Alles wat je moet weten over het wereldkampioenschap rugby voor vrouwen

Sport | Van zaterdag 8 oktober tot zaterdag 12 november vindt het wereldkampioenschap rugby voor vrouwen plaats in Nieuw-Zeeland, een symbolisch land voor rugby want het is er een nationale sport. Het programma, de gekwalificeerde teams, de poules, het formaat, de favorieten: het WK rugby heeft voortaan geen geheimen meer voor je.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is eindelijk zover! Na een jaar te zijn uitgesteld vanwege de gezondheidscrisis, gaat het WK rugby voor vrouwen eindelijk van start. Het vindt plaats van zaterdag 8 oktober tot zaterdag 12 november in Nieuw-Zeeland. In het land van de All Blacks, de bijnaam voor het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, wordt veel verwacht van dit WK.

Het gastland heeft voor de openingswedstrijd in Auckland en ook voor de rest van de competitie indrukwekkende verkoopcijfers neergezet, met bijna 30.000 verkochte tickets voor de eerste drie wedstrijden. "We begonnen iets meer dan een jaar geleden met de gewaagde ambitie om een nieuw wereldrecord te vestigen voor het aantal toeschouwers bij de openingswedstrijd van de Women's Rugby World Cup in Eden Park. We willen nu kijken of we nog een record kunnen vestigen voor Nieuw-Zeeland en voor het vrouwenrugby door Eden Park volledig te vullen," aldus Michelle Hooper, de toernooidirecteur. Voor alle duidelijkheid: in Eden Park kunnen bij rugbywedstrijden 47.500 toeschouwers binnen.

Het programma

De wedstrijden beginnen op zaterdag 8 oktober en de groepsfasen vinden plaats in de weekends van 8-9, 15-16 en 22-23 oktober. De eindfase wordt georganiseerd vanaf 29 oktober, met de kwartfinales, tot zaterdag 12 november, datum van de finale.

Gekwalificeerde landen en poules

Sinds de start in 1991 heeft het WK voor vrouwen een traditie om de 12 beste landen ter wereld samen te brengen. De editie van 2022 is daarop geen uitzondering. Het zal wel de laatste keer zijn dat de competitie in dit format wordt gespeeld, want vanaf 2025 zullen er 16 landen meedoen. De twaalf teams die zich voor dit WK hebben gekwalificeerd zijn: gastland Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Engeland, Italië, Fiji, Zuid-Afrika, Canada, de VS, Japan, Schotland, Wales en Australië.

De 12 landen zijn verdeeld in drie poules van vier.

  • Poule A: Nieuw-Zeeland, Wales, Australië en Schotland.
  • Poule B: Canada, VS, Italië en Japan.
  • Poule C: Engeland, Frankrijk, Zuid-Afrika en Fiji.

Het format

Na de groepsfase wordt een ranglijst opgesteld. De twee beste landen in elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De twee best geplaatste teams op de derde plaats kwalificeren zich ook. Dan gaan we de knock-outfase in met kwartfinales, halve finales en de finale.

De favorieten

Engeland, dat de Grand Slam behaalde in het laatste Six Nations Championship, is de grote favoriet om het WK te winnen. Het werd al twee keer wereldkampioen, in 1994 en 2014. 

Nieuw-Zeeland, het gastland en de titelverdediger, zal zich ongetwijfeld ook in het debat roeren. Na een zeer moeilijk seizoen in 2021 en een nieuwe coach sinds april, zijn de Black Ferns weer op de goede weg. Zij hebben dit jaar drie opeenvolgende wedstrijden gewonnen, tegen de VS (50-6), Canada (28-0) en Australië (23-10).

Ten slotte moet er ook rekening gehouden worden met het Franse team, dat op het jongste zeslandentoernooi als tweede eindigde. Frankrijk is tot nu toe nooit beter geëindigd dan een derde plaats op het WK.

Wie gaat dit WK winnen? Het antwoord komt er over een paar weken.

Volg het WK rugby, inclusief de wedstrijden tussen Australië en Nieuw-Zeeland op zaterdag 8 oktober om 8u05 en Wales en Schotland op zondag 9 oktober om 6u35, op TF1, op Pickx.be of de Proximus Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top