‘Madly, Deeply: The Diaries of Alan Rickman’: boek vol opmerkelijke verhalen van overleden ‘professor Sneep’

Films | Alan Rinckman overleed op 69-jarige leeftijd na een strijd tegen pancreaskanker. De acteur die jarenlang meespeelde in de ‘Harry Potter’-reeks als professor Sneep hield in zijn leven maar liefst 27 notitieboeken bij. Zijn weduwe bundelde die nu in het boek ‘Madly, Deeply: The Diaries of Alan Rickman’. Pickx vertelt je enkele opvallende passages uit het boek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat Sneep in de films een heel bijzonder karakter heeft, dat weet iedereen die wel eens een film van Harry Potter zag. Het opvallende aan dat karakter is dat ook Rickman dit zo ervaarde. In het boek komt de lezer meer te weten over de verhouding die de acteur had met J.K Rowling, de schrijfster van de boeken, en de andere acteurs. De verhalen uit het boek zijn bij momenten erg intiem, opmerkzaam en zelfs grappig

Zo pende Rickman bijvoorbeeld iets neer over zijn eerste ontmoeting met Joanne Rowling. Daarin hadden de twee het over de rol van professor Sneep. De acteur schreef in zijn dagboek dat hij bij de auteur polste naar geheimen over Sneep. ‘Er zijn dingen die alleen Sneep en jij weten – ik moet ze ook weten.’ – ‘Je hebt gelijk’, antwoordt ze, ‘bel me morgen, niemand weet deze dingen’.”

Slechte eigenschap

Nog voor de eerste scène werd gefilmd, leefde Rickman zich dus al helemaal in zijn rol in. Dat vertaalt zich dan ook in de prachtige acteerprestaties van de man. Niemand kan zich een beter persoon inbeelden om de rol van professor Sneep te vertolken. Zo ervaarde Rickman dat ook, want de acteur schreef in zijn dagboek dat het personage hem “vernauwt en verstrakt”. Dat was volgens hem bovendien geen goede eigenschap op de filmset. “Ik ben nog nooit zo niet-communicatief geweest met de crew.”

Ook over Daniel Radcliffe, die de rol van Harry Potter speelt, schreef Rickman dingen neer in zijn boek. Zo beschrijf hij de jonge acteur als “zeer serieus en gefocust, maar met gevoel voor plezier”. Op dat moment, ergens in mei 2003, vond Rickman zelfs dat Radcliffe geen rasechte acteur was. “Hij zal later ongetwijfeld nog regisseren of produceren”, meende hij.

Openhartig over zijn dood

Ook over de wereld naast de filmset schreef Alan Rickman heel wat. Hij had bijvoorbeeld een duidelijke politieke mening en schreef op 3 mei 2008: “. Koffie en The Guardian van zaterdag verdoven de nachtmerrie van Boris Johnson. Een fascistische burgemeester in Rome, Berlusconi, Sarkozy, president McCain, Bush, Cameron in galop... God help ons.” Enkele maanden later was hij dan weer euforisch omdat Barack Obama de verkiezingen had gewonnen: “OBAMA WINT. Pas om 3 uur ’s nachts naar bed, en het lijkt erop dat er een wonder is gebeurd.”

Ook over de slepende ziekte waar Rickman in 2016 aan overleed, pende hij verhalen neer. De laatste anekdote in zijn dagboek dateert van december 2015, een maand voor zijn dood. Zijn weduwe, Rima Horton’, praat openhartig over zijn laatste weken. Ze weet dat hij in de laatste maanden van zijn leven minder schreef, maar verder deed hij volgens Horton hetzelfde als wat hij zijn hele leven deed. “We keken naar films en toneelstukken, we ontmoetten vrienden en gingen uit eten of vermaakten ons thuis. Alan keek veel naar de tv."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top