Pokeren op het WK: Luis Suárez en de hand van kwalificatie

Voetbal | In 2010 ontpopte Ghana zich tot dé revelatie van het WK in Zuid-Afrika. Een van de meest memorabele en controversiële momenten in de geschiedenis van het toernooi speelde zich af in hun kwartfinale. Daarin namen ze het op tegen Uruguay en speelde de onvermijdelijke Luis Suárez een glansrol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Twaalf jaar geleden werd het WK voor het eerst in de geschiedenis op het Afrikaanse continent georganiseerd. De primeur leek te werken, want al snel bleek Ghana een ongelofelijke prestatie neer te zetten waarmee de ploeg de harten van heel wat Afrikanen kon veroveren. Het land haalde ook als enige Afrikaanse land de tweede ronde. In de groepsfase eindigde de ploeg namelijk als tweede achter Duitsland. Hoewel Ghana evenveel punten telde als Australië, deden de Afrikanen het op vlak van doelpuntensaldo net iets beter.

Met de steun van een heel continent zouden de Black Stars tijdens het WK een van de mooiste momenten in de geschiedenis van het Afrikaanse voetbal meemaken. De ploeg speelde een zeer goede wedstrijd maar presteerde net niet goed genoeg om als winnaar uit de bus te komen. Met een uitzonderlijk aanvalstrio bestaande uit Luis Suarez, Edinson Cavani en Diego Forlan konden Kevin-Prince Boateng en co. op 2 juli met vertrouwen naar in Johannesburg voor de wedstrijd tegen Uruguay. 

Geaccidenteerde wedstrijd

Na een bedeesd eerste half uur herpakten de Ghanezen zich door opnieuw snel en tactisch te spelen. Ze openden de score in de toegevoegde tijd van de eerste helft dankzij een afstandsschot van Muntari. Na de rust kon Uruguay evenwel gelijkmaken na een vrije trap van Forlán. Nadien bleef het spel lang status quo, want beide ploegen hadden last van vermoeidheid en konden niet goed afwerken. Pas in de laatste minuut van de toegevoegde tijd, in de 120e minuut, kreeg het iets frissere Ghana een gouden kans.

Terwijl de spelers in het Uruguayaanse strafschopgebied proberen scoren, kan Luis Suárez op miraculeuze wijze een Ghanees schot van dichtbij uit het lege doel van Fernando Muslera halen. Enkele seconden later probeerde Ghana nog een keer via een felle kopbal van Dominic Adiyiah. Deze keer kon de spits van Ajax de bal niet meer volgens de regels redden, waardoor hij het leer met zijn beide handen wegslaat. Hij wordt meteen bestraft met een rode kaart en een penalty. Suárez verliet het veld in tranen, maar misschien redde hij zijn land wel…?

Asamoah Gyan kreeg de eer om zijn land naar de overwinning te trappen, maar raakte de lat. Strafschoppen zouden dus een finale winnaar moeten aanduiden. Daarin werden de Black Stars uitgeschakeld (4-2) met onder meer een panenka van Sebastien Abreu. In de halve finale werden de Celeste, uiteraard zonder Suárez, verslagen door Nederland, dat in de finale verloor van Spanje.

Een langverwachte reünie

“De Hand van God, die heb ik nu”, grapte Suárez achteraf. Hij vergeleek zijn gebaar, dat door velen als heroïsch en door anderen als schandalig wordt gezien, met het gebaar van Diego Maradona tijdens het WK 1986. Omdat hij zich ‘opofferde’ voor de natie en Ghana geen historische plek in de halve finale veroverde, werd Suárez zelfs persoonlijk geëerd door de president van Uruguay. 

Asamoah Gyan, de onfortuinlijke held van die nachtmerrie, verging het dan weer helemaal anders. Hij had lang slaapproblemen en kreeg bakken kritiek over zich heen. Bij zijn thuiskomst kreeg hij zelfs doodsbedreigingen. Tien jaar later is het Ghanese volk de uitschakeling nog niet vergeten, maar hun nationale ploeg kan twaalf jaar later wel wraak nemen. De twee ploegen nemen het over twee weken in groep H van het WK terug tegen elkaar op…

Is pokeren ook jouw ding? Ga naar Pickx Prono, daag je vrienden uit en maak kans op een van de fantastische prijzen!

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top