Seksueel misbruikproces tegen Kevin Spacey van start in New York

Films | De gevallen Hollywoodster Kevin Spacey moet zich vanaf vandaag/woensdag voor de New Yorkse rechtbank verantwoorden voor aantijgingen van seksueel misbruik. Collega-acteur Anthony Rapp beschuldigt Spacey ervan hem (OP SET?) misbruikt te hebben in 1986, toen Rapp 14 jaar oud was.

Door Belga

Deel dit nieuws

Kevin Spacey (63) verdween van de schermen en uit lopende reeksen nadat hij in de #MeToo-beweging van 2017 beschuldigd werd van de feiten. Vermeend slachtoffer Anthony Rapp (51) was half zo oud als Spacey toen de feiten zouden plaatsgevonden hebben, op een feest in Manhattan. De met Oscar bekroond Spacey heeft het misbruik altijd ontkend.

In 2020 diende Rapp een klacht in, maar het Amerikaanse federale gerecht seponeerde de zaak. Voor de burgerlijke rechtbank, waar een schadevergoeding kan uitgedeeld worden, wordt de zaak dus wel ten volle behandeld. Vanaf donderdag zal Spacey dus berecht worden door een volksjury in de rechtbank voorgezeten door rechter Lewis Kaplan (77).

"Meneer Spacey zal donderdag, net zoals het hele proces, aanwezig zijn in de rechtbank. We kijken ernaar uit om ons voor een onpartijdige jury te verdedigen", liet zijn advocate Jennifer Keller optekenen bij AFP. 

Een eerste overwinning voor het Spacey-kamp kwam er wanneer de originiele aanklacht van "seksuele agressie" niet weerhouden werd door rechter Kaplan. Hij vond niet dat de kwalificatie niet overeenkwam met de beschreven feiten en ook niet onder de New Yorkse kinderbeschermingwet van 2019 viel. Uit de verklaring van Rapp bleek dat Spacey op diens billen had gewreven, terwijl de jongen kleren aan had. Van "kussen, ontkleden, onder de kleren aanraken of enige seksuele implicatie was er geen sprake geweest", bleek uit de verklaring van Rapp.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top