Pokeren op het WK: Van Gaal pakt op het WK 2014 uit met geniale ingeving

Voetbal | Nederland was op het WK 2014 bijzonder dicht bij een stunt. Het haalde de halve finales, maar Argentinië bleek te sterk te zijn. In de kwartfinales wist Nederland Costa Rica uit te schakelen. Bondscoach Louis van Gaal kwam er met een geniale ingeving.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nederland wist op het WK in 2014, dat plaatsvond in Brazilië, een groepsfase met Spanje, Australië en Chili vlot te overleven. Het boekte een 9 op 9 en in de achtste finale wachtte Mexico. Na twee late treffers werd ook die horde genomen en in de kwartfinales was Costa Rica de tegenstander.

Cillessen wist van niets 

Nederland had het knap lastig en na 120 minuten stond het 0-0. In de 120ste minuut had Louis van Gaal een zeer opmerkelijke wissel doorgevoerd. Doelman Jasper Cillessen, die boos reageerde, werd naar de kant gehaald voor Tim Krul. Daar zat een idee achter, want Krul stond bekend als een penaltyspecialist. Krul maakte zijn reputatie waar en stopte de beslissende strafschop van Michael Umaña. Nederland naar de halve finales, waar Argentinië te sterk bleek te zijn na het nemen van strafschoppen. Er volgde toen geen wissel, omdat Van Gaal al zijn wissels al had opgebruikt. "Anders had ik het weer gedaan", stelde Van Gaal na afloop.

Wat zeer opmerkelijk was: Cillessen wist op voorhand niets van dit plan, Krul wel. “We hebben gewoon gekeken wie de beste penaltykiller is. In onze ogen was dat Krul. Hij heeft een lang bereik. We hadden het expres niet tegen Jasper gezegd. We wilden hem in zijn voorbereiding laten. Tim wist het wel, maar hij moest z'n mond houden naar Cillessen toe”, verklapte Van Gaal na de match.

Van Gaal gokt opnieuw in 2022

Acht jaar later is Van Gaal weer bondscoach en Nederland trekt net als toen niet als favoriet voor de eindzege naar het WK in Qatar. Toch heeft de bondscoach weer een nieuwe saga gecreëerd rondom zijn doelmannen. Hij nodigde in september een aantal doelmannen uit die kans maken om mee te gaan naar het WK. Zij moesten allerlei testen ondergaan omtrent penalty’s. De bondscoach riep daarvoor de hulp in van Peter Murphy, een voormalige top-volleyballer en volleybaltrainer die zich verder specialiseerde in coaching.

Murphy verdiepte zich ook in het fenomeen van voetbalstrafschoppen. Hoe ze te trappen, maar ook hoe ze te stoppen. Via allerhande proeven wordt dan bepaald wie de beste doelman is inzake het stoppen van strafschoppen. Opvallend: Tim Krul weigerde dit. Van Gaal besloot dat hij daardoor zelf de deur dichtgooide voor een WK-deelname. Krul, nog de gevierde man in 2014, is er dus niet bij in Qatar. Van Gaal gokt dus weer. Gaat hij deze keer weer winnen?

Is pokeren ook jouw ding? Ga naar Pickx Prono, daag je vrienden uit en maak kans op een van de fantastische prijzen!

Meer van deze reeks?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top