Regisseur Robin Pront ziet met ‘Zillion’ kinderdroom in vervulling gaan: “Dit is de film die ik altijd al wilde maken”
De zinnenprikkelende trailer belooft alvast veel goeds: een straf verhaal, spektakel, beats, topacteurs. Met ‘Zillion’ -vanaf 26 oktober in de cinemazalen- heeft de Antwerpse regisseur Robin Pront eindelijk zijn levenswerk kunnen verwezenlijken. Een idee waar hij al sinds zijn kindertijd op broedt.
Door Pickx

Deel dit nieuws
“Ik heb altijd geweten dat ik dit verhaal wilde vertellen. Dat dateert al van toen ik als 14-jarig nieuwsverslaafd manneke al die artikels las over die beruchte discotheek in Antwerpen, waar vanalles gebeurde dat het daglicht niet mocht zien. (lacht) Toen ik later film ging studeren wist ik meteen dat ik daar ooit iets mee wilde doen. In 2010 studeerde ik af en heb ik het idee gepitcht bij Woestijnvis, die waren er meteen enthousiast over.”
En toch duurde het tot 2022 vooraleer je het project kon verwezenlijken. Zijn daar specifieke redenen voor?
“Ik kan er honderd geven. (lacht) Het is in de eerste plaats geen evident project, omdat de hoofdpersonages nog leven, die moet je dus allemaal mee aan boord krijgen. Het is ook een -naar Vlaamse normen- dure film, aangezien het over een bepaald tijdperk gaat. Een beginnende cineast gaan de productiemaatschappijen niet zomaar een blanco cheque overhandigen om zijn droomproject te verwezenlijken. Ik moest me dus eerst bewijzen. En dan was er corona nog, waardoor de opnames een jaar opgeschoven werden.”
Had je geen schrik dat ondertussen iemand anders met je idee zou gaan lopen?
“Niet echt. Ik had het al zo lang en zo vaak luidkeels verkondigd dat iedereen ondertussen wel wist waar ik op aasde.”
Wat trok je zo aan in het specifieke verhaal van de Zillion?
“De figuur van Frank Verstraeten. Je moet weten dat die discotheekwereld bulkte van de machocultuur en bevolkt werd door alfamannetjes, en dan liep daar plots een tenger, bebrild ventje rond die liever achter zijn computer zat dan met mensen praatte. Net hij trok aan de touwtjes van een van de meest prestigieuze clubs van het land. Dat alleen al vond ik een fascinerend gegeven. Hij was een visionair, zijn tijd ver vooruit, heel intelligent ook.”
Je hebt de echte Frank Verstraeten ondertussen goed leren kennen, want hij was als vanzelfsprekend de voornaamste bron van informatie voor de film. Wat voor iemand is hij?
“Frank heeft meteen zijn volledige medewerking verleend, het is een sympathieke kerel met wie ik nu een goede band heb. Hij valt zelden te betrappen op emoties, maar bij het zien van de film zag ik hem toch een traantje wegpinken. Maar met de Frank Verstraeten van de jaren 90 had ik wellicht niet zo’n vriendschappelijk band kunnen opbouwen. Hij was natuurlijk maar een kerel van 27 jaar in die periode, dat wordt wel eens vergeten.”
Heb je veel rekening moeten houden met de rechtszaken die tegen hem liepen? Zijn er bijvoorbeeld zaken die je niét mocht belichten in je film?
“Neen. De juridische zaken tegen hem lagen allemaal achter de rug, hij kon dus vrijuit spreken. Ik denk dat hij uiteindelijk wel trots is op wat hij teweeggebracht heeft. Het feit dat ik er een film over maak, is daar een bewijs van. En ja, dat streelt zijn ijdelheid wel, denk ik. Bovendien had ik de luxe dat de hoofdrolspelers van die periode graag in de media kwamen. Ik kon heel veel terugvinden.”
Een heel jaar Tomorrowland
Zillion katapulteert ons ook terug naar een tijdperk waarin het nachtleven er toch anders uitzag dan nu. De discotheken beleefden in de jaren 90 hun hoogconjunctuur. Heb je daar zelf nog iets van meegepikt?
“Zeker! Ik ben vaak naar discotheken gegaan. Niet dat ik elk weekend in een Seat Ibiza sprong om te gaan clubben, maar het trok me wel aan. Vooral omdat je in die discotheken in een aparte wereld binnenstapte, eentje zonder echte regels. Een mini-maatschappij waar zoveel te zien en te beleven viel. Alle remmen gingen los. De Zillion was daar een mooie exponent van, je trof er zoveel verschillende persoonlijkheden: van Johnny’s uit Rumst tot Herman De Croo of Prins Laurent. Fascinerend toch? Die tijd komt niet meer terug. In de jaren 90 had je echt het gevoel dat alles kon en alles mocht, dat gevoel is toch weg nu. Die quote zit trouwens ook in de film.”
Hoe denk je dat jongeren naar deze film zullen kijken?
“Zillion was een pretpark voor volwassenen. Eigenlijk kan je het vergelijken met Tomorrowland, maar dan elk weekend, een heel jaar lang.” (lacht)
In welke mate moest ‘Zillion’ ook een muzikale trip worden voor het publiek?
“Ik hoop dat het een totaalervaring is voor de mensen. Er is genoeg donkerte in de wereld, de mensen willen ook geëntertaind worden. Maar muziek speelt daar effectief een grote rol in. Ik liep al tien jaar rond met een playlist van allemaal nummers die ik erin wilde, zelfs al met bepaalde scènes in gedachten. Dat ik die effectief ook allemaal in de film heb gekregen, vind ik puur voor mezelf een ongelooflijke verwezenlijking. Zoals de scène waarin Frank geld uitstrooit in de discotheek, ik wist dat die scène een ankerpunt in mijn film moest worden, met ook een specifieke song erbij. Ik werd bijna emotioneel toen die scène ingeblikt werd.”
Vanwaar die liefde voor housemuziek uit de jaren 90? In je debuutfilm ‘D’Ardennen’ gebruikte je die ook al prominent.
“Dat komt vooral door mijn broer, een volbloed Johnny die in trainingspakken rondliep -net zoals ik via mijn pa de 70’s muziek ontdekte. Ik was een spons. Eigenlijk ben ik eerst verliefd geworden op heel die housecultuur en dan pas op de muziek. Die gasten wiens leven 100% in het teken stond van hun getunede auto en die elk haartje van hun kapsel tot in de perfectie goedlegden met gel… ik zag dat overal rond mij en daar wilde ik dus iets mee doen. Ik zou moeilijk een film kunnen maken over de Italiaanse maffia, denk ik, want daar heb ik niets mee.”

Believe the hype
Hoe verliepen de opnames? Het lijkt me niet evident om de sfeer van de Zillion perfect in filmtaal te vatten.
“Ik ben gelukkig gezegend met een fantastische cameraman, Robrecht Heyvaert, die mij ook bij deze film opnieuw verbaasde met zijn talent. Ik moest gewoon zeggen hoe ik het zag en hij zorgde dat dat werkte.”
Waar zijn de clubscenes uiteindelijk opgenomen? Want door corona moesten jullie redelijk wat improviseren.
“De dansscènes hebben we zo lang mogelijk uitgesteld, want een film over een discotheek kan je onmogelijk maken rekening houdend met social distancing. De gangen van de Zillion zijn eigenlijk die van het Sportpaleis. De achterkant van het gebouw werd opgenomen in Brussel en de danspartijen in een discotheek in Zomergem.”
Moet ‘Zillion’ jouw revanche worden nadat je vorige filmproject ‘The Silencing’ hier in België onder de radar bleef en ook in Hollywood gemengde recensies kreeg?
“Neen. Ik ben vooral blij dat ik met ‘Zillion’ weer mijn eigen ding kon doen. Maar van alles wat er op mijn pad komt, kan ik iets leren, dus ook van mijn vorige film. Ik kijk er wel naar uit om met ‘Zillion’ een hype te creëren. Ik vind dat een regisseur moet kunnen aanvoelen wat er leeft bij de mensen en ik mag hopen dat ik dat talent heb. Ik voel dat dit project leeft, dat heb ik altijd gehad. Het is een universeel verhaal, over iemand die te dicht bij de zon is gevlogen, maar waarin iedereen wel iets kan vinden dat hem aanspreekt. Ook al wil je vooral zweterige lichamen zien dansen.”
Krijgt de Zillion een comeback dankzij je film?
“Naar aanleiding van de release zal de Waagnatie alleszins enkele avonden omgetoverd worden tot een discotheek in de geest van Zillion. Ik ben er zeker van dat dat de moeite wordt.”
Ontdek 'Zillion' vanaf 26 oktober in de cinemazalen. Op 28 en 29 oktober worden in de Waagnatie twee clubevents gekoppeld aan de vertoning van de film. Meer info vind je hier.

Meest gelezen
-
1
Entertainment
Wim Lybaert vaart een jaar op zee
-
2
Films
Oscarwinnende docu ‘Navalny’ (Canvas): het lot van Poetins grootste tegenstander
-
3
Series
Vijf volwassen animatieseries voor de ideale lazy sunday
-
4
Films
Anna Kendricks ‘Cups’: een toevallige wereldhit
-
5
Films
Haal de detective in jezelf naar boven met deze series
Lees meer over Films
-
Wim Lybaert vaart een jaar op zee
“Al sinds ik klein was, had ik nogal een redelijke fascinatie voor de zee. En nu wil ik eens weten wat dat wil zeggen, visser zijn … Op mijn 54ste mee mogen op een vissersboot is eigenlijk een grote droom die uitkomt”
-
'Rebound': het verhaal van Sebastien Bellin, van overlever van aanslagen tot Iron Man
Veerkracht kent geen grenzen. Kijk maar naar Sebastien Bellin. De ex-basketprof raakte zwaargewond aan zijn benen tijdens de terreuraanslag van 22 maart 2016 in Brussels Airport maar hij vocht terug en nam vorig jaar met succes deel aan de Iron Man triatlon in Hawaï. De documentaire ‘Rebound’, morgen te zien op Canvas, volgt zijn verhaal, van de aanslagen tot in Hawaï.
-
Haal de detective in jezelf naar boven met deze series
Altijd al gedroomd van een carrière als detective? Deze series geven je de kans om je even in te leven in mensen die de gekste mysteries kunnen oplossen.
-
Vijf volwassen animatieseries voor de ideale lazy sunday
Een uur minder slaap door het zomeruur en slecht weer voorspeld, het lijkt geen geweldige zondag te worden. Dan maar lekker in bed of in de zetel blijven hangen en genieten van enkele komische animatieseries voor volwassen, de ultieme guilty pleasure! Pickx selecteerde vijf must see series of films.
-
Anna Kendricks ‘Cups’: een toevallige wereldhit
Negen jaar geleden was de Amerikaanse actrice Anna Kendrick even trending op sociale media. Ze had toen net een a-capellaversie van het nummer ‘Will You Miss Me When I’m Gone’’ uitgebracht en die versie kon heel wat mensen bekoren. Het nummer, dat de titel ‘Cups’ meekreeg, was ontstaan naar aanleiding van de film ‘Pitch Perfect’ maar is eigenlijk per toeval ontstaan.
-
Oscarwinnende docu ‘Navalny’ (Canvas): het lot van Poetins grootste tegenstander
Canvas zendt vanavond de documentaire ‘Navalny’ uit, over de Russische oppositieleider die vergiftigd werd. Het werk van regisseur Daniel Roher won bij de jongste Oscaruitreiking de prijs voor ‘beste documentaire’. Pickx frist je geheugen op met een beknopte samenvatting van het tragische lot van Aleksej Navalny, de luis in de pels van Poetin.
-
Regisseur Bouli Lanners wordt ereburger van Luik
Regisseur/acteur Bouli Lanners is zaterdagmiddag door burgemeester Willy Demeyer benoemd tot ereburger van de stad Luik. Dat gebeurde het stadhuis van de "Cité Ardente".
-
Welke acteurs maakten net als Brendan Fraser een comeback?
-
Deze vijf series kunnen jouw lenteavonden opvrolijken
Hoera! De lente is opnieuw in het land en dat hebben ook de streamingdiensten geweten. De komende dagen en weken zijn er via die diensten immers tal van nieuwe series te zien die een frisse zullen doen waaien doorheen jouw tv-avonden.
-
Wanneer de jeugd het overneemt: ‘The Outsiders’ en andere films over tienerrebellie
Veertig jaar geleden, in 1983, kwam ‘The Outsiders’ uit. Een cultfilm van topregisseur Francis Ford Coppola die verschillende jonge talenten lanceerde. Onder hen Tom Cruise, Matt Dillon, Emilio Estevez, Rob Lowe en Diane Lane. Voor wie de thematiek van opstandige tieners genegen is, kunnen we jou ook deze titels nog aanraden.
-
Geniet op deze Griekse feestdag van ‘Maestro in Blue’, de eerste Griekse serie op Netflix
Deze zaterdag, 25 maart, vieren de Grieken hun nationale feestdag. Ter gelegenheid daarvan presenteert Pickx ‘Maestro in Blue’, de eerste Griekse serie die op Netflix te zien is.
-
De geheimen achter seizoen 4 van ‘You’ op Netflix
Seizoen 4 van 'You' is nog maar net afgelopen op Netflix en de geruchten vliegen ons al rond de oren over welke nieuwe en gekke verhalen de hitserie voor ons in petto heeft in een volgend seizoen. Dat vijfde seizoen zou volgens Penn Badgley wel eens het laatste kunnen zijn, dus zet Pickx de grootste geheimen van de afgelopen seizoenen nog eens op een rij.
-
Iraanse reeks "The Actor" bekroond met Grote Prijs op Séries Mania in Rijsel
Op het seriefestival Séries Mania in Rijsel is de Grote Prijs naar de Iraanse reeks "The Actor" gegaan. Voor het eerst was een Iraanse reeks geselecteerd in de internationale competitie, en "The Actor" viel meteen in de smaak bij de jury. Die jury werd voorgezeten door de Amerikaanse producente Lisa Joy, medebedenker van "Westworld".
-
‘Ted Lasso’, van het ongewone begin tot het geplande einde
Het derde seizoen van ‘Ted Lasso’, de komische serie over een American footballcoach die een voetbalploeg in de Engelse Premier League traint, komt nu wekelijks uit. De eindeloos charmante en hartverwarmende serie met Jason Sudeikis in de titelrol viel in totaal al elf keer in de prijzen op de Emmy Awards. We nemen je mee achter de schermen van de reeks en diepen wat feiten op die je misschien nog niet wist over ‘Ted Lasso’.
-
‘The Big Bang Theory’-ster Jim Parsons wordt vijftig: terugblik op zijn glansrollen
Vandaag blaast Jim Parsons, Sheldon Cooper in de Amerikaanse sitcom ‘The Big Bang Theory’, vijftig kaarsjes uit. Pickx blikt voor de gelegenheid terug op de beste rollen van de viervoudige Emmy-laureaat.
-
‘Condor’ en de terugkeer van de 70s thriller
De tijd is meer dan rijp voor thrillers over grote complotten en corrupte overheden, een onderwerp dat vooral in de jaren 70 erg populair was in de cinemazalen. Maar tegenwoordig zijn die verhalen niet zozeer in filmvorm te vinden, maar wel op het kleine scherm. Dat bewijst ook de serie ‘Condor’, die vanaf 23 maart te zien is op Pickx+ en te vinden is in de op aanvraag-catalogus van Pickx Mix.
-
Vijf redenen waarom ‘RRR’ een must-see is
‘RRR’ van regisseur S.S. Rajamouli verscheen in maart 2022 en werd aangeprezen als een van de grootste Indiase kaskraker ooit. Een jaar later geniet de film nog eens van de spotlights na de Oscar voor Best Original Song. Pickx geeft vijf redenen waarom deze film een must-see is.
-
Wist jij dit al over ‘Isle of Dogs’ (2018)?
Vijf jaar geleden konden we met z’n allen naar ‘Isle of Dogs’ van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson. Ter gelegenheid van deze verjaardag somt Pickx enkele leuke weetjes op over deze prachtige stop-motionfilm.
-
Veerle Baetens speelt sterk in aangrijpend Frans boerendrama ‘Au nom de la terre’
Ontevreden boeren zorgden zowel in Nederland als in ons land voor acties tegen het stikstofplan maar het stikstofbeleid deed ook bijna de Vlaamse regering tuimelen. Een beter moment om naar ‘Au nom de la terre’ te kijken, dat door Canvas morgenavond wordt uitgezonden, is er bijgevolg niet. De film, met Vlaanderens populairste actrice Veerle Baetens in de hoofdrol, zoomt in op een Noord-Frans landbouwersechtpaar dat door de industrialisering de schulden opstapelt.
-
Bewonder het oeuvre van housepionier Laurent Garnier in 'Off the Record'
Het is bijna een titanenwerk om de geschiedenis van elektronische dansmuziek samen te vatten in een documentaire van anderhalf uur. De makers van 'Laurent Garnier: Off the Record' proberen deze geschiedenis te verweven met het levensverhaal van één van de pioniers van het genre: Laurent Garnier. Donderdagavond kan je op Canvas kijken naar een documentaire over de pioniersjaren en opkomst van de Franse techno-dj.