Noorwegen wil minder terugvallen op olierijkdom

Nieuws | De Noorse regering zal volgend jaar minder een beroep doen op haar 1.200 miljard dollar van het staatsinvesteringsfonds, het grootste zogenoemde sovereign wealth fund ter wereld. De autoriteiten proberen de oververhitte economie af te koelen en willen vermijden dat de centrale bank de teugels nog strakker aantrekt.

Door Belga

Deel dit nieuws

De regering zoekt naar manieren om de uitgaven van de olierijkdom te beperken om te voorkomen dat de inflatie wordt aangewakkerd. Vorige week werden nieuwe grondstofbelastingen ingevoerd die voor reacties zorgden bij de viskwekerijen in het land.

Het doel is ook de overheidsfinanciën op een duurzamer pad te brengen nadat er tijdens de coronapandemie recordopnames uit het fonds werden gedaan.

Het minderheidskabinet onder leiding van premier Jonas Gahr Store voorspelde donderdag dat het zogenaamde structurele begrotingstekort buiten de oliesector volgend jaar zal slinken tot 316,8 miljard kronen (30,3 miljard dollar), ofwel 2,5% van het fonds, tegen een herziene 2,6% dit jaar. De centrale bank voorspelde vorige maand een tekort van 2,6% voor volgend jaar.

Volgens de belangrijkste macro-economische gegevens die vlak voor de presentatie van de ontwerpbegroting voor 2023 zijn bekendgemaakt, zou het zogenaamde "continentale" bruto binnenlands product (bbp) (exclusief koolwaterstoffen en zeevervoer) volgend jaar met 1,7% groeien, na 2,9% dit jaar. Dat is aanzienlijk minder dan de prognose van 2,3% die in mei dit jaar werden vooropgesteld.

Ondanks deze verwachte vertraging blijft de Noorse economie sterk, met een hoge activiteitsgraad en een lage werkloosheid (voor dit jaar wordt 1,7% verwacht) en is de regering dus van plan minder uit haar oliewinsten te putten dan ze mag doen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top