Zeker 82 doden bij manifestaties in Iraanse stad Zahedan , meldt Amnesty International

Nieuws | Minstens 82 mensen zijn sinds vrijdag al om het leven gekomen na de botsingen die vorige week uitbraken in Zahedan, een stad in de zuidoostelijke provincie Sistan en Beloetsjistan. Dat stelt de ngo Amnesty International.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De Iraakse veiligheidsdiensten hebben minstens 66 mensen, onder wie ook kinderen, onwettig gedood en honderden anderen verwond door het vuur te openen" op de betogers, passanten en gelovigen, stelt de organisatie. Daarnaast zijn er volgens Amnesty nog eens zestien mensen gedood bij aparte incidenten in Zahedan bij de onderdrukking van de manifestaties.

Sistan en Beloetsjistan, aan de Pakistaanse grens, is de thuisbasis van de Beloetsji-minderheid, waarvan de meeste leden de soennitische islam aanhangen. Na het vrijdaggebed verzamelden betogers in Zahedan om te protesteren tegen de verkrachting van een vijftienjarig meisje door een politiechef. De betoging werd bloedig onderdrukt door de veiligheidsdiensten.

De protesten tegen de verkrachting van het meisje vinden plaats in de marge van de manifestaties naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die al enkele weken in het hele land aan de gang zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top