Belgische Netflix-reeks 'Human Playground' geeft unieke kijk op sport en spel

Series |

Sinds oktober loopt op Netflix de docureeks ‘Human Playground’. Daarin krijgen we traditierijke, spectaculaire of simpelweg bizarre sporten te zien. De vaak spectaculaire en machtige beelden worden van commentaar voorzien door niemand minder dan Idris Elba. Maar het strafste: het idee komt uit de koker van een Belgische fotografe. Pickx vertelt je er meer over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hannelore Vandenbussche, geboren in Chili maar opgegroeid in België, werkt al ruim tien jaar als fotografe en onderneemster. Na haar afstuderen in 2009 reisde ze met auteur/journalist Jimmy Nelson mee de wereld rond voor diens veelgeprezen boek ‘Before They Pass Away’. Samen gingen ze op zoek naar de laatste inheemse stammen en hun rituelen, die ze tot op vandaag in stand weten te houden. Vandenbussche maakte daar nog een apart fotoboek bij: ‘Before They Pass Away: the stories behind the photos’.

Die ervaring zette haar op weg naar een eigen project, wat na jaren van research en lobbywerk resulteerde in een Netflix Original Series: ‘Human Playground’. Een zesdelige docureeks waarin sport, cultuur en traditie worden vermengd. Vandenbussche trok samen met een Nederlandse filmcrew opnieuw de wereld rond, tot in de verste uithoeken van Azië of Afrika toe, om in beeld te brengen hoe de mens zich ‘spelenderwijs’ voorbij fysieke en mentale grenzen duwt.

Big wave surfers die op zoek gaan naar de hoogste, wildste golf. Afrikaanse stammen waar nog steeds gestreden wordt om de familie-eer (en de hand van een meisje) middels epische stokgevechten. Rendierraces in Finland. Arabische sjeiks die hun favoriete kamelenraces op een aparte manier moderniseerden. Of oude mannen die in de woeste steppe van Kirgizië op jacht gaan met hun afgerichte slechtvalken. Maar ook dichter bij huis: het nationaal kampioenschap fierljeppen in Nederland en de kunst van het duivenmelken in West-Vlaanderen. Het palet dat ‘Human Playground’ serveert is zeer divers en kleurrijk.

Met de steun van Idris Elba

Via de focus op sport en spel gunnen bedenkster Vandenbussche en regisseur Tomas Kaan ons een blik op mens en maatschappij. Op de evolutie die we als soort ondergingen. Of soms niet. Het verwondert en stemt tot nadenken. De aangename vertelstem van Idris Elba (‘Luther’, ‘The Wire’, ‘Mandela’) is de perfecte icing on the cake.

Vandenbussche wist via via de contactgegevens van de Britse acteur te bemachtigen en trok haar stoute schoenen aan. Elba bleek meteen bijzonder enthousiast over het idee van de Belgische fotografe om haar fotoboek ook een nieuw leven te geven als docureeks voor tv. Meer zelfs: het is dankzij Elba dat Netflix mee op de kar sprong.

“Ik werd uitgenodigd om de eerste aflevering te zien en vond het meteen geweldig”, legde Idris Elba uit in een interview met De Volkskrant. “Aan zo’n serie, die verhalen laat zien die we niet eerder hebben gezien, wilde ik graag meewerken. Ik heb zo veel over culturen geleerd.”

Ontdek ‘Human Playground' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top