‘Glass’ op VTM 3: het doek valt voor de filmcarrière van Bruce Willis

Films | De Amerikaanse acteur Bruce Willis, die in 1988 doorbrak met de film ‘Die Hard’, stopt met acteren. De 67-jarige Willis kampt met afasie, zo raakte begin dit jaar bekend. Vanavond is de legendarische actieheld naast Samuel L. Jackson en Anya Taylor-Joy te zien in de superheldenfilm ‘Glass’ van M. Night Shyamalan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Afasie is een taalstoornis veroorzaakt door een hersenletsel, zoals een beroerte. Soms kan ook een ongeval aan de oorzaak van dat letsel liggen. Afasie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kunnen patiënten niet of slechts gedeeltelijk begrijpen wat gezegd wordt, niet onder woorden brengen wat ze willen zeggen, moeite hebben met hardop lezen of juist niet begrijpen wat er geschreven staat. De laatste jaren droeg Willis op filmsets een oortje om zijn teksten toegefluisterd te krijgen.

In 'Glass' brengt M. Night Shyamalan twee van zijn grootste successen – 'Unbreakable' en 'Split' – samen in één explosieve thriller. Uit 'Unbreakable' keert Bruce Willis terug als David Dunn samen met Samuel L. Jackson als Elijah Price, ook wel bekend als Mr. Glass. James McAvoy vergezelt hen vanuit 'Split' in zijn rol als Kevin Wendell Crumb, de man met verschillende identiteiten. De drie zitten samen opgesloten in een psychiatrische kliniek.

Hoofdrol in filmklassiekers

Na een aantal kleinere filmrollen werd Willis gecast als privédetective voor de Amerikaanse sitcom ‘Moonlighting’, die in de Verenigde Staten liep van 1985 tot 1989. De serie maakte van Willis een begrip, maar volledig doorbreken deed de acteur met de actiefilm ‘Die Hard’ (1998), waarin hij John McClane vertolkte, een politieagent die verwikkeld raakt in een terroristische aanslag.

De filmquote “Yippee-Ki-Yay, motherfucker” maakt intussen deel uit van het collectief geheugen. Willis kroop van 1990 tot 2013 nog vier keer in de huid van McClane. Hij groeide uit tot een populaire actieheld en acteerde onder meer in filmklassiekers als ‘Pulp Fiction’ (1994), ‘12 Monkeys’ (1995), ‘Armageddon’ (1998), ‘The Sixth Sense’ (1999) en ‘The Expendables’ (2010 en 2012). Hij verscheen niet in ‘The Expendables 3’, naar verluidt omdat hij een exuberant dagloon van één miljoen dollar eiste.

Digitale tweeling

Eind september was in verschillende internationale media te lezen dat Willis de rechten op het gebruik van zijn gezicht verkocht had aan een Russisch deepfakebedrijf. Met behulp van artificiële intelligentie zou Deepcake een digitale “tweeling” van Willis maken, gebaseerd op hoe hij eruitzag in films van de jaren 80 en 90. Zo zou een digitale versie van de acteur kunnen schitteren in toekomstige films.

Een paar dagen later ontkende Willis het nieuws bij monde van zijn woordvoerder. Er bleek helemaal geen samenwerking of overeenkomst te zijn met Deepcake, en zo bleek de hoop op een “digitale comeback” dus ijdel.

Voordat hij op pensioen gaat, is Bruce Willis nog te zien in een aantal direct-to-video-films zoals ‘Paradise City’, ‘Die Like Lovers’, ‘Detective Knight: Rogue’ en ‘Devil’s Knight’.

Bekijk ‘Glass’ vanavond om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top