Rode Duivels kennen zondagmiddag tegenstanders in voorronde EK 2024

Rode Duivels | Zondagmiddag (12 uur) wordt in het Duitse Frankfurt geloot voor de kwalificatiegroepen voor het EK voetbal van 2024. België is reekshoofd.

Door Belga

Deel dit nieuws

In totaal gaan 53 landen in de trommel tijdens de loting in het Festhalle Exhibition Centre. Duitsland is als organisator rechtstreeks geplaatst en Rusland is na de invasie in Oekraïne uitgesloten. Wit-Rusland mag wel meedoen.

Er zullen tien poules worden samengesteld, zeven groepen van vijf en drie groepen van zes. De vier finalisten van de UEFA Nations League (Nederland, Kroatië, Spanje en Italië) komen sowieso terecht in een groep van vijf omdat ze in juni 2023 de Final Four moeten afwerken. Sommige landen kunnen om politieke redenen niet aan elkaar worden gekoppeld. Zo is een poule met Oekraïne en Wit-Rusland of Kosovo en Servië niet mogelijk. Daarnaast wordt rekening gehouden met mogelijke winterse speelomstandigheden in acht landen (waarbij o.a. Noorwegen, IJsland en Finland). Daarvan kunnen er slechts twee in een poule zitten.

Naast een pot met de vier Nations League-finalisten zijn er zes potten samengesteld op basis van de rankings van de Nations League 2022-2023. België zit in pot 1 samen met Denemarken, Portugal, Hongarije, Zwitserland en Polen. In pot 2 zitten kleppers als wereldkampioen Frankrijk en Engeland. Pot 3 omvat onder meer het Noorwegen van doelpuntenmachine Erling Haaland. In pot 4 lijken Griekenland en Turkije te mijden.

Alle ploegen spelen een heen- en terugwedstrijd tegen elkaar. De duels zullen plaatsvinden tussen maart en november 2023. De top twee van elke groep plaatst zich rechtstreeks voor het EK, de drie overige tickets worden verdeeld tijdens play-offs in maart 2024. Daaraan nemen twaalf landen deel die geselecteerd worden op basis van hun resultaten in de Nations League 2022-2023.

Het EK in Duitsland staat geprogrammeerd van 14 juni tot 14 juli 2024.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top