‘She Said’, over de affaire Weinstein, sluit Film Fest Gent 2022 af

Films | De film ‘She Said’ is gebaseerd op het onderzoek en het bijbehorende boek van New York Times-journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey. Zij schreven over het jarenlange misbruik in Hollywood door onder anderen Harvey Weinstein, de zaak die het hart vormt van deze prent die het filmfestival van Gent zal afsluiten op 21 oktober.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jodi Kantor en Megan Twohey publiceerden op 5 oktober 2017, na maanden journalistiek onderzoek, in de New York Times hun vernietigende artikel over het gedrag van filmproducent Harvey Weinstein. Daarvoor spraken ze met actrices en medewerkers van de intussen verguisde producent en onderzochten ze de financiële toestand van de man. Later schreven ze ook het boek ‘She Said: Breaking the Sexual Harassment Story that Helped Ignite a Movement’, het boek waarop deze film gebaseerd is. Het journalistieke onderzoek lag aan de basis van de val van de producent en de lancering van de #MeToo-beweging. Dankzij die beweging konden talloze vrouwen naar buiten komen met hun hartverscheurende verhalen van misbruik. Daders moesten zich eindelijk verantwoorden voor hun daden en machtsstructuren die vrouwen onveilig maken komen onder steeds meer kritiek te liggen. Voor hun werk kregen de twee journalisten de Pulitzerprijs, de meest prestigieuze journalistieke prijs ter wereld.

‘She Said’ is de eerste Engelstalige film van de Duitse Maria Schrader, die ook de miniserie ‘Unorthodox’ op haar palmares heeft. In die serie vertelt ze het verhaal van een jonge, conservatief joodse vrouw die van Brooklyn naar Berlijn vlucht. In ‘She Said’ zijn de hoofdrollen voor Zoe Kazan (‘The Big Sick’, ‘The Plot Against America’) en Carey Mulligan (‘The Great Gatsby’, ‘Promising Young Woman’, ‘Inside Llewyn Davis’). Scenarist van dienst is de Britse Rebecca Lenkiewicz, die onder andere de sterke film ‘Disobedience’ met Rachel Weisz en Rachel McAdams schreef.

Harvey Weinstein zit momenteel een celstraf van 23 jaar uit in New York voor meerdere gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, waaronder verkrachtingen. In Los Angeles loopt nog een nieuwe rechtszaak waarin elf slachtoffers hem aanklagen voor misbruik.

‘She Said’ is op 21 oktober te zien op Film Fest Gent en komt op 31 november in de Belgische zalen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top