Wouter Bouvijn recreëerde een woelig tijdperk in ‘1985’: “Emotioneel en universeel”
Door Pickx

Deel dit nieuws
In ‘1985’ volgen we drie jongeren die van het Lovendegemse platteland naar het grote Brussel trekken om er aan de rest van hun leven te beginnen. Marc (Tijmen Govaerts) en Franky (Aimé Claeys) sluiten zich aan bij de rijkswacht en Vicky (nieuwkomer Mona Mina Leon), de zus van Franky, gaat studeren. Al snel komen ze in aanraking met de schaduwkanten van hun nieuwe levens. Tegen een achtergrond van gewelddadige conflicten, corruptie, de opkomst van de CCC en de vorming van de Bende van Nijvel, proberen ze elk hun weg te vinden.
Het verhaal draait rond waargebeurde feiten, maar toch is het een fictieserie geworden. Hoe belangrijk vonden jullie het om die gebeurtenissen waarheidsgetrouw weer te geven?
Wouter Bouvijn: “Mijn insteek was vooral dat het fictie was, maar voor Willem (Wallyn, red.) ligt dat anders. Hij kent de feiten beter dan ik, hij heeft ze ook zelf meegemaakt. Voor mij gaat het verhaal over drie jonge mensen die van het platteland komen en aan het leven beginnen. Ze worden heel snel geconfronteerd met die donkere tijd. Ik zie de waargebeurde feiten als een context waardoor ze op jonge leeftijd keuzes moeten maken. De feiten moeten natuurlijk kloppen, maar het is ook geen documentaire. Door vanuit het standpunt van die fictieve jongeren te schrijven, wordt het een emotioneel en universeel verhaal.”
“De serie is in april op CanneSeries in première gegaan. We waren bang dat het verhaal misschien te Belgisch zou zijn, want van het publiek daar kende waarschijnlijk zo goed als niemand de Bende van Nijvel. Maar dat het ook daar universeel aanvoelde, was het mooiste compliment dat we konden krijgen. Het gaat over opgroeien, keuzes maken en je plattelandse onschuld verliezen. Op het einde word je dan geconfronteerd met archiefbeelden, en dan gaat ook in het buitenland een belletje rinkelen. ‘Het is dus toch niet allemaal fictie?’”
Series in de cinema
Nu is de serie in ons land in première gegaan op Film Fest Gent. Voelt dat als een thuismatch?
Wouter: “Ja, maar dat betekent niet dat we geen zenuwen hadden. In Cannes stonden we in een tot in de nok gevuld Palais des Festivals, maar buiten de ploeg kenden we niemand. Dus dat was spannend, maar nu kende ik de helft van de zaal. Het waren vrienden en familie. Iedereen was hier, dus mijn hartje was heel klein.”
Intussen kent het publiek jullie werk natuurlijk al, en is het al goed bevonden.
Wouter: “Misschien, maar je bent maar zo goed als je laatste project en je wil altijd blijven evolueren. Met ‘De Twaalf’ heb ik nogal een binnenkomer gehad. Ik had onderschat hoe groot het succes daarvan zou worden. Maar elk nieuw project gaat altijd met andere zorgen gepaard. In dit geval kregen we bijvoorbeeld met corona te maken. We hebben het geluk gehad dat niemand ziek is geworden en dat we niets hebben moeten stilleggen – behalve toen echt alles afgelast was – maar dat was toch een grote creatieve oefening. Hoe konden we het er toch groots laten uitzien? Wanneer je een volle hal met rijkswachters ziet, waren er eigenlijk maar twintig aanwezig op de set. Het is straf hoeveel je met CGI kan doen. En dat kwam ook op een ander vlak goed uit. Vind maar eens tweehonderd rijkswachtkostuums die er nog goed uitzien!”
Hoe is je persoonlijke band met Film Fest Gent?
Wouter: “Toen ik aan het RITCS studeerde in Brussel, mochten we elk jaar een weekje brossen, op voorwaarde dat we naar hier kwamen (lacht). Ik heb hier ook op kot gezeten en het festival lag me nauw aan het hart. Daarom was het ook wel teleurstellend toen mijn kortfilm ‘Tweesprong’ hier niet geselecteerd was (lacht). Dat vond ik pijnlijk! Ik stond er wel mee in Leuven en heb er een Studentenoscar mee gewonnen, dus goed, maar ik vond het toch heel jammer dat ik niet in Gent stond. Maar dan zijn ‘De Twaalf’ en ‘Red Light’ hier wel in première gegaan. Het is heel bijzonder voor me om die series in de cinema te kunnen vertonen. Ik voel me ook meer filmmaker dan televisiemaker, maar er zijn tegenwoordig veel filmmakers die de overstap maken. Dat is leuk, maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat de cinema daardoor niet doodbloedt. Ik houd mijn vingers gekruist voor de film die dit najaar uitkomen, zoals ‘Close’, ‘Rebel’ en ‘Zillion’. Ik hoop het publiek komt kijken. Aan de kwaliteit van de films zal het in elk geval niet liggen!”
De jaren 80 zijn heel liefdevol gerecreëerd in ‘1985’. De uniforms en motorpakken van de rijkswacht ogen zeer authentiek. Hoe wek je een tijdperk zo tot in de puntjes tot leven?
Wouter: “Alle eer naar Sophie Van den Keybus, die chef kostumering was. Zij heeft enkele originele pakken gevonden en er bijgemaakt. Het was een heftige rit voor haar, want ook elke figurant moest aangekleed worden. We konden hen niet zomaar vragen om een wollen trui mee te nemen van thuis. Ze heeft heel veel gedaan. En dan gaat er nog eens altijd iets kapot dat niet kapot mag gaan. In de eerste aflevering is een vechtscène te zien, daarbij kan een authentiek pak kapot gaan. Hetzelfde geldt voor de wagens. Elke wagen die we gebruikten, reed niet meer op het einde van de draaidag. Dan moesten we die in beeld duwen. Dat gebeurt constant.”
Ook de locaties zijn heel authentiek. Is alles op locatie gefilmd of is er ook met studiosets gewerkt?
Wouter: “De woonsten van de personages hebben we allemaal gevonden. Natuurlijk moesten we ze nog wat inkleden, maar er zijn er wel wat te vinden. Wat we deels moesten nabouwen, is de rijkswachtkazerne. Die bestaat nog, maar wordt nu gebruikt als ateliers voor de VUB en is redelijk bouwvallig. Het bureau van kolonel Herman Vernaillen (Peter Van den Begin, red.) hebben we daar op locatie met houtwerk aangekleed. Het was niet in het oorspronkelijke bureau van de echte Vernaillen, we zijn al blij dat we de oorspronkelijke kazerne konden gebruiken. Maar daar konden we het middenplein niet gebruiken, dus daarvoor hebben we een kazerne in het Waalse Jambes gebruikt. Het was een stevig werkje om het allemaal goed te krijgen.”
Hoe belangrijk is die authenticiteit voor een serie als deze?
Wouter: “Heel belangrijk. Veel mensen die dit zullen zien, hebben die tijd bewust meegemaakt. Een mooi compliment is als mensen zeggen dat ze net terug in de tijd gekatapulteerd werden. Daarom hebben we in de intro ook cassettejes en oude versterkers gebruikt. Stijn Verhoeven, onze art director, liet niets aan het toeval over. We hebben ook bewust gekozen voor een kleurenpalet van tinten geel, bruin en oranje. Je kan de jaren 80 ook veel kleurrijker in beeld brengen, maar daar wilde ik van wegblijven. Ik ben ook blij dat geen enkele acteur een opgeplakte snor of pruik op heeft. We hebben wel geprobeerd om Aimé Claeys een plaksnor te geven, maar op de eerste draaidag hebben we die er weer vanaf getrokken. Daar beginnen we niet aan.”

Progressief en Belgisch
Ook de muziek is heel authentiek. We horen bijvoorbeeld T.C. Matic in de opening, Tijmen Govaerts danst erop.
Wouter: “We waren aan het monteren in de periode dat Arno aan zijn afscheid bezig was, dus het was zeker een bewuste keuze om die muziek te gebruiken, maar het nummer zal ook tijdens het draaien al in mijn hoofd. Het mocht gerust progressief en Belgisch zijn. Wanneer we konden, zijn we altijd voor de Belgische keuze gegaan. Tijmen liet zich er helemaal op gaan. Hij heeft zich laten inspireren door videoclips uit de jaren 80. Hij had het heel goed voorbereid, ik heb er weinig aan moeten regisseren.”
Het is ook een heel Belgisch project in de zin dat het een samenwerking is geworden tussen de VRT en de RTBF, wat uniek is in ons land. Hoe is dat verlopen?
Wouter: “Het was van in het begin vanzelfsprekend dat het een echt Belgisch verhaal moest zijn en dat dus de openbare omroepen aan beide kanten van de taalgrens eraan moesten meewerken. Het is leuk om eens wat nieuwe gezichten te zien. Dan merkten we wel dat we elkaar als makers nog niet goed genoeg kennen. Gelukkig komt daar stilaan verandering in. Als ik tegen een acteur zei dat ik ‘De Twaalf’ had gemaakt, waren ze makkelijker aan boord te krijgen. Dat geldt ook in de andere richting. Sinds ik ‘La Trêve’ en ‘Pandore’ heb gezien, kijk ik veel meer naar Waalse programma’s.”
Een van de nieuwe gezichten in ‘1985’ is Mona Mina Leon, die voordien vooral theateractrice was. Veranderde dat je manier van regisseren?
Wouter: “Dat viel goed mee. Mona sprong er bij de casting duidelijk uit want ze heeft een mooie naturel. Ik heb haar niet heel strak moeten regisseren. Ik heb veel met haar gepraat over het personage, maar heb haar niet als een marionet moeten regisseren. Sommige theateracteurs – en filmacteurs trouwens ook – spelen hun rol wat uitvergroot, maar mijn stijl is net om heel klein te spelen. Dat weten de acteurs denk ik meteen. Het wordt ook al duidelijk wanneer we intense lezingen van het scenario organiseren, waarbij we ook hun inbreng vragen. Dankzij die voorbereiding stonden we veel zelfzekerder op de set. Iedereen wist al wat er te doen stond. Het enige uitdaging bij Mona was dat ze Brussels is en dus Gents moest leren. Haar accent is toch heel overtuigend, dat horen we ook van het Gentse publiek. Ze heeft er wat stress voor, maar ze verdient de grootste complimenten.”
Bekijk '1895' vanaf zondag 22 januari om 20u55 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.
Meest gelezen
-
1
Muziek
Win tickets voor "Jardin féerique" met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik
-
2
Films
Tijd voor de Ensors: dit zijn de genomineerden voor de Vlaamse filmprijzen
-
3
Muziek
Compact Disk Dummies vieren tien jaar ‘The Reeling’: “Sommige nummers leiden een eigen leven”
-
4
Films
Waarom Paul Mescal "the next big thing" wordt in Hollywood
-
5
Festivals
Deze Belgische bands zetten deze zomer het festivalseizoen in vuur en vlam
Lees meer over Series
-
Achter de schermen van ‘The Masked Singer’: “De kostuums zijn ons stokpaardje”
‘The Masked Singer’ staat of valt met de kostuums, dus nu het nieuwe seizoen van de immens populaire zangwedstrijd begint, sprak Pickx met Veerle Moyson. Zij werkt achter de schermen mee aan het programma en is vanaf het begin betrokken in de keuzes voor de pakken. “Hoe verder de deelnemers geraken, hoe meer ze hun karakter tot leven brengen”, zegt ze.
-
Nieuwe en verborgen gezichten in 'The Masked Singer'
Komende vrijdag gaat een nieuwe speurtocht van start in de vorm van het derde seizoen van ‘The Masked Singer’. Pickx zet op een rij wat je moet weten over het nieuwe seizoen van de immens succesvolle zangwedstrijd.
-
Dit zijn de hoogtepunten van de maand januari
Januari was een maand van muzikale hoogtepunten en prestigereleases. Zoals elke maand somt Pickx de hoogtepunten die je niet mocht missen nog eens op.
-
Regi Penxten in 'Het huis': de eeuwige glimlach met een kleine traan
In ‘Het huis’ mocht Regi Penxten het achtste seizoen afsluiten. De Limburger is de koning van de dancemuziek in Vlaanderen, maar de weg naar de top zit ook vol met obstakels. Eric Goens praat over zijn passie voor het vak, zijn gestrande huwelijk, Milk Inc. en nog tal van andere items. Regi Uncensored, maar toch ook niet helemaal.
-
Dominique Van Malder over ‘De Club’: “Een ode aan vriendschap, doorzettingsvermogen en de liefde”
Op Filmfestival Oostende (FFO) wordt de nieuwe tragikomische fictiereeks ‘De Club’ voorgesteld. Daarin volgen we drie koppels die onverwacht vrienden worden nadat ze elkaar leren kennen in de wachtkamer van de dienst fertiliteit. In de Vlaams-Nederlandse topcast vinden we onder andere Dominique Van Malder (‘Albatros’, ‘Radio Gaga’) terug. Wij spraken op FFO met de acteur.
-
'De club': wanneer een kinderwens niet vanzelfsprekend lijkt te zijn
Op het filmfestival van Oostende passeren prachtige films de revue, maar er zal ook een stukje van een spraakmakende Vlaamse serie te zien zijn. We hebben het natuurlijk over ‘De club’. In deze tragikomische reeks volgen we drie koppels voor wie een kinderwens niet vanzelfsprekend lijkt te zijn en op die manier een club vormen waar je liever niet bij wil horen…
-
Nieuwigheden op Streamz in februari
Van aangrijpende documentaires, tot misdaadreeksen en liefdesperikelen op Love Island: de Vlaamse streamingdienst Streamz breidt zijn aanbod voor de komende maand weer danig uit. Pickx nam de catalogus onder de loep en stelt enkele pareltjes uit het nieuwe aanbod voor.
-
Wat je in februari op Netflix kunt verwachten
Netflix blijft aan het begin van het jaar zijn catalogus aanvullen met nieuwe producties. Je trouwe metgezel voor de grijze winteravonden heeft opnieuw een reeks films en series klaarstaan om je ook in februari kwaliteitsvol vermaak te garanderen. Pickx heeft de must-sees voor je geselecteerd en presenteert ze op basis van hun releasedatum.
-
Dit zijn de beste rollen van Peter Van den Eede (50)
Vandaag mag de Vlaamse acteur Peter Van den Eede maar liefst vijftig kaarsjes uitblazen. Van den Eede heeft al in tal van Vlaamse films en series meegespeeld en staat bekend als een van de beste acteurs in onze contreien. Maar wat waren nu zijn beste rollen? Proximus Pickx zocht het voor je uit.
-
De genomineerden voor de Kastaars onder de loep
De Kastaars, de televisieprijzen die dit jaar in het leven geroepen zijn, worden zaterdag uitgereikt. We gingen door de genomineerden van de prijzen, die niet enkel programma’s en BV’s, maar ook onbekende Vlamingen die in een programma meededen in de bloemetjes zetten.
-
Nieuwe topfictie op Disney+ in februari
In februari worden abonnees van streamingdienst Disney+ getrakteerd op heel wat nieuw kijkvoer. Van een gelauwerde superheldenfilm tot nieuwe sopseries, dit zijn de nieuwigheden op Disney+ in februari.
-
Nagelbijten met deze series deze maand in Pickx Mix
Abonnees met de tv-optie Pickx Mix krijgen de komende maand onder andere een resem fictie- en documentairereeksen voorgeschoteld waardoor je je geen moment zal vervelen. Dit zijn onze kijktips voor de maand februari in de tv-optie Pickx Mix.
-
Marleen Merckx kent de sleutel tot het geluk in ‘De Laatste 100 Uur’
Op straat wordt ze vaak aangesproken als Simonneke, maar in het echte leven heet ze tot nader order nog steeds Marleen Merckx. De actrice, vooral bekend uit ‘Thuis’, is te gast in de nieuwe aflevering van ‘De Laatste 100 Uur’ op Pickx+, waarin ze een uur lang praat over het leven met Luk Alloo. Wekelijks gaan we na of er tekenen aan de wand waren en welke levensles de gast ons kan meegeven.
-
Ontdek de wereld van geisha’s in ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’
Sinds 13 januari kan je op Netflix naar de Japanse miniserie ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’ kijken van de regisseur Hirokazu Koreeda. Koreeda baseerde zich voor het script op ‘Kiyo in Kyoto’, een manga die zich afspeelt in de wereld van de geheimzinnige geisha’s. Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de wereld van geisha’s? Lees dan vooral verder!
-
Stijn Meuris in 'Het huis': toevalligheden en de dood
In ‘Het huis’ blikte Stijn Meuris terug op een leven vol toevalligheden, maar ook vol aanrakingen met de dood. De 58-jarige zanger achter formaties als Noordkaap en Monza, een man met een grote mond en zonder uitknop, kroop twee jaar geleden zelf nog door het oog van de naald.
-
‘Totenfrau’ op Netflix: drama in het lijkenhuis
De nieuwe Oostenrijks-Duitse serie ‘Totenfrau’, in het Engels ook bekend als ‘Woman of the Dead’, is begin deze maand toegevoegd aan de catalogus van Netflix. Het is een adaptatie van het gelijknamige boek van de Oostenrijkse auteur Bernhard Aichner, die ver ging om zijn verhaal zo realistisch mogelijk te maken.
-
Diepmenselijke weekenden en tropische oorden in de tv-tips van deze week
Of je nu wil wegdromen van een vakantie op een tropisch eiland, of op de voet wil volgen wie bekroond wordt als beste voetballer van het afgelopen jaar, het kan deze week allemaal op je beeldbuis. Dit zijn onze tv-tips van deze week.
-
Wist jij dit al over het nieuwe ‘That '90s Show’?
Sinds kort kun je op Netflix naar 'That ‘90s Show' kijken. In deze vervolgserie van 'That ‘70s Show' zien we hoe oude knar Red Forman samen met zijn vrouw Kitty Forman een zomer lang onderdak biedt aan zijn kleindochter Leia Forman en haar nieuwe vrienden. De redactie van Pickx bekeek het eerste seizoen, lachte zich een kriek en vond enkele weetjes over deze nieuwe komische serie.
-
'The Lazarus Project’, een serie die de toekomst voorspelde
Dat kunstenaars en filmmakers soms een aparte antenne hebben voor wat er in de samenleving gaat gebeuren, mag nog maar eens blijken uit de Britse serie ‘The Lazarus Project’. In die als een tijdlusvariant op ‘Groundhog Day’ of ‘Russian Doll’ omschreven thrillerserie zitten bijvoorbeeld verwijzingen naar de COVID-19-crisis, al werd de reeks bedacht en geschreven ruim voordat er sprake was van een pandemie.
-
‘1985’: De nieuwe Belgische serie over de Bende van Nijvel
Deze zondag staat de eerste aflevering van de langverwachte serie ‘1985’ op het programma. De serie is een prestigieuze coproductie van VRT en RTBF en gaat over de Bende van Nijvel, een zwarte bladzijde uit de Belgische geschiedenis.