Xavi kan zich geen slippertjes meer veroorloven met FC Barcelona

Sport |

FC Barcelona heeft een weinig glorieuze week achter de rug met het gelijkspel tegen Inter, waardoor ze zich nog moeten gaan reppen om een vroege uitschakeling in de Champions League te voorkomen. Bovendien was de nederlaag van afgelopen zondag tegen Real Madrid in de Classico allesbehalve een opsteker. Een man krijgt daarbij nog al wat kritiek te verwerken: Xavi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het spel van Barcelona heeft de laatste weken niet aan de verwachtingen voldaan, ook al stonden de Catalanen aan de leiding in La Liga. Maar Real Madrid heeft ondertussen de situatie weer onder controle: zondag won het overtuigend de Classico met 3-1. Real was daarbij opnieuw hyperefficiënt want van de vier schoten op doel gingen er drie binnen. De druk is groot in Camp Nou, waar FC Barcelona het donderdag tegen Villarreal opneemt.

De realiteit van de cijfers

Na zijn komst bijna een jaar geleden als vervanger van Ronald Koeman is het debuut van Xavi als coach van Barça geen denderend succes geworden. Akkoord, vorig jaar heeft hij voor een ommekeer gezorgd en loodste hij het zwalpende FC Barcelona uiteindelijk naar de tweede plaats in La Liga. Maar in de Europese competitie eindigde het avontuur in de kwartfinale van de Europa League tegen Eintracht Frankfurt, Barça onwaardig.

En de cijfers zijn hard voor Xavi. Na 50 wedstrijden op de bank bij Barcelona heeft de voormalige middenvelder slechts 28 wedstrijden gewonnen, veel minder dan de vorige coaches van de club. Daarmee zit hij aan een succespercentage van 63% en staat hij op de 25e plaats van de clubcoaches, achter Martino, Valverde… en Koeman! Het is niet allemaal zijn schuld, maar de Catalaan lijkt koppig vol te houden in bepaalde keuzes. De fans zijn alvast begonnen met het uiten van hun ongenoegen: #XaviOut was zondag in Spanje de toptweet.

XXL-injectie

Het management van de club heeft deze zomer hard gewerkt om opnieuw ambitieus uit te hoek te kunnen komen. De inkomsten uit sponsoring namen toe en de verkoop van activa van de club werd verhoogd om de economische situatie te verbeteren om een aantal mooie inkomende transfers mogelijk te maken: Lewandowski, Raphinha, Koundé, Kessié, Christensen Door al die aanwinsten kwam het elftal weer op toerental, maar voor de echt belangrijke wedstrijden zijn ze er nog lang niet.

Erger nog, Xavi behoudt zijn vertrouwen in spelers die de slechte prestaties aan elkaar rijgen, zoals Sergio Busquets. De verdedigende middenvelder speelt de jongste maanden op een allesbehalve hoog niveau maar Busquets blijft voorlopig het vertrouwen genieten van zijn voormalige ploegmaat, ook al zit hij in het laatste jaar van zijn contract. Dat geldt ook voor spelers als Alba of Piqué. De switch in Barcelona tussen deze oudere generatie en de jongeren die staan te popelen om te schitteren verloopt met andere woorden moeizaam, ook al staat Barça momenteel mooi tweede in La Liga. Tegen die achtergrond is er dus ook nog het leerproces van Xavi, die de harde job van het coachen nog moet leren, net als het omgaan met de druk die ermee gepaard gaat.

Het programma van speeldag 10 in La Liga op Eleven Sports:

Dinsdag 18 oktober

Woensdag 19 oktober

Donderdag 20 oktober

Volg het hele seizoen het beste van La Liga op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top