Franse cinema roept op tot steun Iraanse vrouwen

Films | Bijna duizend persoonlijkheden uit de Franse cinema, waaronder sterren zoals Léa Seydoux, Isabelle Huppert en Dany Boon, en de baas van het Filmfestival Cannes, hebben dinsdag in een open brief opgeroepen om "de revolutie van vrouwen in Iran te ondersteunen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De open brief werd verder ook ondertekend door laureaten van de Gouden Palm, zoals Julia Ducournau en Jacques Audiard. Ook Gouden Leeuw-winnaars zoals Audrey Diwan en andere acteurs zoals Marion Cotillard, Camille Cottin, Louis Garrel en Alex Lutz sloten zich aan.

In de oproep, getiteld, "Femme Vie Liberté", willen de ondertekenaars "als één hun ondersteuning aanbieden aan de Iraanse vrouwen die momenteel vechten voor hun vrijheid, met gevaar voor eigen leven, net zoals het Iraanse volk dat de revolutie moedig ondersteunt.

"We roepen iedereen op om hun solidariteit luid uit te drukken met de demonstraties na de moord op Mahsa Amini en de brutale, immense en dodelijke onderdrukking door de Iraanse autoriteiten", klinkt het nog.

Mahsa Amini, een 22-jarige Iraanse Koerd, stierf op 16 september, drie dagen na haar arrestatie wegens het overtreden van de strikte kledingvoorschriften van de Islamitische Republiek, die met name vereisen dat vrouwen de sluier dragen. Haar dood leidde tot een golf van protesten in Iran, die met geweld werden onderdrukt, en demonstraties in solidariteit met Iraanse vrouwen over de hele wereld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top