‘Once Upon a Deadpool’ op VTM 2: de steile opgang van Zazie Beetz

Films | VTM 2 zendt vanavond de komische superheldenfilm ‘Once Upon a Deadpool’ uit, de ‘bravere’ versie van ‘Deadpool 2’ met o.a. Ryan Reynolds, Josh Brolin en Zazie Beetz. Die laatste belandde schijnbaar vanuit het niets in de cast van de Hollywoodblockbuster. Wie is Zazie Beetz?

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Deadpool 2’ verscheen in mei 2018 in de zalen en bracht wereldwijd meer dan 785 miljoen dollar in het laatje. Een PG-13-rated versie van de film – een ‘gezinsvriendelijke’, sprookjesachtige versie geschikt voor een jonger publiek – getiteld ‘Once Upon a Deadpool’, verscheen in december 2018, net op de tijd voor de feestdagen dus. Deze versie werd gestript van het smerige taalgebruik en de duistere thematische elementen die in overvloed aanwezig zijn in het ‘Deadpool’-universum.

In ‘Once Upon a Deadpool’ – tagline: ‘A Deadpool fairy tale that gives zero F's’ – ontvoert Deadpool (Ryan Reynolds) Fred Savage en bindt hem vast aan een bed in een nagebouwde set van ‘The Princess Bride’. Deadpool leest Savage het verhaal van ‘Deadpool 2’ voor, “gefilterd door het prisma van kinderlijke onschuld”.

Net als in de originele versie is Zazie Beetz te zien als de mutant Domino. De Duits-Amerikaanse actrice was destijds, in 2018, nog vrij onbekend. Als dochter van een blanke Duitse meubelmaker en een zwarte Amerikaanse die bij een nonprofit werkt, onderzoekt Beetz al sinds haar jeugd haar relatie tot ras en identiteit. Ze werd geboren in de wijk Mitte in Berlijn, het centrum van de stad, ongeveer twee jaar na de val van de Berlijnse muur in 1989.

Emmy

Een willekeurige interactie in de derde klas bepaalde de koers van haar leven, zo vertelde Beetz in het modemagazine Elle in 2021. Op een dag kwam ze een vriend tegen die net auditie had gedaan voor een naschools acteerprogramma. Beetz was geïntrigeerd en wilde het zelf proberen. Hoewel de audities al voorbij waren toen ze haar weg naar het podium vond, mocht ze het van de coördinatoren toch proberen. Ze won een rol in de schoolproductie van ‘Annie’.

In 2016 brak ze door als actrice met haar hoofdrol in het comedydrama ‘Atlanta’, dat dit jaar aan zijn vierde en laatste seizoen toe is. De serie duikt in een vreemde, schijnbaar buitenaardse versie van de rapscene in Atlanta, waarbij onderwerpen worden aangeraakt als racisme, existentialisme en de moderne Afro-Amerikaanse cultuur door de bril van het Afro-surrealisme (cfr. Jordan Peele en Donald Glover). Beetz speelt de rol van Vanessa Keifer, een jonge moeder die zichzelf en haar relatie met de vader van haar kind, gespeeld door Glover, probeert te begrijpen. In 2018 werd haar rol bekroond met een Emmy.

Stroomversnelling

Sinds 2016 stroomden de aanvragen voor filmrollen binnen. Beetz had eerst een kleine rol in het geflopte sportdrama ‘Wolves’, over een jongen met een basketdroom en een gokkende vader. Een jaar later volgde een bijrol in het Frans-Amerikaanse drama ‘Sollers Point’, dat vooral bij recensenten en in het filmcircuit hoge ogen gooide, maar bij het grote publiek onder de radar bleef. Datzelfde jaar had ze haar eerste, weliswaar kleine rol in een blockbuster te pakken: in de tenenkrullende scifi-rampenfilm ‘Geostorm’, als expert cybersecurity. Ondanks een wereldwijde opbrengst van ruim 220 miljoen dollar draaide de film verlies.

Toch moet haar acteertalent indruk gemaakt hebben, want in 2018 werd ze gecast voor de blockbuster ‘Deadpool 2’. Toen belandde haar carrière in een stroomversnelling: er volgden rollen in grote producties als het grimmige ‘Joker’ (2019), de kinderanimatiefilm ‘The Bad Guys’ (2022) en de actiethriller ‘Bullet Train’ (2022), waarbij ze de set deelde met o.a. Brad Pitt en Sandra Bullock.

“Zazie heeft een kracht en aanwezigheid die zo onmiskenbaar is”, aldus ‘Atlanta’-collega Brian Tyree Henry in Elle. Iets zegt ons dat Zazie Beetz de komende jaren zal uitgroeiende tot één van de meeste fonkelende Hollywoodsterren.

Bekijk ‘Once Upon a Deadpool’ vanavond om 19u20 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top