Deze wereldtoppers grepen naast de Gouden Bal

Sport | Er zijn jaren waarin je op voorhand zo goed als zeker weet wie de Gouden Bal zal winnen. Er zijn ook al jaargangen geweest waarin er veel spanning heerste. Daardoor zijn er absolute topspelers die deze prestigieuze prijs nooit wisten te winnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon is op zijn 44ste nog altijd actief bij Parma in de Serie B. Hij mag al terugblikken op een fantastische carrière, maar de Gouden Bal ontbreekt op zijn palmares. Hij werd acht keer genomineerd en in 2006 werd hij tweede. Landgenoot Fabio Cannavaro won deze prijs nadat Italië met het duo wereldkampioen was geworden. In 2017 werd hij op 39-jarige leeftijd nog knap vierde na Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Neymar. In 2013 kreeg Buffon wél de prijs van ‘beste doelman van de 21ste eeuw'.

Het is voor doelmannen altijd zeer moeilijk geweest om deze award in de wacht te slepen. Sinds 1956 wist enkel de Rus Lev Yashin de Gouden Bal te bal te winnen. Naast Buffon wisten ook keepers als Iker Casillas en Manuel Neuer niet met de prijs aan de haal te gaan.

Paolo Maldini

Paolo Maldini won vijf keer de Champions League, was onderdeel van het beste team uit de 20ste eeuw, wordt aanzien als een van de beste verdedigers, maar toch won hij nooit de Gouden Bal. Maldini zorgde voor een revolutie in het voetbal door als linksachter ook aanvallend zijn steentje bij te dragen. Met zijn techniek, snelheid, duelkracht, verdedigende kwaliteiten en goede passing was hij een bijzonder goede speler. Hij won alles op clubniveau en haalde een finale op een WK en EK. Hij werd twee keer derde bij de Gouden Bal.

Het is ook voor verdedigers niet makkelijk om deze prijs te winnen. Enkel Franz Beckenbauer (twee keer), Matthias Sammer en Fabio Cannavaro viel die eer te beurt. Maldini staat zo in een rijtje met andere grootheden zoals Cafu, Roberto Carlos en Sergio Ramos.

Andrès Iniesta

Andrès Iniesta werd tweede in 2010 en derde in 2012, maar hij stond vooral in de schaduw van Lionel Messi. Toch was het Iniesta die Spanje met zijn goal naar de WK-titel loodste. Iniesta werd net als Messi kampioen van Spanje bij Barça. Maar Messi's statistieken kregen de voorrang op de klasse, de techniek en de discretie van de middenvelder die werd uitgeroepen tot beste speler van Euro 2012. Met 39 officiële prijzen is hij de meest succesvolle Spaanse speler uit de geschiedenis.

Xavi Hernandez, die drie keer derde werd bij de Gouden Bal, Steven Gerrard, Frank Lampard, Ryan Giggs of Frank Rijkaard waren nog voorbeelden van spelers die eveneens naast de Gouden Bal hebben gegrepen.

Thierry Henry

Thierry Henry won de Champions League, de Premier League, het WK, het EK en was een artiest op het veld. Een echte voetballegende, die vooral furore maakte bij Arsenal. In 2003 en 2006 stond hij op het podium bij de Gouden Bal, maar Pavel Nedved en het duo Cannavaro/Buffon gooiden roet in het eten. De huidige assistent-trainer van de Rode Duivels was een genot om naar te kijken, maar een grote individuele prijs kwam er nooit.

Henry was niet de enige aanvaller die naast de Gouden Bal viste: Raul, Samuel Eto'o, Didier Drogba, Alan Shearer, Gabriel Batistuta, Dennis Bergkamp… Allen grepen ze naast de trofee.

Ferenc Puskas

Ferenc Puskas is een voetbalicoon. Een ware doelpuntenmachine. Met zijn club Honved in Hongarije scoorde hij 434 doelpunten in 405 wedstrijden. Voor Real Madrid speelde hij 262 wedstrijden en scoorde hij 242 doelpunten. Hij scoorde 84 doelpunten in 85 interlands voor Hongarije. Hij werd tweede bij de Gouden Bal in 1961 achter een zekere Luis Suarez.

Puskas was zeker niet de enige grote naam uit de 20ste eeuw die geen Gouden Bal won. Het lijstje is indrukwekkend: Just Fontaine, Francisco Gento, Laszlo Kuala of zelfs Antonin Panenka.

De volledige uitreiking van de Gouden Bal is deze maandag 17 oktober vanaf 18u50 te volgen op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Het programma van de avond:
  • De rode loper van 18u50 tot 20u15.
  • De uitreiking van de Gouden Bal 2022 van 20u30 tot 22u volgt op Pickx+ Sports 1 en Pickx Live (basisaanbieding).
  • De persconferentie van de verschillende winnaars van de verschillende categorieën begint vanaf 22u05.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top