Franck Ribéry: afscheid van een geweldige speler met een grote frustratie

Serie A | Franck Ribéry kondigde zijn afscheid als profvoetballer nog niet officieel aan, maar de kans is groot dat dit weldra zal gebeuren. Knieproblemen zorgen ervoor dat hij wellicht noodgedwongen moet stoppen. De Fransman kan terugblikken op een geweldige carrière, met een grote frustratie: de Gouden Bal in 2013.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Franck Ribéry kende een opvallend carrièreverloop. Hij wist zich gestaag op te werken via Boulogne, Alès, Stade Brest en FC Metz om in 2005 op 22-jarige leeftijd bij Galatasaray te belanden. Niemand had toen verwacht dat hij een van de beste Franse spelers van zijn generatie zou worden.

Olympique Marseille haalde hem terug naar Frankrijk en daar kwam hij tot ontbolstering. Bayern München haalde Ribéry in 2004 voor 30 miljoen euro naar de Bundesliga. Het werd een van de beste transfers die ze daar ooit zouden realiseren. Ribéry groeide er uit tot een van de beste spelers ter wereld en speelde maar liefst 12 jaar voor de Duitse topclub.

Straffe passage bij Bayern

Zijn statistieken bij Bayern zijn om van te duizelen: 273 wedstrijden, met daarin 86 goals en 120 assists. Zijn prijzenkast? Negen landstitels, vier Duitse bekers, zes Duitse Supercups, een Champions League-beker, een Europese Supercup en hij won ook een keer het WK voor clubs. Inzake individuele prijzen bleef hij echter op zijn honger zitten, ook al werd hij in 2013 verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar. Bayern München won dat seizoen de 'treble' (de Champions League, de titel en de beker). Het was de eerste Duitse club die daarin wist te slagen en pas de zevende club ooit die dat presteerde in Europa.

Ribéry kende een fantastisch seizoen met 11 goals en 23 assists in 43 matchen. Hij was dan ook een topkandidaat om de Gouden Bal te winnen. "Ik was erg verheugd met het feit dat Ribéry werd verkozen tot Europees speler van het jaar", zei het Duitse voetbalicoon Günter Netzer aan BILD. "Hij heeft het volledig verdiend op basis van de afgelopen twaalf maanden. Ribéry was beter dan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Bovendien heeft hij met het winnen van de Champions League zijn buitengewone seizoen op prachtige wijze bekroond. Deze prijs betekent dat hij favoriet is voor het winnen van de Gouden Bal."

Ronaldo 'steelt' de Gouden Bal

Het ging tussen Messi, Ronaldo en Ribéry, maar ondanks zijn geweldige seizoen bij Bayern – individueel en collectief – was het Ronaldo die de Gouden Bal won. In 2018 kwam Ribéry terug op het mislopen van die prijs en hij spaarde Frankrijk niet. Hij was nooit ‘sant in eigen land’ en daarvoor betaalde hij naar eigen zeggen het gelag. “Het was alsof de Gouden Bal van me gestolen werd. Het is onbegrijpelijk. Ik won elke trofee die er te winnen viel dat jaar, ik kon niet meer gedaan hebben. Er werd me toen onrecht aangedaan. Ik had mijn land niet achter mij staan. Ik zag met mijn ogen hoe ze Cristiano Ronaldo naar voor schoven als favoriet. En in Portugal wilden ze uiteraard wél dat Ronaldo zou winnen”, zei hij aan Canal Football Club.

Ribéry zou de prijs nooit winnen en in 2019 verliet hij Bayern München. Hij trok naar Fiorentina en na twee seizoenen tekende hij op zijn 38ste bij Salernitana. Op 14 augustus speelde hij 36 minuten mee in de match tegen AS Roma. Sindsdien kwam hij niet meer in actie wegens problemen aan de knie. Op zijn 39ste zegt zijn lichaam dat het genoeg is geweest en Ribéry zal zo na een zeer mooie carrière afscheid moeten nemen van het profvoetbal. Zonder Gouden Bal.

Het programma van speeldag 10 in de Serie A via Eleven Sports:

Zaterdag 15 oktober

Zondag 16 oktober
Maandag 17 oktober
Volg het beste uit de Serie A het hele seizoen door op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

De volledige ceremonie van de Ballon d'Or 2022 wordt uitgezonden op Pickx+ Sports 1, beschikbaar met de optie Proximus Pickx Sports, op maandag 17 oktober vanaf 18u50.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top