Guterres maant wereld aan om het menselijk ras te redden

Nieuws | Antonio Guterres heeft de wereld opgeroepen om op de komende klimaattop COP27 (6-18 november) actie te ondernemen om het menselijk ras te redden. De VN-secretaris-generaal deed die oproep vanuit het VN-hoofdkwartier in New York, in het kader van de openingsceremonie van een voorbereidingstop in Kinshasa in de Democratische Republiek Congo.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Het gaat om een kwestie van leven of dood. Over onze veiligheid vandaag en over ons overleven morgen", aldus Guterres.

De VN-secretaris-generaal herhaalde dat afgelopen zomer "de impact van het klimaat immens was". "Een derde van Pakistan kwam onder water te staan. Europa kende de warmste zomer in 500 jaar. De Filipijnen werden getroffen en Cuba zit volledig in het donker. En in de Verenigde Staten heeft orkaan Ian op een brutale manier in herinnering gebracht dat geen enkel land of economie gespaard blijft van de klimaatcrisis", onderstreepte Guterres.

Iedere "mislukking om te handelen omtrent verliezen en verwoestingen (de zogenaamde 'loss and damages', red.) veroorzaakt door de klimaatverandering "zal leiden tot een vertrouwensbreuk en klimaatschade", aldus nog de secretaris-generaal. "Het is een morele verplichting", besloot Guterres.

Maandag/vandaag en dinsdag/morgen blazen Milieuministers van een zestigtal landen en specialisten verzamelen in Kinshasa. Het gaat niet om een formele klimaattop, maar de bedoeling is om te bekijken waarover reeds consensus is en wat de twistpunten zijn in aanloop naar de klimaattop in Egypte in november.

Voor ons land is minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) naar Kinshasa afgereisd. Het is voor het eerst, buiten het EU-voorzitterschap, dat België is uitgenodigd om deel te nemen aan de voorbereidende werkzaamheden van een COP, zegt de minister.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top