Chelsea - Milan: De Ketelaere blijft zoeken naar zijn plek in het elftal

UEFA Champions League |

Terwijl generatiegenoot Erling Haaland het ene record na het andere aan flarden schiet sinds zijn toptransfer naar Man City, vergaat het ‘onze’ Charles De Ketelaere een pak minder voorspoedig sinds zijn veelbesproken overstap van Club Brugge naar AC Milan. Ook in de CL-topper tegen Chelsea (3-0 nederlaag) kon hij zijn stempel niet drukken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De grote doelkans vlak voor rust was misschien wel symbolisch voor de situatie waarin Charles De Ketelaere zit: na een knappe rush van Rafael Leão op links krijgt de Belg de bal aangespeeld ter hoogte van de penaltystip, maar CDK besluit iets te slap met rechts en doelman Kepa kan makkelijk redden. Een unieke gelegenheid om 1-1 gelijk te maken en zijn ploeg weer in de wedstrijd te krijgen, maar weer 'net niet' voor onze 21-jarige landgenoot. Chelsea wint uiteindelijk met 3-0. CDK wordt in de 64ste naar de kant gehaald. De intenties zijn goed, op zijn ethiek en ijver valt niets aan te merken, maar het is allemaal wat te braaf en te twijfelend. Na drie maanden bij Milan staat zijn doelpuntenteller nog op... nul.

Wat een verschil met zijn generatiegenoot Erling Haaland (22), die bij Manchester City woensdagavond genoeg had aan één speelhelft tegen Kopenhagen om al zijn 18de en 19de treffer van het seizoen aan te tekenen. En we zijn pas begin oktober! Van een kanonstart gesproken.

De persoonlijkheid van de jonge Noor is dan ook totaal niet te vergelijken met die van CDK. Haaland wordt bestempeld als een monster, iets waar hij duidelijk ook zelf in gelooft. Binnen de gestroomlijnde tactiek van Guardiola doet hij toch zijn eigen ding. Terwijl De Ketelaere altijd al een beleefde, respectvolle en ietwat bedeesde jongen is geweest, ondanks zijn steile opgang bij Club. Opgegroeid in een warm, empathisch nest. Waar je dingen bereikt door te presteren, niet door te gesticuleren.

Te weinig gezag

Al van bij de eerste wedstrijden in het shirt van de Rossoneri viel op hoezeer CDK zijn best deed om aanspeelbaar te zijn… maar zelden de bal toegespeeld kreeg. Nooit maakte hij daar misbaar over. Dat is enkele maanden later nog niet veel verbeterd. Voorlopig weet de Rode Duivel dus niet het gezag af te dwingen bij zijn ploegmaats om hem blindelings aan te spelen -zoals bij Club wel gebeurde- en dwingt hij dat ook niet verbaal af.

De Ketelaere lijkt vooral bezig met de (defensieve) tactische consignes van coach Stefano Pioli -die wel nog vertrouwen behoudt in zijn nieuwe rekruut-, eerder dan met creatieve oplossingen te bedenken. Het wordt zaak om dat keurslijf van zich af te schudden. “De coach vraagt me om agressief te zijn als ik de bal niet heb, om verticaal te spelen en dicht bij de spits te staan”, liet CDK nog optekenen voor het CL-duel tegen Chelsea. “Ik weet dat ik me moet aanpassen aan de speelstijl van Milan. Stefano Pioli helpt alle spelers om beter te worden, ik eerst. Ik groei als speler stap voor stap, dus ik hoop dat dat eerste doelpunt snel komt.”

Geen paniek

Dat eerste goaltje voor AC Milan blijft ondertussen uit. De (vit)rioolpers staat al klaar met het grove geschut en al dan niet verzonnen webartikels over hoe de Milan-supporters de toptransfer van deze zomer alweer willen verjagen. Sportief directeur Paolo Maldini, de grote bezieler van de transfer van CDK, neemt zijn poulain alvast in bescherming. “Er is niemand bij Milan die aan hem twijfelt,” aldus Maldini vorige week in La Gazzetta dello Sport. “Maar we moeten hem de nodige tijd geven. Hij heeft al bewezen dat hij een supertalent is.”

Ook bij Club Brugge en de Rode Duivels had De Ketelaere telkens tijd nodig om zijn stempel te drukken en gezag af te dwingen in de kleedkamer. No panic. Hij is een voetballer die het moet hebben van automatismen en synergie met de spelers rond hem, niet iemand die het zelf forceert of instinctief jaagt op doelpunten. Dat is bij Milan niet anders, maar door de grote transfersom en het prestige van de club ligt nu het vergrootglas op hem. Wie weet komt dat eerste doelpuntje er dit weekend wel in de Serie A-topper tegen Juventus. En dan ziet de wereld er ineens weer helemaal anders uit.

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Pickx biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top