Haalbare kaarten voor Rode Duivels in kwalificatie-campagne Euro 2024

Sport | België kent zijn tegenstanders voor de kwalificatiecampagne richting Euro 2024. Tijdens de loting kwamen Oostenrijk, Zweden, Azerbeidzjan en Estland uit de kokers. Een vooruitblik op de campagne.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het EK voetbal wordt over twee jaar dichtbij huis georganiseerd: Duitsland is dan van 14 juni tot 14 juli gastheer. De loting voor de kwalificaties vond daarom plaats in Frankfurt. België werd ingedeeld in Groep F en krijgt dus Oostenrijk en Zweden als belangrijkste concurrenten voor de kwalificatie. Azerbeidzjan en Estland zijn de twee kleinere tegenstanders tegen wie de Rode Duivels het zullen moeten opnemen.

Estland was de voorbije jaren geen onbekende voor de Rode Duivels. In de voorbije twee WK-kwalificaties werd Estland telkens in dezelfde poule als België onderverdeeld. Telkens verloren de Esten de dubbele confrontatie, met een 8-1-uitschieter in 2016. De partij staat ook te boek als de uitwuifmatch van Timmy Simons, die nog enkele minuten mocht opdraven tegen de Esten. Met 39 jaar, elf maanden en twee dagen werd hij zo de oudste Rode Duivel ooit.

Over Simons gesproken, de voormalige middenvelder maakte het voorlopig laatste doelpunt tegen die andere kleine tegenstander. Azerbeidzjan was een tegenstrever van onze Rode Duivels in de EK-kwalificatiecampagne van 2012. De laatste onderlinge partij, in september 2011, eindigde op een 1-1-gelijkspel. Mede door dit puntenverlies eindigden de Belgen niet bij de eerste twee in hun kwalificatiepoule.

Toplanden Frankrijk en Engeland ontweken

In diezelfde groep was Oostenrijk overigens ook een tegenstrever van de Rode Duivels. In die campagne zagen we de befaamde 4-4 tegen Oostenrijk, die later als referentiematch werd gezien richting de Gouden Generatie. Toen was de jonge Marko Arnautovic er reeds bij, dat zal ook in deze campagne zijn. Het eeuwige enfant terrible is nu wel een routinier geworden. Intussen zijn er naast Arnautovic nog vaandeldragers bij gekomen. Zo kan Oostenrijk ook teren op de klasse van David Alaba (Real Madrid) en Marcel Sabitzer (Bayern München).

Met Oostenrijk kwam er echter wel een gunstig land uit Pot 2 voor de Belgen. Voor hetzelfde geld werden de Rode Duivels gekoppeld aan Frankrijk of Engeland, die na mindere prestaties tijdens de afgelopen Nations League-campagne in Pot 2 terecht kwamen. De twee Europese toplanden kwamen in een zware poule terecht. In Groep B werd Frankrijk gekoppeld aan Nederland, Ierland, Griekenland en Gibraltar. In Groep C moet Engeland de degens kruisen met Italië, Oekraïne, Noord-Macedonië en Malta.

Uitkijken voor Zweden

Wist België een topland te vermijden uit Pot 2, dan werd misschien wel de zwaarste dobber uit Pot 3 getroffen met Zweden. Met spelers als Dejan Kulusevski (Tottenham), Emil Forsberg (RB Leipzig), Anthony Elanga en Victor Lindelöf (beiden Manchester United) valt het Scandinavische land zeker niet te onderschatten.

Zweden kende echter een moeilijke Nations League-campagne en degradeerde zowaar naar Divisie C. Soms kent het land echter mooie uitschieters, denk maar aan de knappe 2-1-zege tegen Spanje in de afgelopen WK-kwalificatiecampagne.

Toch moet Zweden ongetwijfeld mooie EK-herinneringen naar boven brengen, want eerder trof België de Scandinaviërs al op de eindrondes van 2000 en 2016. Telkens wonnen de Belgen. In 2016 gebeurde dat met een pegel vanop afstand van Radja Nainggolan.

Tevreden bondscoach

Dat ons land terechtkwam in Groep F, bestaande uit vijf landen, is ook mooi meegenomen. Er werden namelijk ook groepen van zes landen gevormd. Dit wist België dus te vermijden, wat alweer twee wedstrijden scheelt in een periode met een overvolle voetbalkalender. Toch ziet bondscoach Roberto Martinez het anders.

“De voornaamste vraag vooraf was of we acht of tien matchen gingen moeten spelen”, zei een tevreden Martinez na de loting. “Er gaan twee ploegen naar het EK, en we spelen met Oostenrijk en Zweden tegen twee landen die capabel zijn om tegen iedereen resultaat te boeken. Dit is echt een goeie groep. (...) Met deze loting kunnen we ook twee oefenmatchen spelen, zo is het parcours voor 2023 al duidelijk. We speelden al tegen Estland, maar nog nooit tegen Azerbeidzjan dus dat wordt een nieuw gegeven. Tegen Oostenrijk en Zweden zullen we het goed moeten doen, maar als we op ons best zijn moeten we ons altijd kwalificeren.”

De kwalificatieronde begint in maart volgend jaar en is afgerond tegen maart 2024. De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks, nummer drie speelt play-offs. Het EK zelf vindt plaats van 14 juni tot 14 juli 2024: de finale wordt in het Olympisch Stadion in Berlijn gespeeld. Het is de eerste keer dat het huidige Duitsland dit toernooi mag organiseren: in 1988 was West-Duitsland wel al eens gastland. In 2006 ging ook het WK door bij onze oosterburen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top