Voor het eerst stelt een CPL-beloftenteam meer buitenlanders dan Belgen op

Sport | Voor het eerst sinds de toevoeging van de U23-teams in 1B (Club NXT in 2020-2021 en de vier teams dit seizoen) stelde een beloftenteam meer buitenlandse spelers dan Belgen op. De twijfelachtige eer was zondagavond weggelegd voor Jong Genk. Veel zoden bracht het niet aan de dijk voor de Limburgers, want ook met zes buitenlanders in de basisploeg werd er verloren van Club NXT én staat de rode lantaarn nu in de Cegeka Arena.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na de pijnlijke 0-2 nederlaag tegen Dender EH wijzigde coach Hans Somers zijn ploeg zondag voor de match tegen Club NXT op maar liefst zeven plekken. Enkel sterkhouders (en Belgen) Leysen, Rommens, Geusens en Godts kregen een nieuwe titularisplek terwijl ook Didden een basisplek kreeg nadat hij de voorbije weken op de bank zat bij de A-ploeg.

Voor het overige hoopte Somers een kwaliteitsinjectie te krijgen met de toevoeging van enkele buitenlandse jongens die het de voorbije weken en maanden vooral moesten stellen met (maximaal) enkele korte invalbeurten bij de A-ploeg. Vier van hen kwamen pas deze zomer naar Genk, maar Carstensen (Deen), Ouattara (Ivoriaan), Galarza en Castro (Argentijnen) zullen niet meteen een basisplek bij Jong Genk in gedachten gehad hebben bij hun transfer.

Tot slot moesten Kelvin John (Tanzaniaan) en Andras Nemeth (Hongaar) voor de goals zorgen voorin. John kwam in de zomer van 2021 naar Genk terwijl Nemeth wel bij de Genkse jeugd gerekend mag worden omdat hij al sinds zijn veertiende in Genk vertoeft. Het was wel pas zijn eerste optreden in de CPL voor Jong Genk. In 2019-2020 speelde hij al wel enkele keren mee in 1B als huurling bij Lommel SK.

Positieve balans

De Belgische minderheid bij Jong Genk is voorlopig nog wel een uitzondering. Tot voor de achtste speeldag stonden er telkens minstens acht Belgen in de basis bij de U23 van KRC Genk. Bij Club NXT en RSCA Futures stonden er telkens minstens zeven landgenoten in de basisploeg terwijl SL16 FC ook al wel 2x flirtte met de grens (tweemaal zes Belgen vs. vijf buitenlanders).

Ter vervollediging... op de achtste speeldag hadden enkel SK Beveren (8), Lommel SK (8) en RE Virton (7) meer buitenlanders tussen de lijnen dan Jong Genk (6).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top