Het verhaal achter ‘The Midnight Club’

Series |

Halloween komt eraan en dat is ook duidelijk op onze schermen. Met ‘The Midnight Club’ neemt Netflix de kijkers mee in het verhaal van zeven personages, allemaal jongvolwassenen, die een terminale ziekte hebben. Pickx zocht voor jullie uit welk verhaal er schuilgaat achter de thriller.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Midnight Club’ is het laatste nieuwe project van de horrormeester Mike Flanagan, die al de meesterwerken ‘The Haunting of Hill House’ en ‘Midnight Mass’ op zijn naam heeft staan. Twee van de beste horrorwerken van de laatste tien jaar, zijn de meesten het eens.

Deze nieuwe serie is een herneming van een ‘young adult/thriller’ van schrijver Christopher Pike uit 1994. Het volgt het verhaal van zeven jongeren die wegens een terminale ziekte palliatieve zorgen krijgen, en dus naar het einde van hun leven gaan. Ze wisselen enge verhalen uit en maken daarna een pact om, wanneer ze gestorven zijn, met elkaar te blijven communiceren vanuit het graf. Daardoor ontspint het drama zich, met veel engere en vreemdere gebeurtenissen dan ze hadden kunnen vertellen aan elkaar.

Eerst afgewezen

“Het is niet de eerste keer dat ik ‘The Midnight Club’ probeer te verfilmen”, verklaarde Flanagan bij Vanity Fair. Zijn eerste poging dateerde van eind de jaren ’90, toen Flanagan wel al een groot fan maar nog niet bekend was in de filmwereld. De uitgever van Pike sloeg het aanbod af van Flanagan, die toen nog geen enkele film op zijn naam had staan.

“’The Midnight Club’ was een schok voor de jonge ‘ik’, want ik dacht dat het gewoon een boekje was met een eng verhaal ofzo”, legt Flanagan uit. “Maar nee, het gaat om jonge mensen die zich moeten neerleggen bij hun ongeneesbare zieketes en de dood. Het was een echte les over hoe je als maker kan praten over serieuze onderwerpen. Ik heb pas daarna Stephen King leren kennen en kwam nog van verhalen zoals ‘The House With a Clock in Its Walls’ van John Bellair en de ‘Goosebumps’-serie van R.L. Stine. Het heeft me dus echt omvergeblazen.”

Nieuwe poging

Twee decennia moesten passeren, waarin Flanagan lustig aan zijn reputatie werkte als uitstekend scenarist-regisseur met ‘Oculus’ (2013) en de thriller ‘Hush’ (2016) en de herwerkingen van Stephen King-boeken ‘Gerald’s Game’ (2017) en ‘Doctor Sleep’ (2019). Ondertussen bracht hij ook Netflix-series uit van een zeer hoog niveau en dus zag hij recent zijn kans rijp om opnieuw te beginnen aan ‘The Midnight Club’. Samen met scenariste en producer Leah Fong schreef hij aan de herwerking, niet als film maar als serie.

Met het nieuwe project was het niet alleen de bedoeling om die ene roman van Pike te verfilmen, maar ook zijn andere boeken erin te verwerken. Zo is er een stukje uit ‘Witch’ (1990) opgenomen in de reeks, waarin het verhaal verteld wordt van een meisje met mysterieuze krachten en grootse plannen om ze in te zetten voor het kwaad. ‘Gimme a Kiss’ (1988) zit er ook in. Een gepeste leerling zet zijn eigen dood in scène om wraak te nemen op de pestkoppen. Luguber is het zeker.

Mysterieuze schrijver

Voor hij alles in gang kon zetten, had Flanagan uiteraard de toestemming van Pike nodig. “Ik wist niets over hem, behalve dan dat ik zijn boeken als kind fantastisch vond. Daarna ben ik me beginnen afvragen wat er van hem geworden was”, legt Flanagan uit. “De man bracht twee boeken uit ieder jaar en verdwéén dan gewoon. Ik was altijd nieuwsgierig waarom.”

In Hollywood heeft Pike de reputatie van altijd 'nee' te zeggen tegen verfilmingen van zijn boeken. Mensen zagen hem als een teruggetrokken schrijver, en sommigen vroegen zich zelfs af of hij misschien gewoon niet bestond. Maar nee, Pike is echt. Dankzij sociale media sloeg Flanagan erin om hem terug te vinden.

Vandaag is Pike 66 jaar oud en schrijft hij op een trager tempo dan in de jaren ’90. Hij houdt zijn leven wel graag privé maar hij is niet zo afgesloten als sommigen beweerden. Al klopte één gerucht wél: Christopher Pike is een schrijversnaam, gebruikt door Kevin McFabben. Die had in 1996 een slechte ervaring met een film voor televisie en was daardoor gestopt met zijn rechten te verkopen voor film. Tot Flanagan ertussen kwam dus.

Waargebeurde feiten

Het hoofdpersonage in de reeks, Ilonka (gespeeld door Iman Benson) is gebaseerd op een echt meisje dat Pike kende in de jaren ’90. Ze was een lezer van de schrijver, en zo’n grote fan dat haar ouders Pike contacteerden nadat duidelijk werd dat ze de ziekte niet zou overleven. De schrijver stemde in om contact op te nemen met het meisje. Via mails en telefoons vertelde ze hem over het clubje dat zij met de andere jongeren in het ziekenhuis had opgericht om te praten over de boeken van Pike.

Om eer te brengen aan haar en haar vrienden, besloot Pike om ‘Midnight Club’ te schrijven, met nieuwe verhalen die de vrienden elkaar vertellen. In de versie van Flanagan is er tijd gestoken om het verhaal te laten evolueren tot een gevoelig, ontroerend en uiteraard beangstigend werk.

Ontdek de serie ‘The Midnight Club’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie ‘Pickx All Stars’ (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top