasser Oud-Heverlee Leuven. De jongeling maakte er furore en STVV wist hem op zijn 20ste naar de Jupiler Pro League te halen. Op Stayen groeide Simaeys al snel uit tot een geliefde speler. Een verstandige en nuchtere jongen die helemaal paste bij het DNA van de club: hardwerkend en iemand die dicht bij de fans stond.

De nieuwe Timmy Simons

Simaeys maakte steeds meer indruk en na drie jaar STVV kwam Club Brugge aankloppen. Zij zagen in hem een toekomstige Timmy Simons. Simaeys was in zijn eerste seizoen een basispion in het Jan Breydelstadion. Daardoor liep hij ook in de kijker van de nationale ploeg.

Toenmalig bondscoach René Vandereycken besliste om Simaeys eens een kans te geven bij de nationale ploeg. De verdediger/defensieve middenvelder werd opgeroepen voor de oefeninterland tegen Luxemburg. Na 69 minuten mocht Simaeys invallen voor… Timmy Simons. België speelde toen 1-1 en die match staat voor altijd in de annalen als de match waar ene Eden Hazard toen zijn debuut maakte.

Simaeys kreeg enkele maanden later ook nog eens vier minuten in een oefenmatch tegen Slovenië en Vandereycken riep hem ook op voor de WK-kwalificatiematchen tegen Bosnië, maar toen kwam hij niet aan spelen toe. Nadien werd Simaeys nooit meer opgeroepen voor de nationale ploeg.

Eén grote prijs

Simaeys speelde weliswaar vaak bij Club Brugge, maar hij kreeg het er toch steeds moeilijker. De ‘nieuwe Simons’ bleek hij toch niet te worden en hij stagneerde in zijn ontwikkeling. KRC Genk haalde hem na vier jaar weg uit Brugge. Bij de Limburgers speelde hij drie jaar en in 2013 won hij er met de Beker van België zijn enige prijs.

In 2014 ging hij dan een buitenlands avontuur aan. Frank Vercauteren haalde hem naar het Russische Samara, waar hij twee jaar zou voetballen. Op zijn 31ste maakte Simaeys de cirkel rond door terug te keren naar Oud-Heverlee Leuven. Die passage werd echter geen succes, want Simaeys geraakte op de sukkel met zijn enkel en moest door die hardnekkige blessure op zijn 32ste al de schoenen aan de haak hangen. Nadien werd hij onder meer analist. Simaeys werd dan niet de nieuwe Simons, maar hij speelde wel 138 matchen voor Club Brugge, 79 voor KRC Genk en maakte bij de Rode Duivels de start van de Gouden Generatie mee. Een mooie carrière.

Fan van onze serie? Herbeleef de passage van Jean-Marie Houben bij de Rode Duivels.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top