Prins William en prinses Kate bezoeken Noord-Ierland

Films | Prins William en prinses Kate, de prins en prinses van Wales, hebben vandaag Noord-Ierland bezocht. Het is de eerste reis van het prinsenpaar naar Noord-Ierland sinds koningin Elizabeth II in september is overleden. Na het overlijden van zijn grootmoeder is prins William de Britse troonopvolger. In Noord-Ierland draagt het prinsenpaar ook de titels van Baron en Lady Carrickfergus.

Door Belga

Deel dit nieuws

Tijdens hun eendaagse bezoek aan Belfast willen prins William en prinses Kate organisaties bezoeken die zich voor mensen van allerlei achtegronden inzetten in Noord-Ierland. Ze gingen langs bij een organisatie die mensen met suïcidale gedachten helpt. Het prinsenpaar werd begroet door Tina Black, burgemeester van Belfast en plaatselijk parlementslid John Finuncane. Beide politici zijn lid van de partij Sinn Fein, die ervoor pleit dat Noord-Ierland zich afscheidt van het Verenigd Koninkrijk en aansluit bij Ierland. 

De strijd tussen aanhangers van de monarchie en eenheid met Groot-Brittannië enerzijds en voorstanders van de eenmaking met Ierland anderzijds had tot een jarenlange bloedige burgeroorlog in Noord-Ierland geleid. Dat politici van Sinn Fein, vroeger beschouwd als de politieke tak van het Irish Republican Army (IRA), de royals zouden verwelkomen, werd ooit als ondenkbaar geacht. Dat veranderde in de loop van het bijna 25 jaar durende vredesproces.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top