'Conversations with Friends': Sally Rooney voor beginners
Door Pickx

Deel dit nieuws
In 2020 verscheen de serie ‘Normal People’, gebaseerd op de tweede van de voorlopig drie romans van Sally Rooney. In mei van dit jaar kwam daar de serie ‘Conversations with Friends’ bij, de verfilming van haar debuut. Het succes van beide series onderstreept nog maar eens hoe Rooney, een Ierse 31-jarige schrijfster, met haar gevatte, doordachte en seksueel beladen schrijfstijl en verhalen de stem van een generatie lezende millennials wist te worden.
‘Conversations with Friends’ gaat over vriendinnen Bobbi en Frances (Sasha Lane en Alison Oliver) die in een kluwen van een relatie terecht komen met het koppel Melissa en Nick (Jemima Kirke en Joe Alwyn). Bobbi is smoor op Melissa en Frances begint een affaire met Nick. Tijdens hun gezamenlijke vakantie in Kroatië hebben ze samen diepgaande en intellectuele gesprekken en stomende amoureuze escapades.
Voor wie geïnteresseerd is in de verfilmingen van Sally Rooney’s werk kunnen we aanraden om te beginnen met de serie ‘Normal People’. Dat verhaal was merkbaar makkelijker om te vormen tot een scenario en geldt als een ideale binnenkomer voor de typische personages die Rooney portretteert. De auteur was bovendien meer betrokken bij het maken van ‘Normal People’ dan bij ‘Conversations with Friends’. Voor wie ook in de literatuur wil duiken, zetten we hieronder een handige gids.
Van essay naar roman
Het begon voor Rooney in 2015 toen haar essay ‘Even if you beat me’ werd gepubliceerd in het magazine Dublin Review. Daarin verhaalt ze over haar ervaringen in de debatclub van haar universiteit. Haar neiging als auteur om afstand te creëren, maar toch beklijvend te vertellen, zijn daarin al duidelijk aanwezig. Ze zegt erin verbaasd te zijn door haar eigen passie en emoties, een sentiment dat bij haar personages vaak terugkeert. Een literair agent zag het essay als een duidelijk teken dat Rooney romans moest schrijven en contacteerde haar.
En de rest kunnen we gerust geschiedenis noemen. De debuutroman ‘Conversations with Friends’ verscheen in 2017, gevolgd in 2018 door ‘Normal People’, de kroniek van de liefde tussen Marianne en Connell, die ondanks hun verschillende sociale status samenkomen. ‘Titanic’ voor millennials, zeg maar. Vorig jaar verscheen haar derde worp: ‘Beautiful World, Where Are You’. Het boek is voornamelijk opgebouwd uit brieven die vriendinnen Alice en Eileen naar elkaar sturen. De ene is een succesvolle auteur (die gerust gezien kan worden als een plaatsvervanger voor Rooney zelf), de andere een journaliste die moeite heeft om rond te komen.

Populariteit met een zuur smaakje
Rooney is immens populair bij lezers van haar generatie – zelfs zangeres Taylor Swift zegt fan te zijn – maar dat trendy label lijkt ze zelf helemaal te minachten. Haar frustraties met haar status als successchrijver uit ze in haar nieuwste boek in niet mis te verstane termen via het personage Alice. Bovendien is Rooney filosofisch een Marxist, wat ze in haar romans via de diepgaande gesprekken van haar personages niet onder stoelen of banken steekt. Het feit dat haar uitgever het nieuwe boek dus met veel toeters en bellen aankondigde, met swag boxes die naar influencers gestuurd werden en koffiekarren met de cover art van ‘Beautiful World’ erop geprint, kreeg dus een zuur nasmaakje voor wie de antikapitalistische auteur kent.
Rooney zet haar politieke overtuigingen voor haar financiële succes. Dat zien we aan het feit dat ze weigerde om ‘Beautiful World’ in het Hebreeuws te laten vertalen voor de Israëlische markt. Dat deed ze uit protest tegen inbreuken op de mensenrechten in Palestina. Als gevolg haalden Israëlische verdelers haar werk uit de rekken. Het maakt van Rooney des te meer een fascinerende figuur. Aan de ene kant is ze razend populair en wordt ze de stem van een generatie genoemd, aan de andere kant deinst ze er niet voor terug om haar publiek – dat niet noodzakelijk haar politieke meningen deelt – tegen de schenen te schoppen.

Meest gelezen
-
1
Films
Tijd voor de Ensors: dit zijn de genomineerden voor de Vlaamse filmprijzen
-
2
Films
Waarom Paul Mescal "the next big thing" wordt in Hollywood
-
3
Muziek
Compact Disk Dummies vieren tien jaar ‘The Reeling’: “Sommige nummers leiden een eigen leven”
-
4
Festivals
Deze Belgische bands zetten deze zomer het festivalseizoen in vuur en vlam
Lees meer over Films
-
Tijd voor de Ensors: dit zijn de genomineerden voor de Vlaamse filmprijzen
Aan het einde van het filmfestival van Oostende staat traditioneel het Gala van de Ensors in het Kursaal geagendeerd. 1.700 leden van de Ensor Academie kregen de kans om te stemmen op de beste audiovisuele fictie, documentaire en animatie uit Vlaanderen. In totaal zijn er 22 categorieën. Pickx zet de genomineerden voor je op een rijtje.
-
Waarom Paul Mescal "the next big thing" wordt in Hollywood
Het grote publiek leerde Paul Mescal (27) kennen als hoofdrolspeler in de magnifieke verfilming van bestseller ‘Normal People’, maar met ‘Aftersun’ -nu in de bioscoop- zet hij een volgende stap in zijn carrière: die van het absolute sterrendom. Voor zijn prestatie in die nieuwe film maakt de Ierse acteur immers kans op een Oscar. Tijd voor een overzicht van zijn belangrijkste rollen tot nog toe!
-
Iraanse regisseur Jafar Panahi op borg vrijgelaten na zeven maanden cel
De bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi, die sinds zeven maanden in Iran in de gevangenis zat, is op borgtocht vrijgelaten, zo heeft de ngo CHRI (Center for Human Rights in Iran), die in New York gevestigd is, bekendgemaakt.
-
Britse zanger en pedofiel Gary Glitter na acht jaar weer op vrije voeten
De Britse artiest Gary Glitter is vervroegd vrijgelaten, meldt The Independent. De 78-jarige zanger heeft vrijdag na acht jaar de gevangenis in het Engelse Portland verlaten. In 2015 werd hij veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar voor het seksueel misbruiken van drie minderjarige meisjes in de jaren 70.
-
Ook The Killers en Florence and the Machine komen naar Pukkelpop
Nadat eerder deze week al bekend was geraakt dat Billie Eilish, Angèle en Anne-Marie dit jaar naar de Pukkelpop komen, hebben de organisatoren nu ook de zondagse headliners bekendgemaakt. The Killers en Florence and the Machine treden op 20 augustus op de festivalweide in Kiewit bij Hasselt.
-
Van ‘Bodies, Bodies, Bodies’ tot ‘FOMO’: slasherfilms veroveren ook de Lage Landen
Het genre van de satirische horror is springlevend. Ook het Filmfestival van Oostende speelt daar op in, bijvoorbeeld met de vertoning van ‘Bodies, Bodies, Bodies’, een nagelbijter van de Nederlandse regisseuse Halina Reijn.
-
'Arcadia': een dystopische fictiereeks in avant-première op Filmfestival Oostende
Er komen heel wat nieuwe films uit op Filmfestival Oostende, maar ook liefhebbers van series komen aan hun trekken. Op de voorlaatste dag van het festival gaat ‘Arcadia’ in avant-première. Een Vlaamse reeks over overleven in een wereld waarin een scoresysteem jouw levenskwaliteit bepaalt.
-
'The Greatest Dancer van Vlaanderen': het avontuur start achter de spiegel
Aan talentenshows geen gebrek in Vlaanderen, maar dan gaat het toch meestal om zang of allerhande talenten in ‘Belgium’s Got Talent’. Vanaf 4 februari is het echter weer tijd voor de dansers om te schitteren in ‘The Greatest Dancer van Vlaanderen’. Pickx vertelt je er alles over.
-
Achter de schermen van ‘The Masked Singer’: “De kostuums zijn ons stokpaardje”
‘The Masked Singer’ staat of valt met de kostuums, dus nu het nieuwe seizoen van de immens populaire zangwedstrijd begint, sprak Pickx met Veerle Moyson. Zij werkt achter de schermen mee aan het programma en is vanaf het begin betrokken in de keuzes voor de pakken. “Hoe verder de deelnemers geraken, hoe meer ze hun karakter tot leven brengen”, zegt ze.
-
IJslands drama 'Godland' wint LOOK!-competitie op Filmfestival Oostende
De film 'Godland' heeft de LOOK!-competitie gewonnen op het Filmfestival Oostende. Dat heeft de organisatie donderdag gemeld. De IJslandse film werd gekozen vanwege de krachtige beelden.
-
Demir: Harry Potter-evenement in Sint-Pieters-Leeuw "niet voor herhaling vatbaar"
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil af van het Harry Potter-evenement in park Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw. Het evenement is "te grootschalig" en houdt "te weinig rekening met de draagkracht van de natuur", laat de minister weten in een persbericht.
-
dEUS headliner op slotdag van Live is Live in Antwerpen
De Antwerpse rockband dEUS mag op zondag 25 juni een thuismatch spelen op het festival Live is Live op Linkeroever. dEUS wordt zelf de headliner van de slotdag van het festival én mag mee beslissen over de rest van de affiche die dag.
-
Adil El Arbi en Bilal Fallah trekken 'Rebel' terug uit selectie van Iraans filmfestival
Regisseurs Adil EL Arbi en Bilal Fallah trekken hun film 'Rebel' terug uit de selectie van het Iraanse filmfestival Fajr, dat gelinkt is aan het Iraanse regime. Dat melden ze op sociale media. "De aanwezigheid van onze film op het filmfestival zou neerkomen op het negeren van de strijd van de onderdrukte volk in Iran voor hun rechten", klinkt het.
-
Guy Swinnen openhartig over zijn mentale gezondheid in ‘De Laatste 100 Uur’
In het nieuwe programma van Luk Alloo op Pickx+, ‘De Laatste 100 Uur’, komt elke week een andere BV een uur lang over de grote en kleine dingen des levens praten. Deze aflevering draaide volledig rond Guy Swinnen, de frontzanger en gitarist van The Scabs die ook wel de peetvader van de Vlaamse rock wordt genoemd. “Laten we aan de ‘One foot in the grave’-beginnen”, trapt Swinnen het gesprek af.
-
Prijswinnende Iraanse regisseur Jafar Panahi in hongerstaking
De bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi is in hongerstaking gegaan. Dat maakte hij bekend in een verklaring, die door zijn vrouw en zoon op Instagram werd gedeeld. Panahi, laureaat van het Cannes-filmfestival, zit sinds afgelopen zomer vast in de Evingevangenis (in het noordwesten van Teheran, red.). Met de hongerstaking verzet hij zich tegen zijn gevangenschap.
-
Angèle en Anne-Marie naast Billie Eilish op Pukkelpopaffiche
Pukkelpop heeft zijn eerste drie namen bekendgemaakt. Op de wei in Kiewit zullen dit jaar Angèle, Anne-Marie en Billie Eilish het podium beklimmen.
-
Nieuwe eigenaar bevestigt editie van Gent Jazz in 2023
Er zal deze zomer een editie van Gent Jazz georganiseerd worden. Dat bevestigt de nieuwe eigenaar vandaag aan Belga.
-
Broers Dardenne eisen dat "Tori et Lokita" van affiche Iraans filmfestival wordt gehaald
Het Belgische regisseursduo Jean-Pierre en Luc Dardenne eist dat hun laatste langspeelfilm "Tori et Lokita" van de affiche van het Fajr Internationaal Filmfestival in de Iraanse hoofdstad Teheran wordt gehaald. Dat hebben de broers donderdag laten weten in een communiqué.
-
'You People'-maker Jonah Hill, een grappenmaker die soms met zichzelf worstelt
Sinds kort kan je op Netflix kijken naar 'You People', een romcom over de relatie tussen de ietwat gezette joodse man Ezra (Jonah Hill) en Amira (Lauren Londen), een zwarte islamitische vrouw. Ze raken verliefd ondanks hun culturele verschillen. Alles loopt goed tot ze elkaars familie ontmoeten. De film is van de hand van hoofdrolspeler Jonah Hill. Pickx kijkt daarom kort naar het leven en de carrière van deze Amerikaanse acteur.
-
Fund Belgian Music doet de boeken toe na drie jaar en 189 muziekprojecten
Na drie jaar houdt het Fund Belgian Music ermee op. Dankzij het enorme succes dat het fonds had tijdens de coronapandemie, besloten medeoprichters Sabam en PlayRight om hun nauwe samenwerking ook in 2023 voort te zetten.