De overeenkomsten tussen ‘Promising Young Woman’ en ’Looking for Mr. Goodbar’

Films | 'Promising Young Woman' werd in januari 2020 voor het eerst vertoond op het Sundance Film Festival. Sindsdien kan je de film ook bekijken in de catalogus van Prime Video. Pickx blikt terug op de film waarin Carey Mulligan de hoofdrol schitterend op zich neemt. We overlopen ook de gelijkenissen met 'Looking for Mr. Goodbar’, een film die in 1977 gelanceerd werd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Promising Young Woman’ is een zwarte komedie/thriller die een verbluffend origineel wraakverhaal vertelt. De film shockeert, laat je lachen en zet je tegelijkertijd tot nadenken over seksistische of politiek incorrecte uitspraken die je ooit al hebt gedaan. "Wat doe je?", kreunt een lispelende, slordig dronken Cassie met haar hoofd naar opzij en haar oogleden dichtgeknepen. Ze ligt languit op een onbekend bed - dat van de vreemdeling die haar vanuit een nachtclub naar huis wilde brengen - en hij trekt met geweld haar ondergoed uit. Terwijl hij de stof van haar enkels wringt, ontwaakt ze uit haar dronken roes en herhaalt met perfecte dictie: "Ik zei, wat doe je?" De openingsminuten van ‘Promising Young Woman’ zetten meteen de toon voor de hele film. Cassie is niet dronken, dat is ze nooit geweest, ze zet alleen vallen voor ‘seksuele roofdieren’. En ze trappen er altijd in.

Wraak voor verkrachte klasgenoot

Cassie Thomas is bijna 30, gestopt met haar medische studies, woont bij haar ouders en werkt in een koffiebar. Jaren eerder verkrachtte haar klasgenoot Al Monroe haar beste vriendin Nina Fisher, wat leidde tot Nina's depressie en zelfmoord. De rechtszaak die daaruit volgde, leidde tot niks. Nu brengt Cassie haar nachten door met doen alsof ze dronken is in clubs en bars, als val voor mannen die haar omwille van haar toestand mee naar huis willen nemen. Daar onthult ze haar echte bedoelingen pas eens ze op het punt te staan haar te misbruiken.
 
Tijdens haar speelfilmdebuut als regisseur lanceert Emerald Fennell een granaat op het patriarchaat en laat ze de hypocrisie tot gruzelementen exploderen. De titel van de film is gebaseerd op de rechtszaak van Brock Turner, de aanrander die in de media herhaaldelijk omschreven werd als een “veelbelovende jongeman” ('Promising Young Man'). Hij zat uiteindelijk maar drie maanden in de gevangenis voor zijn daden.

De parallel tussen het echte leven en de film maakt het verhaal van Cassie nog realistischer. Ze streeft naar gerechtigheid voor haar vriendin Nina, en tegelijkertijd voor alle vrouwen die slachtoffer zijn van ongewenste seksuele intimiteiten. Iets waar vandaag nog steeds te veel mensen slachtoffer van worden, te weinig daders voor vervolgd worden en te veel taboe rond hangt. 'Promising Young Woman' drukt je op een originele manier met de neus op de feiten. Het verhaal en de duistere sfeer van de nachtclubs doen denken aan een andere populaire film.

‘Looking for Mr. Goodbar’

Het idee van de film doet sterk denken aan de film ‘Looking for Mr. Goodbar’  uit 1977. In deze film speelt Diane Keaton Theresa Dunn, een jonge lerares uit New York die een dubbelleven leidt. Tijdens haar studie woont Theresa bij haar streng katholieke ouders. Ze voelt zich ook vreselijk over haar lichaam, want als kind onderging ze een operatie voor scoliose. Die ingreep liet een groot litteken op haar rug achter, en dat zorgt op intieme momenten voor veel onzekerheid. De vrouw is dan ook niet op zoek naar een vaste relatie en brengt haar nachten door in bars. Ze zoekt macho’s op en is uit op brutale seks

De film zorgde net als ‘Promising Young Woman’ voor opschudding bij de première. Je kan je al inbeelden hoe de maatschappij met een bijzonder thema als dat van de film omgaat. Als je weet dat die film bijna vijftig jaar geleden uitkwam, dan besef je ook dat thema’s als brutale seks en seks zonder relationele context toen helemaal niet bespreekbaar waren. Toch waren zowel het publiek als critici vol lof over de acteerprestaties van Diane Keaton. Ze acteerde toen naast grote acteurs als Richard Gere, Tuesday Weld en Tom Berenger.

‘Promising Young Woman' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top